Filmová upoutávka týdne: Mezi komiksovými velkofilmy si Taika Waititi natočil satiru na hitlerovské Německo

Svérázný novozélandský tvůrce Taika Waititi, v němž studio Marvel našlo režiséra, který vdechl nový život postavě komiksového Thora, se svým dalším filmem vrátil k menším projektům. A podle první upoutávky svou bizarní náturou přesně zapadá do Waititiho repertoáru. Ve filmu označovaném jako satira proti nenávisti se totiž vtělil do role Adolfa Hitlera.

Snímek nazvaný Jojo Rabbit je zasazen do období druhé světové války. Ovšem Waititi nehraje skutečného Hitlera, ale imaginárního, který je kamarádem osamělému chlapci jménem Jojo Betzler. Ten se sice zapojil jako mnozí další do mládežnické organizace Hitlerjugend, nepatří ale mezi vrstevníky k nejoblíbenějším. Život se mu navíc převrátí v momentě, když zjistí, že jeho matka má tajemství, které se úplně neshoduje s názory vládnoucího režimu.

Komedie je častým nástrojem režiséra, scenáristy a herce Waititiho, obvykle s její pomocí převrací předsudky a dává slovo outsiderům. Mezinárodní pozornost si získal snímkem Co děláme v temnotách z roku 2014, kterým narušil zažitý přístup ke snímkům o upírech.

O tři roky později už do kin uváděl hollywoodský blockbuster. Studio Marvel si ho totiž vybralo pro třetí příběh komiksového Thora. Zatímco předchozí díl nezaznamenal velké nadšení mezi kritiky ani fanoušky, jeho příspěvek s podtitulem Ragnarok se naopak zařadil mezi ty populárnější a lépe hodnocené v rámci celé marvelovské franšízy.

Spokojenost s Waititiho přístupem k materiálu byla zřejmě tak velká, že dostal za úkol připravit další díl, tentokrát Thor: Love and Thunder. Do kin dorazí až za dva roky.

Hitler v jiném pojetí

Předtím stihl připravit právě satiru odehrávající se v nacistické éře. „Tenhle film bude štvát hodně rasistů, a to mě na tom těší nejvíc,“ uvedl Waititi před natáčením. Přiblížil, že si kvůli roli nacistického lídra vlastně nic nenastudovával. „Nemusel jsem,“ poznamenal, čímž mimo jiné odkazoval na skutečnost, že de facto nehraje historickou postavu, ale představu malého chlapce.

Byl si ale vědom, že látka může vzbuzovat kontroverze a že jsou hranice, které nelze překročit. „Většinou je vycítím ve smyslu ‚co bych se styděl lidem ukázat?‘“ podotkl. „Nikdy bych neudělal něco jenom proto, že by to mohlo být kontroverzní a mohlo by to vyvolat diskuse. Zjistili jsme, že takový druh komedie založený na šoku působí neupřímně,“ dodal.

Waititiho štáb při filmování zavítal i do Česka. V tuzemsku natáčeli v polovině loňského roku. Využili nejen barrandovské ateliéry, ale za vhodnými lokacemi zamířili i do Žatce, Úštěku nebo Dolních Beřkovic.

Na place se Waititi obklopil hereckým ansámblem, který čítá některá známá jména. Matku titulního chlapce ztvárnila Scarlett Johanssonová. Uniformy pak oblékli Sam Rockwell, který loni získal Oscara za snímek Tři billboardy kousek za Ebbingem, nebo Rebel Wilsonová. Jako Jojo se na druhé straně představí debutující Roman Griffin Davis.

Poprvé se film světu představí na podzim na festivalu v Torontu, s českou premiérou se počítá na začátek příštího roku.