Tramvaje měsíc neprojedou po Hlávkově mostě. Provoz na Libeňském je naopak částečně obnoven

Události | Události | 217 (zdroj: ČT24)

Kvůli rekonstrukci tramvajové trati na Hlávkově mostě v Praze od soboty víc než měsíc nepojedou tramvaje mezi zastávkami Vltavská a Těšnov. Zavedena bude náhradní doprava, omezení má podle dopravního podniku trvat do 26. března. Současně se tramvaje částečně vrátí na Libeňský most, linky 1 a 27 budou jezdit z holešovické strany k uzavřené části soumostí, kde vznikne provizorní zastávka s obratištěm.

Po Hlávkově mostě jezdily tramvaje kvůli špatnému stavu trati v posledních týdnech omezenou rychlostí. „Poškození vzniká opotřebením a vlivem extrémních změn teplot. Teplotní roztažnost oceli způsobuje napětí v kolejnici,“ nastínil problém Miroslav Penc z Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP).

Místo tramvají se teď po trati pohybují pracovní stroje. Na pět týdnů přeruší provoz mezi Těšnovem a Vltavskou. Výluka se dotkne celkem šesti linek. „Musíme rozřezat kolejnice, odvézt do šrotu, vytrhat velkoplošné panely, odfrézovat a nahradit asfaltovou vrstvu pod velkoplošnými panely,“ vyjmenoval Penc.

Provoz tramvají přes Hlávkův most bude přerušený obousměrně, pravidelné linky pojedou odklonem. Přes den mohou cestující využít náhradní tramvajovou linku číslo 31, která pojede ze Spojovací přes Ohradu na Palmovku a odtud přes Balabenku do Vysočan.

Libeňský most

Od zhruba poloviny letošního ledna byl přerušený provoz tramvají také přes Libeňský most. V současné době nejezdí mezi Palmovkou a holešovickými Maninami. Důvodem je havarijní stav inundačního mostu, který bude Technická správa komunikací (TSK) letos bourat a postaví nový. Inundační most slouží jako preventivní ochrana před povodní, stojí na břehu, při záplavách pod ním může protékat voda.

Nástupní tramvajová zastávka na mostě je od soboty umístěna u křižovatky se sjezdovou rampou do ulice U Libeňského mostu a výstupní u křižovatky se sjezdovou rampou do Štorchovy ulice. Návrat tramvají umožní dočasný kolejový přejezd sloužící jako obratiště, který dopravní podnik nechal vybudovat.

Inundační most zůstává dál uzavřený a na zhruba 600metrovém úseku mezi novou zastávkou Libeňský most a Palmovkou jezdí náhradní autobusy X25. „V denním provozu v pracovních dnech v intervalech čtyř minut ve špičce, pěti minut mimo špičku, o víkendech v intervalech sedmi, respektive osmi minut,“ informoval mluvčí DPP Daniel Šabík.

V noci pojede náhradní autobus X94 z Palmovky do Tusarovy a zpět.