Přepisování hollywoodské krajiny. Walt Disney pohltil studio 20th Century Fox a jeho filmy

Americký zábavní gigant Walt Disney dokončil převzetí zábavních aktivit společnosti 21st Century Fox. Zaplatí za ně 71,3 miliardy dolarů (1,6 bilionu korun). Dokončení dohody znamená velkou změnu v oblasti hollywoodských studií. Disney tím získal i filmové studio 20th Century Fox, které vzniklo už v roce 1935 a které patřilo do takzvané velké šestky.

Disney získává hollywoodské studio s dlouhou tradicí, které do kin v minulosti uvedlo populární série Smrtonosná past, Vetřelec, Planeta opic, Doba ledová, X-Men či dvojici nejvýdělečnějších filmů všech dob Titanic a Avatar.

Součástí obchodu je ale i televizní produkce, která zahrnuje mimo jiné seriál Simpsonovi, divize televizních stanic FX Networks, National Geographic či podíl Foxu ve streamovací službě Hulu. Akvizice naopak nezahrnuje stanice Fox News, Fox Sport a Fox Broadcasting. „Je to pro nás mimořádný historický moment,“ poznamenal šéf společnosti Disney Bob Iger.

Logo 20th Century Fox
Zdroj: Facebook 20th Century Fox

Může to znamenat rozsáhlé změny v mediálním prostředí. Agentura AP například poznamenává, že tento nákup dláždí firmě Disney cestu k vytvoření streamovací služby Disney+, kterou chce představit ještě letos. Společnost se totiž snaží lépe konkurovat technologickým firmám jako Amazon a Netflix.

Potřebuje zajímavé televizní zábavní pořady a filmy, aby přesvědčila diváky, že si mají předplatit další placenou streamovací službu. Na tomto poli se přitom čeká ještě vyostřenější souboj, protože své plány se streamováním obsahu má i další velký hollywoodský podnik Warner Bros.

Negativní dopad může mít akvizice na zaměstnance Foxu, podle agentury AP zřejmě přijdou tisíce lidí o práci.

  • Mezi velkou šestku se počítala studia Walt Disney, Warner Bros., Universal, Sony/Columbia, 20th Century Fox a Paramount.
  • 20th Century Fox bylo nejmladším ze šestice. Nejstaršími jsou Universal a Paramount, která vznikla v roce 1912.

O produkci Foxu usiloval i Comcast

Dokončení obchodu se táhlo, od první informace uplynulo patnáct měsíců. Hlavním důvodem bylo získání souhlasu příslušných regulátorů v různých zemích. Poslední velkou brzdou bylo Mexiko, kde ale před týdnem tamní regulační úřad schválil spojení společností za podmínky, že Disney prodá kanály Fox Sports spolu s právy k programům.

Disney navíc nebyl jediný, kdo projevil zájem o 21th Century Fox. Poté, co v prosinci 2017 zveřejnil záměr koupit společnost za 52,4 miliardy dolarů, tak do toho v polovině loňského června vpadl telekomunikační a mediální konglomerát Comcast, který nabídl 65 miliard dolarů (zhruba 1,46 bilionu korun). Comcast získal už v roce 2011 kontrolu nad jiným hollywoodským studiem – Universal.

Disney se ale nenechal konkurencí vytlačit a po pár dnech ukázal, že má o studio Fox vážný zájem. Nabídku zvýšil na 71,3 miliardy dolarů a s touto sumou také nakonec uspěl.

Převzetím aktivit Foxu si tak upevní pozici největší mediální společnosti na světě. V oblasti vysílání už teď vlastní televizní kanály ABC a ESPN. V oblasti filmu pak firma v posledních třinácti letech provedla několik velkých nákupů, díky nimž dominuje filmovému průmyslu.

V roce 2006 Disney získal studio Pixar za zhruba sedm miliard dolarů, které stojí za ceněnými a výdělečnými animovanými snímky. V roce 2009 zařadil Disney za čtyři miliardy do svého portfolia společnost Marvel, líheň úspěšných komiksových filmů. Naposledy pak Disney v roce 2012 pohltil za další čtyři miliardy dolarů Lucasfilm, čímž získal série Star Wars nebo Indiana Jones.

Loni tak dosáhl Disney na domácím trhu více než čtvrtinový podíl, když jím uvedené snímky v kinech utržily přes tři miliardy dolarů. Filmy 20th Century Fox pak měly devět procent.