V noci zesílí sněžení, v sobotu může na horách napadnout i přes patnáct centimetrů

Až patnáct centimetrů sněhu může napadnout v noci a v sobotu na horách u hranic a také v části středních Čech. Český hydrometeorologický ústav proto vydal výstrahu na sněžení, a protože bude také foukat, bude platit i výstraha na sněhové jazyky.

V oblastech, pro které vydal Český hydrometeorologický ústav výstrahu, napadne více než sedm centimetrů sněhu za dvanáct hodin, případně přes patnáct centimetrů za 24 hodin. Kromě jihu republiky bude foukat, nárazy budou mít rychlost kolem 50 kilometrů za hodinu, ale na horách i 70 kilometrů za hodinu.

Silné sněžení bude přicházet od východu, a výstraha na novou sněhovou pokrývku tak začne platit postupně. Nejprve bude od pátečních deseti hodin večer vyhlášena pro celý Moravskoslezský kraj a také sever Olomouckého kraje (tedy pro Jeseníky), sever Zlínského kraje (Beskydy) a severovýchod Pardubického kraje (Králický Sněžník).

Od sobotních jedenácti hodin dopoledne se výstraha rozšíří na hory na severu republiky od Orlických hor po Jizerské hory, potažmo Ještěd, na Šumavu, Českomoravskou vrchovinu a také na jižní část Středočeského kraje, kde je Česká Sibiř a část Brd.

V sobotu ve čtyři odpoledne začne výstraha platit i pro Český les, Krušné a Lužické hory. Mezitím ale již přestane platit varování na nový sníh na Moravě a ve Slezsku. V Čechách je výstraha vyhlášena až do noci na neděli.

Časově i územně zhruba stejnou platnost jako výstraha na sněžení bude mít také výstraha na sněhové jazyky. Meteorologové ji však nevydali pro Šumavu.

Nejvyšší teploty se budou o víkendu pohybovat od minus dvou do plus dvou stupňů, na horách kolem minus pěti stupňů. „Případná sněhová pokrývka v nížinách tak může přechodně odtávat a večer se pak bude tvořit náledí,“ dodali meteorologové.