Cizinec dostal jedenáct let vězení za čtvrtstoletí starou vraždu. Zadržen byl v Litvě a Polsku

Soud v pátek uložil Mychajlovi Poljanskému jedenáct let vězení za vraždu, kterou spáchal v roce 1999 v bytě na pražském Chodově. Při oslavě pravoslavného svátku bodl do zad svého krajana. Nyní vysvětloval, že muže nechtěl zabít, pouze mu chtěl oplatit poškození trička a ránu si „špatně spočítal“. Poljanskyj byl v minulosti odsouzený jako uprchlý, nedávno ho do Česka vydalo Polsko. Verdikt není pravomocný.

„Uznávám, že to, co je uvedeno v obžalobě, je ve velké míře pravda. Byl jsem opilý. Stalo se to kvůli tričku. Chtěl jsem mu roztrhat tričko, protože mi poškodil moje,“ řekl jedenapadesátiletý Ukrajinec u pražského městského soudu.

„Reagovat na natržené tričko tím, že bere do ruky nůž – ne úplně malý – a jde to osobě, která k němu sedí zády, oplácet tímto způsobem, je samozřejmě naprosto nepřiměřené, iracionální chování. Chtěl se mu pomstít za něco, co je tak marginální. I po těch letech nad tím počínáním zůstává rozum stát,“ reagovala předsedkyně soudního senátu Hana Krestýnová.

Poljanskyj, který přijel do Česka pracovat na stavbách, se 18. prosince 1999 seznámil v Praze na ulici se skupinkou krajanů. Oslavovali svátek svatého Mikuláše, a když zjistili, že Poljanskyj má se světcem shodné prostřední jméno, pozvali ho k sobě domů. Tam pokračovali v popíjení do dalšího dne večer, kdy Poljanskyj zezadu bodl vrstevníka, který seděl v křesle. Zasáhl srdečnici a plíci a muž na místě zemřel.

V incidentu sehrál roli alkohol

Pachatel tvrdí, že konfliktu předcházela situace, kdy se snažil bránit opilou dívku před sexuálním útokem jiných účastníků pitky. Strhla se rvačka, po které si všiml, že mu jeden ze soků roztrhl tričko.

„Sundal jsem ho a hodil jsem mu ho, aby mi koupil nové. Hodil mi ho zpátky do obličeje, ale netrefil se. Řekl, že žádné tričko kupovat nehodlá. Řekl mi: ‚S tebou se teď stane to samé, co se stalo s tím tričkem,‘“ vyprávěl Poljanskyj. Odhozené tričko podle něj náhodou spadlo vedle nože, který sebral, a vydal se rozřezat sokovo oblečení.

Z místa činu Poljanskyj utekl a policie ho od počátku stíhala jako uprchlého. Česká justice na něj vydala evropský i mezinárodní zatykač, v nepřítomnosti ho odsoudila ke dvanácti letům odnětí svobody.

Po spáchání vraždy sice Poljanskyj skončil v českém vězení, paradoxně ale „pouze“ za vydírání zprostředkovatele, který mu dlužil peníze za práci. Po vraždě si totiž opatřil moldavské doklady a české soudy ho odsoudily pod touto falešnou identitou, aniž tušily, že před sebou mají hledaného vraha.

Změnil si jméno

Poté, co si odpykal trest, se pachatel vrátil na Ukrajinu, kde se přejmenoval – původně se jmenoval Igor Lechkar. Na dotaz soudkyně, proč si změnil jméno, tvrdil, že to bylo přání jeho maminky.

Před dvěma lety pak Poljanského zadržely úřady v Litvě, vzápětí jej ale propustily s tím, že skutek je promlčený. Následně ho zadrželo Polsko a to už ho do Česka předalo. V Česku muž požádal o zrušení verdiktu a o nové hlavní líčení, na které čekal ve vazbě. Podle jeho verze se o smrti své oběti dozvěděl až letos od Poláků.

Ačkoliv se vražda stala před 24 lety, soud dokázal na Ukrajině dohledat dva přímé svědky, které v pátek vyslechl prostřednictvím videokonference. Oproti původně uloženému trestu soudkyně délku odnětí svobody o rok zkrátila. Přihlédla k tomu, že Poljanskyj projevil lítost. Součástí verdiktu je i vyhoštění z Česka na neurčitě dlouhou dobu.