Energetici už téměř všude obnovili dodávky proudu po středeční noční bouřce. Trvají omezení na železnici

Energetici opravili po bouřce, která zasáhla Česko v noci z úterý na středu, téměř všechny poruchy a obnovili dodávky proudu. Několik desítek odběratelů zatím ještě zůstává bez elektřiny v Přední Výtoni na Českokrumlovsku, distribuční firma EG.D pracuje na odstranění závad. Dále také platí některá omezení na železnici na Vysočině.

V noci z úterý na středu bylo kvůli bouřce, při které padaly stromy a větve do elektrického vedení, bez dodávek elektřiny až tři sta tisíc domácností, ve středu ráno jich byla zhruba polovina, přičemž nejvíce postiženy byly jižní a východní Čechy a Vysočina. Ve středu ráno bylo podle mluvčí ČEZu Soni Holingerové bez dodávek ještě šedesát tisíc odběrných míst.

„Během noci na čtvrtek se poruchovým četám ČEZ Distribuce podařilo opravit všechny poruchy na vedení vysokého napětí. K distribuční soustavě jsme tak připojili všechny odběratele,“ uvedla Holingerová. Podle ní sice mohou být během čtvrtka ještě hlášeny poruchy především na nízkém napětí, mělo by jít ale jen o jednotlivá čísla popisná, chaty, chalupy a další rekreační oblast.

Totéž firma předpokládá v pátek, kdy lidé budou jezdit do svých rekreačních objektů. „Škody na distribučním zařízení by podle předběžného odhadu firmy neměly přesáhnout pět milionů korun,“ dodala mluvčí.

Bez proudu zůstávají hlavně chataři

Firma EG.D ze skupiny E.ON při bouřce v noci na středu evidovala zhruba sto dvacet tisíc odběratelů bez proudu. Podle středečního vyjádření mluvčího EG.D Romana Šperňáka byly na jihu Čech nejvíce postiženy okresy České Budějovice, Český Krumlov a Jindřichův Hradec. Na Vysočině a v Jihomoravském kraji byly výpadky zejména v oblastech kolem Třebíče, Jihlavy, Bystřice a Žďáru a kolem Blanska.

Ve čtvrtek Šperňák řekl, že devadesát devět procent poruch firma odstranila ještě během středy. Výjimkou je Přední Výtoň na Českokrumlovsku, kde podle něj bez proudu zůstávají zhruba dvě stovky odběratelů, mimo jiné chatařů. „Na odstraňování od rána pracujeme,“ dodal.

Problémy na železnici na Vysočině

Kvůli stromu v kolejišti je od rána zastavený provoz mezi Horní Cerekví a Dobrou Vodou u Pelhřimova. České dráhy zavedly náhradní autobusovou dopravu. Vyplývá to z informací na webu Českých drah. Omezení, které způsobily popadané stromy při bouřce v úterý, platí dál i mezi Přibyslaví na Havlíčkobrodsku a Sázavou u Žďáru.

„Úsek Přibyslav – Sázava u Žďáru je v provozu, byť tam vlak může nabrat pět minut zpoždění, protože se tam místo dvou kolejí jezdí po jedné,“ řekla mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová. Správa železnic předpokládá, že všechny poruchy na úseku opraví do pátku.

Provoz mezi Horní Cerekví a Dobrou Vodou byl zastavený asi o půl osmé ráno, osobní vlak tam do spadlého stromu najel a poškodil se. Kolize se obešla bez zranění. České dráhy předpokládají, že provoz bude obnoven ve večerních hodinách.

Silné bouřky, které za sebou nechaly především popadané stromy a větve, Vysočinu zasáhly v noci z úterý na středu. Hasiči kvůli odstraňování následků museli zasahovat na asi čtyřech stovkách míst, k popadaným stromům vyjížděli ve středu i ve čtvrtek ráno.