Novou silniční galerií v Žabovřeské ulici projedou řidiči od příštího týdne

Události v regionech (Brno): Silniční galerie v ulici Žabovřeská (zdroj: ČT24)

Stavba části velkého městského okruhu v ulici Žabovřeská v Brně je v polovině. Od 1. srpna se tam řidiči projedou novou zastřešenou silniční galerií. Provoz v místě zůstane zachován ve stejné podobě jako dosud, to znamená v jednom jízdním pruhu v každém směru. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) totiž přesune práce blíže k řece Svratce.

Po nové silnici budou řidiči jezdit už od úterý 1. srpna. Silničáři dokončili zhruba jeden kilometr silnice, která je součástí velkého městského okruhu. Součástí nového úseku je přes tři sta metrů dlouhá silniční galerie, rychlost v ní však bude zatím omezena na čtyřicet kilometrů v hodině. 

„Brňáci se ještě budou muset obrnit trpělivostí, protože počítám, že do nějakého pokročilého léta se tady ještě stále budou tvořit kolony, stále se bude jezdit v jednom pruhu pro každý směr, tedy jedna plus jedna,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. 

Práce na místě stále probíhají. Dělníci ještě v pátek v úseku instalovali nové světelné dopravní značky a kontrolovali elektroinstalaci. 

Zatímco po novém asfaltu začnou už příští týden jezdit auta, stavbaři se přesunou na starou část komunikace. Pracovat by tam měli až do přelomu léta a podzimu příštího roku. „Provádíme přípravné práce pro etapu číslo tři. Bude se zde provádět výstavba nových základů,“ sdělil Petr Winter ze společnosti Eurovia CS.

Postup prací na velkém městském okruhu mohou lidé sledovat z nové lávky pro pěší. Vedení městské části stavbu z oceli a betonu pojmenovalo lávka Berthy Suttnerové, což je první nositelka Nobelovy ceny za mír.