Budování tunelu pro tramvaje v Žabovřeské ulici začalo. Skála má za sebou první odstřel

Stavba tunelu pro tramvaj v Žabovřeské ulici v Brně vstupuje do další fáze. Dělníci v pondělí odstřelili kus skály, k čemuž použili asi sto kilogramů výbušniny. Dopravu v krajském městě to zatím neomezilo. Další odstřely však budou následovat, některé z nich se pak dotknou už i samotné dopravy.

Podle redaktora ČT Jakuba Váchy by až do podzimu mělo proběhnout zhruba čtyři sta podobných odstřelů. Některé z nich už ale výrazně omezí dopravu v okolí nového tunelu pro tramvaje. „Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) už avizovalo, že najde vždy zhruba dvouhodinové sloty, kdy tady v blízkosti nebudou moci projet auta,“ řekl. 

„Odstřely skály v Žabovřeské, jejichž realizace vzhledem k zóně ovlivnění již bude vyžadovat úplnou uzavírku silnice I/42, předpokládáme v červnu. O přesném termínu budeme řidiče a obyvatele dotčené lokality včas informovat,“ uvedl už dříve ředitel závodu Brno ŘSD David Fiala.

Samotný proces odstřelu by měl podle Fialy zabrat vždy zhruba jednu hodinu. „Jednotlivé odstřely nebudou nahodilé, ale v přesně stanovených časových intervalech. Ukončení odstřelů předpokládáme v prosinci,“ upřesnil.

Detonace i o víkendech

V pracovních dnech budou odstřely probíhat ve dvou časových intervalech, o víkendech, kdy bývá intenzita dopravy nižší, půjde o tři časové intervaly. Podle původního plánu měly odstřely začít už začátkem března. Skalní masiv se však daří rozpojovat pomocí těžké techniky.

V první etapě stavby velkého městského okruhu v Žabovřeské ještě pokračují dokončovací práce, a to osazování veřejného osvětlení na větvích lávky, dokončování chodeckých tras či vegetační výsadby. „V dubnu dělníci vybudovali výjezdy ze stavby a vjezdy na ni přímo z Žabovřeské ulice. Díky tomu se po dokončení prací na první etapě projektu, předpokládáme, že to bude nejpozději v červnu, sníží provoz v Bráfově ulici,“ řekla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Přeložení tramvajové tratě umožní rozšíření silnice na čtyřpruhové uspořádání, čímž se odstraní úzké hrdlo, které snižuje plynulost i bezpečnost dopravy. Dostavba velkého městského okruhu v Žabovřeské ulici potrvá zhruba do poloviny roku 2024. Náklady činí více než dvě miliardy korun.