TÉMA

Star Wars

Carrie Fisherová má hvězdu na chodníku slávy. Ceremonii přihlíželi i droidi ze Star Wars

Herečka Carrie Fisherová byla in memoriam poctěna hvězdou na hollywoodském chodníku slávy. Slavnostní odhalení se konalo 4. května, tedy na Den Hvězdných válek. Ve filmové sáze ztvárnila Fisherová roli, kterou se nejvíce zapsala do povědomí fanoušků – princeznu Leiu.
5. 5. 2023|

Nové technologie dávají světu Hvězdných válek nevídané možnosti, míní Jon Favreau

Po dvou letech se vrací další příběh ze světa Hvězdných válek. Streamovací platforma společnosti Disney uvádí premiérové díly svého nejsledovanějšího seriálu Mandalorian. Dobrodružství galaktického nájemného lovce a jeho výjimečného adoptivního dítěte je jen jedním z mnoha rozšíření původní filmové ságy.
6. 3. 2023|

Luke Skywalker podepíše plakáty Hvězdných válek. Výtěžek podpoří ukrajinské drony

Představitel Luka Skywalkera ve filmové sáze Hvězdné války Mark Hamill podepíše omezené množství plakátů, aby získal peníze na údržbu dronů ukrajinské armády. Uvedl to pro zpravodajský web Politico. Dodal přitom, že od roku 2017, kdy byl uveden film Stars Wars: Poslední z Jediů, herec žádné předměty spojené se slavnou ságou nepodepisoval, ale tohle považuje za smysluplnou výjimku.
3. 2. 2023|

Zemřel francouzský ilustrátor Mézières. Svými kresbami inspiroval i Hvězdné války

Ve věku 83 let zemřel v noci na neděli francouzský ilustrátor a autor komiksů Jean-Claude Mézières, spoluautor ve Francii legendárního sci-fi komiksu Valérian a Laureline. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na komiksové nakladatelství Dargaud.
23. 1. 2022|

Tenkrát na západě, Hvězdné války i Joker. Hollywoodská historie se píše i v notách

Když si letošní Oscary za nejlepší filmovou hudbu k animovanému filmu Soul přebírali dva členové rockové kapely Nine Inch Nails, bylo to už podruhé, co vyfoukli ocenění autorům, kteří se specializují jen na oblast filmu. Jinak tvůrci z města andělů často spoléhají na slavná skladatelská jména. Historie filmového Hollywoodu je zapsána i v notách, skýtá vřískání smyčců v koupelně, soundtrack pro temnou i světlou stranu síly v předaleké galaxii i psychotický tanec Jokera na veřejných záchodcích.
6. 8. 2021|

Indiana Jones se před 40 lety poprvé objevil v kinech. Dobyl ztracenou archu i srdce diváků

Před čtyřiceti lety se poprvé dostal na stříbrné plátno archeolog hýřící dobrodružstvím Indiana Jones. 12. června 1981 šla do amerických a kanadských kin premiéra snímku Dobyvatelé ztracené archy. Námět vytvořil George Lucas, režie se zhostil Steven Spielberg a osobitost hlavní postavě dodal herec Harrison Ford.
12. 6. 2021|

Čínský ptakoještěr byl velký jako vrabec, připomínal tvora z Hvězdných válek

Vědci popsali bizarní druh ptakoještěra, který žil asi před 160 miliony lety v oblasti severní Číny. Byl velký asi jako vrabec a vizuálně připomínal nejvíc křížence žáby a netopýra – nebo tvory ze světa Hvězdných válek.
19. 4. 2021|

Roušky a respirátory pod mikroskopem. Detaily ukazují, jak zachytávají viry

Říká se, že abyste pochopili, jak něco funguje, pomůže, když se na to můžete podívat zblízka. Právě tento přístup zaujala skupina vědců při studiu toho, jak pomáhají látkové roušky proti šíření covidu-19.
23. 3. 2021|

Do Hvězdných válek vletěla režisérka Patty Jenkinsová

Hlavní pozornost v příštím snímku ze světa Hvězdných válek se zaměřuje na stíhací piloty. Star Wars s podtitulem Rogue Squadron natočí režisérka Patty Jenkinsová, známá třeba oscarovým snímkem Zrůda a nedávnou akční Wonder Woman. Film by měl mít premiéru na Vánoce roku 2023. Čekání fanouškům trochu ukrátí seriál Andor.
14. 12. 2020|

