Jih i západ Česka, ale i Bavorsko. Na jednu jízdenku je možné jezdit napříč regiony i zeměmi

Mezi Plzeňským a Jihočeským krajem a Bavorskem na jednu jízdenku (zdroj: ČT24)

Cestující v autobusech a vlacích mohou mezi Plzeňským a Jihočeským krajem i bavorskými okresy Freyung-Grafenau, Cham a Regen jezdit na jednu jízdenku. Celodenní lístek Turista Plzeňskem a Bavorskem stojí v Česku pro jednotlivce 240 korun a pro rodinu s až pěti dětmi 360 korun.

Jízdenku Turista Plzeňskem a Bavorskem bude možné využít prakticky ve všech spojích veřejné dopravy. Recipročně budou uznávány vybrané německé jízdní doklady na částech území Plzeňského a Jihočeského kraje.

„Vzniku společného projektu předcházely dlouhé přípravy. Odstraňování bariér při cestování je pro nás klíčovým tématem. Podpis této smlouvy vyjadřuje vzájemnou důvěru partnerů na obou stranách hranice,“ řekl plzeňský hejtman Rudolf Špoták (Piráti). Trvalému zavedení této spolupráce předcházel loňský pilotní provoz v menším rozsahu.

Očekává se nárůst zájmu

Vlakvedoucí Vítek Holeč štábu ČT řekl, že celodenní jízdenku lidé zatím moc nevyužívají. „Oni ale přes léto začnou, až zjistí, jak to funguje,“ dodal. Cestující mohou jízdenku koupit i ve vlaku, na nádražích nebo v aplikacích Můj vlak a Virtuální karta. 

„Jízdenky si lze zakoupit na libovolný den, není nutné se vázat pouze na víkendy nebo vybraná období roku,“ upřesnil náměstek hejtmana Pavel Čížek (STAN). Bude na ně možné neomezeně cestovat po Plzeňském kraji, kromě MHD v Plzni, po části území Jihočeského kraje a veřejnou dopravou v okresech Freyung-Grafenau, Cham a Regen.

Také cestu do Německa lze zvolit kdykoliv. „Na zlepšení možností cestování do Německa Plzeňský kraj a jeho společnost POVED (organizátor Integrované dopravy Plzeňského kraje) aktivně spolupracovaly s německými partnery už v předchozích letech. Teď se povedlo dosáhnout trvalého řešení,“ řekla ředitelka POVEDu Zdeňka Kmochová.

Které spoje je možné využít?

Do Německa je možné výhodně využít vlakové spojení přes Železnou Rudu nebo Domažlice, kde jsou jízdenky Turista Plzeňskem a Bavorskem akceptovány ve všech vlacích bez omezení.

Kraj doporučuje také vybrané sezonní přeshraniční autobusové linky. Linkou 651 se lze z oblasti Domažlic dostat do německých měst Waldmünchen a Furth im Wald, linka 982 propojuje druhé největší město Plzeňského kraje Klatovy s oblíbeným bavorským lázeňským městečkem Bodenmais. Na letní sezonu se plánuje pilotní provoz sezonní víkendové linky 983 z Klatov přes Železnou Rudu na Velký Javor. 

Plzeňský kraj ve spolupráci s bavorskou stranou plánuje také další rozšíření jednotného jízdného.