TÉMA

Přibyslav

Vysočina umožní stavbu větrných elektráren, chce je koncentrovat do konkrétních lokalit

Kraj Vysočina zmírnil svůj postoj ke stavbě nových větrných elektráren. Dříve je bez výjimky odmítal, nově však připustil, že by na některých místech vyrůst mohly. Větrné parky chce ale zcelit do jednotlivých lokalit, aby větrníky nerostly na každém kopci. Investoři teď jednají více než s desítkou obcí. Úřady posuzují možné dopady na okolní krajinu u sedmnácti zvažovaných větrných elektráren.
20. 3. 2024|

Čeští vědci objevili geny sucha. Mohou tak pěstovat odolnější dřeviny

Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti (VÚLHM) objevil u některých stromů geny spojené s lepší odolností vůči suchu. Vědci tak dokážou vypěstovat dřeviny odolnější vůči nedostatku srážek. Ústav také spustil projekt, kdy hledá směs dřevin, která bude nejlepší pro zalesnění holin po kůrovci.
8. 10. 2022|

Firma dostane za zpoždění při revitalizaci zámeckého parku v Přibyslavi pokutu

Oprava zámeckého parku v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku má zpoždění. Práce měly být dokončeny už před začátkem letních prázdnin. Stále však v parku chybí mobiliář, který vysoutěžená firma zapomněla objednat, situaci navíc zkomplikovaly přívalové deště. Ty odplavily část upravovaného prostoru. Město tak kvůli zpoždění přistoupilo k pokutě.
17. 8. 2022|

Češi ničí kvůli ruské agresi pomníky rudoarmějců. „Lidé mají krátkou paměť,“ obává se historik

V reakci na ruskou agresi na Ukrajině lidé poškozují pomníky vojákům Rudé armády z druhé světové války. Nápisy či barvy ukrajinské vlajky se objevily v Brně nebo v Kuřimi. Například v Přibyslavi se kvůli opakovanému vandalství rozhodli sochu rudoarmějce raději dočasně uschovat. Podle vojenského historika Eduarda Stehlíka si ale lidé vybírají pro vyjádření svých názorů na Rusko špatný terč, v Rudé armádě totiž bojovalo i mnoho Ukrajinců.
14. 3. 2022|

Kůrovec na Vysočině ustupuje, lesníci omezili kácení. Na obnovu porostů ale chybí sazenice

Kůrovcová kalamita na Vysočině pomalu slábne, a to hlavně díky počasí –⁠ je totiž dostatek vláhy. Že je škůdce v kraji po letech na ústupu, potvrzuje i státní podnik Lesy České republiky. Správci menších lesů, kteří kvůli kůrovci často vykáceli prakticky veškeré své zásoby dřeva, si ale stěžují na to, že začíná být nedostatek nových sazenic na zalesnění holin.
8. 2. 2022|

Umělecký kovář tvoří křížovou cestu, bude v krajině u Přibyslavi

Umělecký kovář Petr Štáfl pracuje na křížové cestě, která bude rozmístěná v krajině u Přibyslavi. Poutníky povede do kopce ke čtyřmetrovému kovovému kříži, jenž byl u osady Uhry osazen loni a jehož autorem je také Štáfl. Podnětem ke vzniku dalšího díla bylo to, že o Velikonocích byly kvůli epidemii koronaviru zavřené kostely, kde většinou křížové cesty bývají.
30. 12. 2021|

Energetici už téměř všude obnovili dodávky proudu po středeční noční bouřce. Trvají omezení na železnici

Energetici opravili po bouřce, která zasáhla Česko v noci z úterý na středu, téměř všechny poruchy a obnovili dodávky proudu. Několik desítek odběratelů zatím ještě zůstává bez elektřiny v Přední Výtoni na Českokrumlovsku, distribuční firma EG.D pracuje na odstranění závad. Dále také platí některá omezení na železnici na Vysočině.
1. 7. 2021|