Neznámý Čech koupil nejslavnější známky na světě

Nejslavnější známky jsou v držení Čecha (zdroj: ČT24)

Dvě nejslavnější známky, Modrého a Červeného Mauritia, koupil dosud utajený investor z Prahy. Obě známky koupil nejspíše v Londýně za cenu kolem sta milionů korun. U Modrého Mauritia jde o nejspíše jediný exemplář, který je aktuálně v soukromých rukách. V roce 1847, kdy vznikly, stály pár pencí. Aktuálně stojí desítky milionů korun. Jde o vůbec první známky britské koloniální říše vydané mimo Velkou Británii.

Nový majitel obou známek slíbil, že je vystaví na plánované světové výstavě Praga 2018 v českém hlavním městě. Expert na filatelii František Beneš bere prodej známek jako nový trend. „Známkám se nejlépe daří v nejistých dobách a zde vidím signál, že se chystáme do nejistých vod, protože cena známek stoupá již několik let,“ řekl.

Modrý Mauritius je známka modré barvy, která má hodnotu 2 pence. Její sestrou je Červený Mauritius s nominální hodnotou 1 pence. Obě známky byly vydány 20. září 1847 na ostrově Mauritius pouze v počtu 500 kusů. Mnoho z nich bylo využito na pozvánky k plesu, které posílal tehdejší mauricijský guvernér Sir William Maynard Gomm.

Modrý a Červený Mauritius v rukou Čecha (zdroj: ČT24)

Jejich největší vzácnost spočívá v tom, že pouze malý počet z nich je s nápisem Post Office (v překladu poštovní úřad). O rok později vznikly obdobné, ty ale měly nápis Post Paid, a protože jich bylo vyrobeno více, nemají takovou hodnotu. V současné době existuje 14 červených mauritiů a 12 modrých. Dva z nich jsou ve sbírce královny Alžběty II., další dva jsou ve sbírce berlínského muzea.

Cena modrého mauritia se v posledních aukcích pohybovala kolem 1,6 milionu švýcarských franků (39,84 milionů korun). Nejcennější jsou ale ty obálky, na kterých jsou nalepené obě známky. Jde o tzv. Bordeaux cover. Za tento dopis byly na aukcích zaplaceny i 4 miliony amerických dolarů (95,67 milionu korun).

Další vzácné známky pochází z Británie a Švédska

Mezi nefilatelisty jsou známé ještě další tři známky. Jednou z nich Chalonova hlava. Známka, která zobrazuje výřez akvarelového portrétu královny Viktorie od malíře Alfreda Edwarda Chalona. Série byla vytištěna na počátku 50. let 19. století a používaly se v Kanadě a dalších britských koloniích. Řada z těchto známek patří mezi první na světě a jsou velmi ceněné. Například známka ze série pro Kanadu s původní hodnotou 12 pencí byla v aukci prodána za 116 tisíc liber (3,6 milionu korun).

Další z nejznámějších známek je Penny Black. Černá jednopennyovka je vůbec první poštovní známkou světa. Byla vydána ve Velké Británii 1. května 1840 s oficiálním zahájením platnosti od 6. května téhož roku. V roce 2013 byl šestiblok těchto známek vydražen v Praze na aukci za 1,9 milionu korun.

Tříšlinková žlutá je název švédské poštovní známky z roku 1855. Jde o světový unikát, znám je totiž pouze jeden jediný kus. Do června roku 2014 šlo o nejdražší známku na světě, v roce 2010 byla vydražena za více než 2,3 milionu dolarů (55 milionů korun). Její vznik je velmi zajímavý. Žlutou barvou se totiž ve Švédsku tiskly pouze osmišilinkové známky. Dodnes není jasné, jak se povedlo vytisknout tříšilinkovou známku žlutou barvou.

V roce 2014 se prodala v aukci v New Yorku další velmi vzácná známka. Pocházela z britské Guyany a byla vytištěna v roce 1856. Neznámý kupec za ni utratil 9,5 milionu dolarů, tedy v přepočtu 192 milionů korun. Je jednou z nejcennějších na světě. Je to totiž jediný známý exemplář svého druhu, který původně neměl vůbec existovat. Vytištěna byla z nouze, když se v roce 1856 zpozdila dodávka poštovních známek z Velké Británie do Jižní Ameriky. Půl druhého století poté se známka s nominální hodnotou jednoho centu (tzv. Jednocentová karmínová) stala vůbec nejdražší na světě. Aukční síň Sotheby's ji tehdy dokonce nazvala „svatým grálem“ sběratelů.

Vydáno pod