TÉMA

Marvel Comics

Diváci prý mají dost superhrdinských filmů, v kinech propadl jeden z nejdražších

Spotřební nátura superhrdinských filmů, v nichž přes různé varianty oblíbených hrdinů o mnoho nejde, zato je podepírají stále slabší digitální triky, které se mísí s infantilním humorem. To jsou podle některých komentátorů důvody, proč se nyní objevuje výraz „superhero fatigue“, tedy divácká únava ze superhrdinů, respektive z hollywoodských filmů, které na nich stojí. Nyní v kinech propadl jeden z nejdražších jménem Flash.
23. 6. 2023|

Nejvýdělečnější film historie, který nemá fanoušky. Do kin míří po třinácti letech pokračování Avatara

Už jen několik týdnů zbývá do premiéry prvního pokračování nejvýdělečnějšího filmu všech dob, Avatara režiséra Jamese Camerona. Technologicky převratný snímek, po němž se desítky dalších velkofilmů převlékaly do 3D, ale přichází do úplně jiné doby, než v jaké vstupoval do kin původně. Pandemií i streamováním změněný trh posunul návyky diváků, pro něž už obří modří tvorové, kteří bojují za záchranu své panensky krásné planety Pandora, nemusí být takové lákadlo. Podle insiderů oslovených ČT24 ale film s podtitulem The Way of Water zase překvapí.
12. 11. 2022|

Wakanda Forever. Nový Black Panther vyráží do akce i bez zesnulého herce v hlavní roli

V kalifornském San Diegu na Comic-Conu představilo studio Marvel první ukázku z pokračování úspěšného komiksového filmu Black Panther s názvem Wakanda nechť žije (Wakanda Forever). Tentokrát ale bez hlavní hvězdy Chadwicka Bosemana, který před dvěma lety zemřel. Předchozí díl se stal jedním z komerčně nejúspěšnějších filmů všech dob.
26. 7. 2022|

Hollywood i přes covid točí v Česku nejvíc v historii. Druhý díl thrilleru Vyproštění utratí dvě miliardy

V Česku začalo natáčení akčního thrilleru Vyproštění 2, které bude ještě rozsáhlejší než projekt The Gray Man, který obsadil Prahu v létě. V tuzemsku tak Netflix točí svoje největší snímky pro příští rok – a další studia české služby rovněž využívají ve velkém. Podle objemu zakázek je současné období nejsilnějším v historii, Státní fond kinematografie tak volá po navýšení pobídek. Podle informací ČT24 by se mohl v Česku točit i nákladný horor Nosferatu s Anyou Taylor-Joy v hlavní roli, herečkou známou z Dámského gambitu.
2. 12. 2021|

Herečka Johanssonová žaluje Disneyho kvůli premiéře filmu Black Widow. Společnost to ostře odmítá

Americká herečka Scarlett Johanssonová podala žalobu na filmové studio Disney. Společnost podle ní porušila smlouvu, když uvedla její snímek Black Widow na začátku července ve stejný den v kinech i na streamovací službě Disney+, čímž ji měla připravit o smluvní výdělky navázané na tržby v kinech. Společnost již žalobu, která nemá v Hollywoodu obdoby, ostře odmítla.
30. 7. 2021|

Amerika míří na stream, Češi bojují o kina. Jak koronavirus změnil filmový průmysl?

Zavřená kina, zrušené festivaly, posunuté premiéry nebo přerušená natáčení. A jedno přelomové oznámení velkého filmového studia. Koronavirus zasáhl filmový průmysl plnou silou, což mění způsob natáčení filmů i jejich sledování. Přinášíme rekapitulaci filmového roku, který zažil několik turbulencí a akceleroval přeměnu audiovizuálního byznysu.
14. 12. 2020|

Po patnácti letech končí ve vedení Disney Robert Iger. Firmu rozšířil o Pixar, Marvel či Star Wars

Robert Iger odstupuje s okamžitou platností z funkce výkonného ředitele americké mediální a filmové společnosti Walt Disney. Končí tak jeden z nejmocnějších mužů současného Hollywoodu, který se zasloužil o výrazný vzestup Disneyho jako mediálního giganta. Igerovým nástupcem se stane méně známý Bob Chapek, dosavadní šéf divize zábavních parků.
26. 2. 2020|

Filmová upoutávka týdne: Noví mutanti vnáší do komiksu trochu hororu

Sérii X-Men sice loni oficiálně uzavřel snímek Dark Phoenix, úplně poslední slovo ale tohle univerzum před převelením zpátky pod Marvel u Disneyho neřeklo. V dubnu se ještě kina dočkají dlouho odkládaného filmu Noví mutanti, který by měl nabídnout hororovější přístup ke komiksové látce.
11. 1. 2020|
Doporučujeme

Jako díra do planety. Vědci po 73 letech prozkoumali dno u „atomového atolu“ Bikini

Na konci dubna 1946 došlo na atolu Bikini teprve k páté erupci atomové bomby v dějinách. Byl to úplně první výbuch pod hladinou oceánu. Obrázek obřího hřibu po explozi je dobře známý, nyní se ale vědci 73 let poté podívali, co výbuch udělal s mořským dnem.
11. 12. 2019Aktualizováno14. 12. 2019, 12:38|

Nechtěl jsem dělat tupé komiksy, svěřil se českým fanouškům Bryan Talbot

Několikahodinovou autogramiádou vyvrcholila o víkendu pražská návštěva britského autora Bryana Talbota. Zájem českých fanoušků zakladatele takzvaného dospělého komiksu překvapil. Talbot své čtenáře zase překvapil tím, když přiznal, jak moc jeho dílo čerpá z umění přelomu osmnáctého a devatenáctého století.
16. 9. 2019|

Filmová upoutávka týdne: Mezi komiksovými velkofilmy si Taika Waititi natočil satiru na hitlerovské Německo

Svérázný novozélandský tvůrce Taika Waititi, v němž studio Marvel našlo režiséra, který vdechl nový život postavě komiksového Thora, se svým dalším filmem vrátil k menším projektům. A podle první upoutávky svou bizarní náturou přesně zapadá do Waititiho repertoáru. Ve filmu označovaném jako satira proti nenávisti se totiž vtělil do role Adolfa Hitlera.
27. 7. 2019|

Recenze: Vesmíry kolidují v obřím blockbusteru Avengers: Endgame

S uvedením dvacátého druhého filmu v sérii můžeme o společnosti Marvel prohlásit, že dala vzniknout skutečnému historickému fenoménu. Způsob, jak je v Avengers: Endgame schopna tvořivě a sebevědomě účtovat se svým odkazem, je o to obdivuhodnější.
27. 4. 2019|

Přepisování hollywoodské krajiny. Walt Disney pohltil studio 20th Century Fox a jeho filmy

Americký zábavní gigant Walt Disney dokončil převzetí zábavních aktivit společnosti 21st Century Fox. Zaplatí za ně 71,3 miliardy dolarů (1,6 bilionu korun). Dokončení dohody znamená velkou změnu v oblasti hollywoodských studií. Disney tím získal i filmové studio 20th Century Fox, které vzniklo už v roce 1935 a které patřilo do takzvané velké šestky.
20. 3. 2019|