Podle policie dala žena se synem do oběhu stovky falešných poštovních známek

Královéhradečtí policisté viní z trestného činu padělání a pozměnění známek šestašedesátiletou ženu a jejího třiačtyřicetiletého syna – během půl roku dali na pobočce České pošty na Královéhradecku do oběhu stovky falešných poštovních známek. Způsobili tím škodu dvacet tisíc korun, řekla mluvčí policie Iva Kormošová. Případ označila za kuriózní. „Královéhradečtí policisté se s takovým případem dosud nesetkali,“ doplnila.

Obviněná žena byla klientkou pošty (původní informace uváděla, že byla zaměstnankyní), obviněný muž obchodníkem s poštovními známkami, pohledy a dopisnicemi. Oba obvinění se řadu let aktivně věnují filatelii. Vzhledem k dalším zajištěným falzům mohli podle policie způsobit až dvojnásobnou škodu.

„Na jedné pobočce prodali v devíti případech téměř 320 poštovních zásilek, které byly opatřeny 475 kusy falešných známek v hodnotě 26 korun za kus a 151 kusů pozměněných poštovních známek v hodnotě 30 korun za kus,“ uvedla Kormošová.

Žena v době zadržení měla u sebe dalších devět obálek s těmito známkami, které měla připraveny k podání. Policisté u ní při domovní prohlídce našli dalších téměř 550 kusů falz a bezmála 150 kusů pozměněných známek.

Muž známky nakupoval na internetu za poloviční cenu

„Muž, který se zabývá prodejem a obchodováním s poštovními známkami, pohledy, dopisnicemi a obálkami a dalšími podobnými předměty, používal známky na rozesílání tohoto zboží zákazníkům z celého světa. Známky kupoval na internetu za poloviční hodnotu a koncovým zákazníkům účtoval plnou cenu,“ uvedla mluvčí.

Podle Kormošové matka pomáhala synovi s administrativou, psala adresy, lepila známky a podávala zásilky na poště.

Ze znaleckého posudku vyplynulo, že všechny předložené 26korunové známky jsou falešné a 30korunové jsou pozměněné, a to tak, že z nich byla pomocí chemického prostředku odstraněna razítka pošt a byla tak už jednou použita. „Oba obvinění způsobili na poštovném téměř dvacetitisícovou škodu,“ uvedla Kormošová.

Trestní stíhání bude podle ní zřejmě zastaveno, protože obvinění složili desítky tisíc korun na peněžitou pomoc obětem trestné činnosti. V případě prokázání viny a odsouzení by jim hrozilo až pět let vězení nebo peněžitý trest.