K ropuchám míří pomoc v podobě bagrů. Obojživelníkům zajistí lepší podmínky pro rozmnožování

Podmínky pro rozmnožování ropuchy krátkonohé v Žizníkově na Českolipsku pomohou vytvořit bagry a terénní vozidla. Nejvzácnější žába v Česku v posledních desetiletích z mnoha míst zmizela. Liberecký kraj před třemi lety vyhlásil přírodní památku Pískovna Žizníkov, kde se ohrožený obojživelník vyskytuje. Nyní se podařilo získat dotaci z Operačního programu Životní prostředí na projekt, který pomůže zajistit podmínky pro život ropuch i po ukončení těžby písku.

Kriticky ohrožená žába dává přednost oblastem, kde je minimum vegetace, případně žádná. Právě fungující nebo bývalé pískovny jsou tak pro tyto obojživelníky ideálním prostředím. Žába se přes den zahrabává hluboko do písku. 

„Jiné žáby vyhledávají k množení mokřady, jí (ropuše krátkonohé) ke zdárnému vývoji pulců stačí kaluže vzniklé v kolejích vyjetých pneumatikami těžařské techniky,“ uvedl Radomír Studený z krajského odboru životního prostředí.

Žabí rezervace za téměř dva miliony

Těžba písku v Žizníkově končí a místo se postupně zaváží, po ukončení rekultivace by tak areál nebyl pro ropuchu vhodným místem k životu. Liberecký kraj proto připravil projekt, který podmínky pro ropuchu zajistí uměle. „Celkové náklady projektu jsou 1,45 milionu korun, přičemž z operačního programu očekáváme dotaci přes 1,2 milionu,“ řekl radní pro životní prostředí Jiří Ulvr (Starostové pro Liberecký kraj).

Na ploše sousedící se zanikající pískovnou vytvořily bagry písečné přesypy a mělké tůně těsněné jílem. Na území o rozloze 3,5 hektaru vznikla nová vhodná místa pro život a rozmnožování vzácného obojživelníka.

„Jsem rád, že se tento neobvyklý projekt povedlo úspěšně uskutečnit i v této turbulentní době. Na přírodu by se pro jiná společenská témata nemělo zapomínat. V následujících letech provedeme monitoring toho, zda a jak je rozmnožování ropuch úspěšné,“ dodal Ulvr. Areál je volně přístupný. Návštěvníky tam čeká vedle obojživelníků i obří hmyzí hotel, který je součástí jednoho z informačních panelů.

Off-road povolen

V dalších letech bude kraj pomocí těžké techniky lokalitu udržovat ve stavu, který obojživelník k životu potřebuje. „Zvažujeme také zapojení off-roadových jezdců,“ řekl Studený. Ti budou moci v lokalitě po domluvě s pracovníky ochrany přírody zkoušet své stroje. Bude ale nutné načasovat jízdy mimo období rozmnožování ropuch a hlídat jejich intenzitu. Několik tůní je totiž s ohledem na očekávané suché roky podložených fólií, která by stejně jako pulci nemusela divoké přejezdy vydržet.