Inspektoři našli na Přerovsku nelegální sklad se 17 tunami potravin. Některé byly prošlé

Nelegální sklad potravin, ve kterém bylo uloženo bezmála 17 tun ryb, mořských plodů a hovězího i drůbežího masa, odhalili veterinární inspektoři v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku. Část uskladněných potravin byla prošlá. Státní veterinární správa (SVS) zakázala uvádět zboží z tohoto skladu na trh. Jeho provozovateli hrozí ve správním řízení pokuta až půl milionu korun, informoval v pátek mluvčí SVS Petr Vorlíček.

V nelegálním skladu bylo podle Vorlíčka uloženo například zhruba 75 kilogramů krevet různých šarží s prošlými daty použitelnosti. „Inspektoři je na místě znehodnotili a provozovateli skladu nařídili tyto zdravotně závadné potraviny neškodně zlikvidovat na jeho náklady v asanačním podniku,“ uvedl Vorlíček.

Ve skladu inspektoři našli také čtyři tisíce vajec. „Vzhledem k tomu, že ve skladu jsou skladovány také potraviny jiného než živočišného původu, předala SVS podnět k došetření Státní zemědělské a potravinářské inspekci,“ dodal Vorlíček.

Zároveň upozornil, že živočišné produkty z neschváleného skladovacího zařízení představují potenciální riziko pro spotřebitele. „Při provozování neschváleného skladu není zaručeno dodržování platné legislativy, zejména skladovacích podmínek, dodržování správné hygienické praxe a systémů založených na analýze nebezpečí či plnění požadavků na personál z hlediska odbornosti a zdravotního stavu,“ vyjmenoval mluvčí veterinární správy.

Inspektoři v budově našli i sklad s neřízenou teplotou. „V době kontroly tam nebyly nalezeny potraviny živočišného původu. Byly zde ale zjištěny vážné hygienické nedostatky. Rovněž manipulační chodby a sociální zařízení nesplňovaly standardy potravinářského podniku,“ popsal Vorlíček.