Koncert ruské pěvkyně Nětrebkové v Praze organizátor ruší. Nesouhlasí, ale „ustoupí politickému tlaku“

Události: Koncert ruské pěvkyně Nětrebkové zrušen (zdroj: ČT24)

Organizátoři zrušili plánovaný koncert ruské operní pěvkyně Anny Nětrebkové, který se měl v říjnu konat v pražském Obecním domě. Proti vystoupení umělkyně, která je na ukrajinském sankčním seznamu, se vyjádřili zástupci pražské koalice. Podle Aleny Kunertové z pořádající agentury se jedná o společnou dohodu a umělkyně sdělila, že nebude po Prahou vlastněném Obecním domu požadovat kompenzace. Dohodu uvítal náměstek pražského primátora pro kulturu Jiří Pospíšil (TOP 09), který proti koncertu první vystoupil.

Nětrebková měla vystoupit ve Smetanově síni Obecního domu, který vlastní město prostřednictvím své stejnojmenné akciové společnosti, letos 16. října. „Nikdo ze zúčastněných se zrušením koncertu nesouhlasí,“ řekl ředitel společnosti Vlastimil Ježek. Z vystoupení se podle něj ale stala politická a společenská otázka a obě strany se dohodly, že lepší bude akci zrušit. Vstupné na vyprodaný koncert podle něj bude v plné výši vráceno.

„Dohodli jsme se, že ustoupíme politickému tlaku a že Anna nebude požadovat kompenzace ani na Nachtigall Artists Management, ani na Obecním domu,“ řekla Kunertová. Dodala, že zpěvačku situace mrzí, ale chápe, že se vymkla kontrole a že vznikly politické tlaky. Management umělkyně podle ní také kontaktovaly české skupiny známé pořádáním demonstrací, kterým se všichni chtěli vyhnout.

Ježek dodal, že i když se strany dohodly, Obecní dům agentuře vynahradí dosud vzniklé náklady na organizaci koncertu prostřednictvím slev na podnájmu Smetanovy síně v příštím a přespříštím roce. Sleva by se měla týkat šesti koncertů a náklady by měly být do milionu korun, řekl.

Ruská služba stanice BBC na svém webu s odvoláním na prohlášení umělkyně později napsala, že Nětrebková v reakci na zrušení svého koncertu uvedla, že rozhodnutí bylo učiněno pod politickým tlakem, a postěžovala si na cenzuru. Rozhodnutí agentury Nachtigall Artists Management respektuje.

Spory o koncert ruské pěvkyně Anny Nětrebkové (zdroj: ČT24)

Pospíšil: Doporučovali jsme, nenařizovali

Předseda dozorčí rady Obecního domu a kulturního výboru pražského magistrátu Jan Wolf (KDU-ČSL) řekl, že je nutné brát v potaz fakt, že v Evropě je válka, což má nutně vliv i na pořádání kulturních, společenských či sportovních akcí.

Podle Pospíšila se jedná o citlivé rozhodnutí v situaci, kdy rusko-ukrajinská válka neskončila a stále tam umírají lidé. „Je to správné rozhodnutí ve vztahu k našemu klíčovému partnerovi, který bojuje za svoji nezávislost,“ řekl na dotaz ČTK a zároveň poděkoval všem zúčastněným. Ocenil i to, že se jedná o oboustrannou dohodu, takže ekonomické dopady budou minimální.

Studio ČT24: Jiří Pospíšil (TOP 09) o sporech o koncert Anny Nětrebkové (zdroj: ČT24)

„Nechci nikoho hodnotit a moralizovat. Mně paní Nětrebko nic neudělala. Ale opravdu vůči Ukrajincům, kteří to cítí jako křivdu na své zemi, je dobré takové koncerty nechat, minimálně do doby, než skončí válka,“ říká Pospíšil. Slova pořadatelů o politickém tlaku nechtěl pro ČT komentovat. Zdůraznil, že vedení Prahy zrušení koncertu doporučovalo, nikoliv nařizovalo.

Válku odsoudila, od Putina se nedistancovala

Pěvkyně dlouhodobě žije v Rakousku, ale v minulosti pomáhala Putinovi při prezidentských volbách a nechala se také fotografovat s vlajkou a představiteli Ruskem ovládaných ozbrojenců na Ukrajině, darovala milion rublů separatistickému vůdci Olegu Carjovovi.

Po začátku ruského vojenského útoku na Ukrajinu loni v únoru Nětrebková čelila na Západě bojkotu svých koncertů. Následně sice odsoudila válku na Ukrajině, ale od Putina se nedistancovala.

Kunertová z agentury Nachtigall Artists, která pražský koncert Nětrebkové pořádá, 26. července řekla, že nerozumí snahám o zrušení akce. Podle ní ruská sopranistka válku odsoudila.