Brněnští politici chtějí vysvětlení fotografie Vaňkové a Kerndla s bílým práškem

Události v regionech: Kauza brněnské primátorky Vaňkové (zdroj: ČT24)

Brněnští politici se vyjadřují k fotografii, na níž je primátorka Markéta Vaňková a její náměstek Robert Kerndl (oba ODS) s bílým práškem připomínajícím kokain. Vaňková připustila pravost snímku. O situaci chtějí jednat. Podle některých není kauza důvodem pro odstoupení z funkcí, někteří však apelují na Vaňkovou, aby fotografii vysvětlila. Kauzou se bude také zabývat oblastní rada ODS. Primátorka v pondělí pro televizi Nova uvedla, že pokud partneři z brněnské radnice dospějí k závěru, že situace je důvodem k rezignaci, tak tak učiní.

Občanská demokratická strana kauzu nekomentuje. „Pan předseda (Petr Fiala) je v současné době v zahraničí a paní primátorka celou věc vysvětlila,“ odpověděl tiskový mluvčí strany Jakub Skyva. 

Šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda kauzu považuje za letní bouři ve sklenici vody, nevyvozuje z ní žádné závěry. „Brno vždy bylo lehce alternativní město, tak to je,“ poznamenal. „Primátorka Vaňková má moji podporu a vnitřní věci si musejí vyříkat uvnitř jejich města,“ dodal Benda.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v úterý řekl České televizi, že se podle něj Vaňková k situaci „postavila čelem“. „Teď bude záležet na koaličním jednání v Brně,“ doplnil.

Brněnský radní pro dopravu Petr Kratochvíli (ODS) uvedl, že primátorka odvádí „absolutně profesionální práci pro město Brno“ a že nepochybuje o tom, „že práci bude moci vykonávat ještě dlouho“, řekl pro ČT.

ODS se bude kauzou zabývat na jednání brněnské oblastní rady a také v klubu zastupitelů společně s TOP 09, informovala asistentka regionálního manažera ODS Monika Švaříčková.

Koaliční partneři chtějí situaci probrat

Vaňkové bývalý náměstek a nynější ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) uvedl, že by primátorka měla fotografii vysvětlit. „Je potřeba, aby paní primátorka věci ozřejmila, aby nebyly další otázky, nevyvolávalo to sérii otázek,“ uvedl Hladík. Je podle něj nutné jasně říct, jaký je původ fotografie a jak věci jsou. Zda by měla zůstat na pozici primátorky, je podle něj věcí brněnské ODS. Za čtyři roky spolupráce s Vaňkovou Hladík nikdy neměl indicii, že by se něco podobného dělo, dodal.

Brněnská KDU-ČSL chce podle radního Filipa Chvátala situaci probrat v úterý odpoledne. „My jsme z celé té situace překvapeni, paní primátorka ji musí umět vysvětit a chceme se s ní setkat hned v návaznosti na náš klub. Zatím dostáváme více otázek než odpovědí. Jde ale primárně o záležitost brněnské ODS, která vyhrála volby. Ta má samozřejmě právo nominovat ze svých řad primátora,“ řekl ČTK Chvátal.

„Musíme se o tom pobavit s kolegy a také s paní primátorkou si to musíme vyjasnit. Zatím ale nemám podrobnější informace, tak se k tomu nemohu více vyjádřit,“ řekl v ČTK v pondělí první náměstek primátorky René Černý (ANO).

Primátorka Markéta Vaňková a její náměstek Robert Kerndl na snímku, jehož pravost Vaňková připustila s tím, že byl asi zesvětlen
Zdroj: Twitter/Jan Werewolf

„V rámci TOP 09 v Brně jsme to v krátkosti probírali,“ řekl ČT radní Tomáš Aberl (TOP 09). S Vaňkovou se chystá situaci probrat na osobní schůzce v pondělí, do té doby ji komentovat nechce. Na základě informací v médiích však důvod pro rezignaci nevidí. 

