Některé knihovny organizují první pomoc pro čtenáře. Nabízejí dovoz knih až domů

Knihovny jsou kvůli vládním opatřením proti šíření nového koronaviru v současné době uzavřené, řada z nich ale nabízí čtenářům rozvážku domů. Zájemci si knihy mohou objednat přes internet nebo telefonicky, vracet je budou až po skončení nouzového stavu.

Řada knihoven už v minulosti začala nabízet rozvážkovou službu jednou týdně nebo alespoň jednou měsíčně imobilním seniorům. Některé z nich v současné době službu rozšířili na všechny registrované čtenáře.

„Neustále nakupujeme nové a nové knihy a bylo nám líto, že se nemohou dostat k našim čtenářům, tak jsme přemýšleli, jakým způsobem to udělat,“ vysvětlil ředitel knihovny K3 Bohumín Karel Balcar.

Službu nazvali „knihovnická první pomoc“ a čtenářům je k dispozici každý všední den. „Hodně lidí volá ohledně povinné četby, protože školáci jsou doma a mohou číst,“ říká knihovnice Terezie Majetná.

Pro provoz služby museli získat i povolení hygieniků. „Knihy balíme do fólie a takto zabalené je vezeme čtenářům,“ popsala knihovnice. Použití ochranných pomůcek a minimální kontakt s klientem jsou přitom samozřejmostí. „Knihovnice má po celou dobu roušku, má dezinfikované ruce, rukavice,“ popsal ředitel knihovny.

Seniorexpres a knihovna na kolečkách

V Ostrově na Karlovarsku zajišťuje seniorům rozvoz knih Seniorexpres denně. Ostatním čtenářům je knihovníci vozí dvakrát týdně.

Jednou týdně rozváží knihy také v Rakovníku nebo v Moravské Nové Vsi. Knihovnu na kolečkách nabízejí například v Hukvaldech. Knihovna ve Velehradu nabízí rozvoz a na webu rubriku „soused doporučuje sousedovi“.

V současné době čtenáři knihy vracet nemohou, až po skončení nynějšího nouzového stavu. V některých knihovnách je mohou vhodit do biblioboxů.