Zemřel Dave Prowse. Prvního představitele Darth Vadera provázela síla

Ve věku pětaosmdesáti let zemřel herec Dave Prowse. Britský silák se proslavil jako první představitel Darth Vadera ve filmové sérii Hvězdných válek. Před kamerou ale debutoval v „bondovce“ Casino Royale a byl také superhrdinou silničního provozu.
29. 11. 2020|

Utíkal před nacisty, pak navrhl papamobil. Vychází paměti návrháře Toma Karena

V Británii vychází kniha pamětí průmyslového návrháře Toma Karena. Ten prožil dětství v Brně a jako dítě musel utéci před nacisty kvůli židovskému původu. Na ostrovech se proslavil svými návrhy hraček nebo aut. Knihu s ním sepsal anglický spisovatel, který stojí za bestsellerem o běžci Emilu Zátopkovi.
11. 11. 2020|
Doporučujeme

Astrofyzici našli „roztrhanou“ hvězdnou soustavu, která jim připomíná Star Wars

Astronomové přišli s prvním důkazem, že skupiny hvězd jsou schopné roztrhat nebo deformovat disky hmoty, z nichž se tvoří planety. Výsledný útvar je zborcený a výrazně poškozený – vznikne z něj zřejmě soustava připomínající Tatooine z filmů Star Wars.
7. 9. 2020|

Herec Max von Sydow prohrál partii se smrtí

Ve věku 90 let zemřel slavný švédsko-francouzský herec Max von Sydow. Proslavila ho především spolupráce s režisérem Ingmarem Bergmanem. Jedním z jeho posledních snímků bylo pokračování ságy Star Wars.
9. 3. 2020Aktualizováno9. 3. 2020, 17:06|

Comic-Con se poprvé vybarvil v Praze. Dorazil Superman, Hellboy i Gimli

Spider-Man a Batman na jednom místě? Ve filmu nepravděpodobné, na Comic-Conu v Praze realita. Tuzemská metropole o víkendu poprvé zažila akci, na níž se potkávají fanoušci popkulturních fenoménů z oblasti komiksu, sci-fi, fantasy či počítačových her. Comic-Con se v zahraničí pořádá už půlstoletí. Typická navíc pro tyto akce je hojná účast lidí v převlecích za hrdiny – některé kostýmy a masky mají přitom velmi blízko k filmovým předobrazům. A ani česká premiéra Comic-Conu v areálu O2 Universa se bez toho neobešla, stejně tak nechyběli známí herci či uspěšní autoři komiksů.
9. 2. 2020|

Facebook je pro naši hru příležitost, jak se posunout, říká vývojář studia Beat Saber Hrinčár

Hra pro virtuální realitu Beat Saber, kterou vytvořilo české studio Beat Games, slavila loni velkolepé úspěchy. Ve svém segmentu se stala nejprodávanějším produktem na světě a byla natolik úspěšná, že ji koupil Facebook. Kolik za ní zaplatil ani jaké je aktuální číslo prodaných kopií, když už loni v březnu to byl milion, její spoluautor Vladimír Hrinčár ve svém rozhovoru v pořadu Události, komentáře neprozradil. Uvedl ale, že Facebook je příležitostí, jak hru dál rozvinout. Otázky kladla Světlana Witowská.
30. 1. 2020|

Star Wars jsou multikulturní mytologií pro dnešní dobu. Odráží se v nich Vietnam i ženská síla

Souboj světlé a temné strany síly se (prozatím) uzavírá. Do kin vstupuje devátá epizoda Star Wars s podtitulem: Vzestup Skywalkera. Dohromady tři trilogie dokázaly oslovit už třetí generaci diváků. Vizionář George Lucas totiž nejen vtipně propojil rozmanité žánry, ale především vystavěl bohatou kosmologii, která čerpá z prastarých mýtů a přitom reaguje na dobovou náladu, od války ve Vietnamu po ženskou emancipaci.
19. 12. 2019|