Radní Jiří Oliva (Socdem) zastává podobný názor. „Za mne to jako důvod k rezignaci určitě není, pokud to navíc není nějaká fotomontáž z nějaké soukromé akce. Spíš je to důvod k tomu, aby se obnovila diskuse o tom, jestli stát správně přistupuje k některým látkám. Protože zatímco třeba LSD, které je prokazatelně lékařsky prospěšné v boji proti depresím a není návykové, stát potírá, a třeba tabák a nikotin, kdy na to umírají prokazatelně tisíce lidí ročně jen v České republice, stát vesele daní a toleruje,“ řekl Oliva.

„Může trávit volný čas, jak uváží, a my jsme poslední, kdo by za tohle někoho popotahoval. Jsem ale překvapená. Myslela jsem si, že je to fotomontáž,“ uvedla v pondělí opoziční zastupitelka Monika Lukášová Spilková (Piráti).

S brněnskou ODS jsou spojené další kauzy, upozornil politolog

Podle politologa Michala Pinka z Masarykovy univerzity není mediální obratnost některých politiků navzdory jejich vysokým funkcím příliš vysoká. „A to bude pravděpodobně i tato situace. Paní primátorka zareagovala v první moment tak, jak jí to srdce na jazyk přineslo. V tuto chvíli bude řešit, jak s nastalou situací nejlépe naložit,“ okomentoval Pink pro ČT.

Upozornil také, že s vedením brněnské ODS jsou spojené další kauzy z nedávné minulosti, „které se odehrávaly v nočních hodinách na hradu Špilberk“. Nabízí se podle něj otázky, zda by se podobného kompromitujícího materiálu mohlo objevit více. Upozornil však, že podobné předpoklady jsou „velkou spekulací“.

„To, jak se chovám v soukromém životě, by nemělo zavdávat handicap k tomu, abych mohl být důvěryhodným politikem,“ doplnil.

Fotografie zachycuje Vaňkovou s Kerndlem. Primátorka připustila její pravost

Na snímku je vidět Vaňková a její náměstek Kerndl, k nimž někdo jiný natahuje ruce se zřejmě papírovou ruličkou a telefonem s bílým práškem připomínajícím kokain na obrazovce. Fotku sdílel na sociálních sítích třeba Matěj Hollan, někdejší náměstek na brněnské radnici a nyní opoziční zastupitel za Zelené a Žít Brno s podporou Idealistů. „Jen jsem to sdílel,“ řekl serveru Blesk.cz. Zda je fotka pravá a kdo je jejím autorem, Hollan neví.

Primátorka řekla televizi Nova, že také neví, jestli je fotka skutečná, nebo se jedná o fotomontáž. Mohla by podle ní pocházet ze setkání s náhodnými lidmi v centru Brna před dvěma nebo třemi lety. „Byli jsme na společenské události, která se protáhla do nočních hodin, a když jsme se vraceli, narazili jsme v centru na skupinu mladých veselých lidí, se kterými jsme se dali do řeči a strávili s nimi několik desítek minut,“ řekla televizi. Jestli se tehdy stalo to, co je na fotce, si však nepamatuje.

Jaká látka je na fotce, proto Vaňková také neví. Zkušenost s tvrdými drogami nepotvrdila, televizi Nova řekla, že dává přednost skleničce vína či piva nebo legálním přípravkům z konopí s látkou HHC.

K rezignaci Vaňková sama v souvislosti se zmíněným snímkem nevidí důvod. „Pokud moji kolegové z brněnské radnice dospějí k závěru, že tato fotografie nebo tato situace, kterou jsem popsala, je důvod, abych rezignovala na funkci primátorky, tak tak učiním,“ odpověděla na otázku Novy, jestli by případně vyvodila důsledky, kdyby se prokázala pravost fotografie.

Policejní mluvčí Pavel Šváb v úterý řekl, že policie sleduje informace v mediálním prostoru a vyhodnocuje je.