„Cestovat“ pomáhají obojživelníkům dobrovolníci

Česká Třebová – Nedaleko České Třebové probíhá velká akce na záchranu ohrožených obojživelníků. Pod záštitou Českého svazu ochránců přírody dobrovolníci u silnic odchytávají a přenášejí do bezpečí tisíce žab a čolků. Vzácné živočichy se snaží uchránit před koly aut.

K silnicím ochránci přistavili zábrany a žáby a čolky putující k nedalekým rybníkům hromadí ve speciálních záchytných nádobách. Obchůzce zábran a lapačů předchází měření přímo v lese.

Mezi nejvíce ohrožené živočichy patří žáby společně s čolky. Jejich populaci decimují projíždějící auta. „Kdyby tu nebyly zábrany, tak třetina migrujících obojživelníků zahyne, protože oni táhnou přes silnici i půl hodiny. Nic jim tam neschází a je na ní relativně teplo,“ vysvětluje Vít Bednář z Českého svazu ochránců přírody Podorlicko.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Dobrovolníci za minulý rok ve svých statistikách evidují přes pět tisíc obojživelníků. Přenášení žab a čolků k rybníku se budou věnovat ještě několik týdnů – podle počasí. Poté, co se obojživelníci rozmnoží, začnou se pozvolna vracet do polí a lesů.