Hvězdné války předpověděly hvězdné války. A objev měsíců za Sluneční soustavou

Filmová sága Star Wars – Hvězdné války – je reakcí na to, jak šokující informace se lidstvo dozvědělo o vesmíru kolem nás. Krom toho, že série, jejíž závěrečný díl měl světovou premiéru, pomohla lidem vyrovnat se s prázdnotou kosmu, dokázala také řadu vědeckých objevů předvídat.
18. 12. 2019|

Recenze: Ohromující akce a příliš opatrný konec. Vzestup Skywalkera uzavírá ságu Star Wars

Série z „předaleké galaxie“ dospěla ke svému (prozatímnímu) konci. Režisér J. J. Abrams, jenž se vrací do velitelské pozice, musí zápolit s tíhou přes čtyři dekády budované mytologie i se zástupy natěšených, obezřetných a rozzuřených fanoušků.
18. 12. 2019|

Filmová upoutávka týdne: Osmdesátková nostalgie strhla Wonder Woman

V příštím roce se dočká pokračování úspěšný komiksový film, který na plátně poprvé představil slavnou superhrdinku Wonder Woman. Komiksová amazonka s tváří Gal Gadotové minule vyprávěla příběh z časů první světové války, tentokrát se přesune do nedávné doby – osmdesátých let minulého století.
14. 12. 2019|

V Česku parkuje druhý největší Millenium Falcon na světě. Autor se zapsal do knihy rekordů

Šestnáctiletý Radek Popík z Meziny na Bruntálsku vytvořil ze stavebnice Lego model lodi Millenium Falcon známé z filmové ságy Hvězdné války. Postavil ho z více než 70 tisíc dílků podle vlastního návrhu. Sériově vyráběná stavebnice lodi je velikostí sotva třetinová. Do detailu propracovaný model, na kterém Popík pracoval takřka rok, měří přes 160 centimetrů. Agentura Dobrý den ho 10. prosince zaevidovala jako nový český rekord. Cílem mladého gymnazisty je postavit Falcon pětimetrový, překonal by tak australského stavitele, jehož výtvor má asi čtyři metry.
11. 12. 2019|

Filmová upoutávka týdne: Vzhůru do oblak. Balonem letí Eddie Redmayne a Felicity Jonesová

Touha po poznání hnala lidstvo vstříc obloze, jedním z prvních nástrojů se stal balon. Ten sehrává důležitou roli i v historickém snímku The Aeronauts (Vzduchoplavci), v němž se ale vědecké bádání změní v boj o život.
2. 11. 2019|

Sága rodu Skywalkerů míří do finále. Star Wars představily nový trailer

Nová upoutávka láká na devátou epizodu série Star Wars, v níž se završí osudy postav Rey, Finna, Poea a Kyla Rena, které představil snímek Síla se probouzí v roce 2015. Nový film s podtitulem Vzestup Skywalkera má být zároveň finálním příspěvkem ságy, jejíž vyprávění začalo před 42 lety. Studio Disney ale počítá s tím, že v budoucnu vzniknou další snímky ze světa Star Wars, nebudou se však už točit kolem rodiny Skywalkerů.
22. 10. 2019|

První krok k cestě na Mars: Muskův Starhopper se vznesl na metanových plamenech

Společnosti SpaceX se podařilo uspět s testem lodi Starhopper. Experimentální prototyp se vznesl díky metanovému motoru Raptor do výšky přibližně 150 metrů a pak přistál. Je to důležitý krok k opakovaným letům kosmických lodí s lidskou posádkou, které by se mohly vydat i k Marsu.
28. 8. 2019|

Filmová upoutávka týdne: Tvář nových Star Wars prožívá Hamletův příběh z pohledu Ofélie

Shakespeare nadále zůstává lákavým příběhovým zdrojem pro filmaře. Jedno z jeho nejslavnějších děl Hamleta teď převrací film Ophelia, který si za hlavní postavu bere Hamletovu milovanou Ofélii. Ztvárnila ji Daisy Ridleyová, které přineslo slávu účinkování v ústřední roli v nejnovější trilogii Star Wars. Tvůrci filmu Ophelia ale získali do svého projektu i další slavné herce. Při natáčení pak zamířili do Česka.
4. 5. 2019Aktualizováno4. 5. 2019, 18:28|