Astrofyzici našli „roztrhanou“ hvězdnou soustavu, která jim připomíná Star Wars

Astronomové přišli s prvním důkazem, že skupiny hvězd jsou schopné roztrhat nebo deformovat disky hmoty, z nichž se tvoří planety. Výsledný útvar je zborcený a výrazně poškozený – vznikne z něj zřejmě soustava připomínající Tatooine z filmů Star Wars.

Za pozoruhodným objevem stojí mezinárodní tým, který vedli vědci z univerzity v Exeteru. Našli hvězdnou soustavu, kde se planety tvoří v nakloněných prstencích prachu a plynu v pokrouceném disku hmoty kolem několika hvězd.

Pohled z potenciálních planet v tomto systému musí být podle autorů studie působivý: na obloze se vznášejí tři Slunce, což vědcům připomíná planetu Tatooine z filmové ságy Star Wars.

Tento objev vznikl díky pozorování na Evropské jižní observatoři, teleskopu ALMA a zařízení CHARA. Jde o první výsledek rozsáhlého vědeckého programu zaměřeného na mladé hvězdné systémy.

Využívá k jejich pozorování infračervený systém pojmenovaný MIRC-X, na němž se podílely americké a evropské vědecké instituce. Jeho účelem je vnést jasno do toho, jak vznikají z hustých oblaků prachu a plynu planety a hvězdy – mohlo by to pomoci také s vysvětlením toho, jak vznikl život na Zemi.

Naše Sluneční soustava je na první pohled plochá – všechny planety v ní se pohybují na jedné stejné rovině. Jenže stejné pravidlo neplatí zdaleka u všech hvězdných systémů, zejména u těch, které jsou tvořeny více hvězdami.

Příkladem je právě systém GW Orionis. Ten leží od Země asi 1200 světelných let – jak název napovídá v souhvězdí Orionu. Je tvořen třemi hvězdami a deformovaným rozbitým diskem hmoty, který je obklopuje.

Gravitační tanec v Orionu

„Jsme hrozně nadšení, že nám MIRC-X poskytl možnost pozorovat tento fascinující systém v tom nejostřejším detailu. Odhalili jsme tak gravitační tanec jeho tří hvězd,“ komentoval výsledky astrofyzik Stefan Kraus, který výzkum vedl. „Normálně se planety formují v plochém disku tvořeném rotujícím prachem a plynem – jenže naše záběry ukázaly, že v tomto případě tento disk vůbec plochý není,“ dodal vědec.

„Je prohnutý, a navíc je v něm úplně vychýlený prstenec, který se od disku odtrhnul. Nachází se ve vnitřní části disku, v blízkosti tří hvězd. Efekt, který tak vzniká, je pozoruhodně podobný Tatooine, slavné planetě ze Star Wars,“ doplnil Kraus.

Z výsledků pozorování vyplývá, že vnitřní část prstence obsahuje asi třicetinásobek hmotnosti Země v prachu a plynu – to je dostatečné množství k tomu, aby zde mohly vznikat planety.

Podle vědců planety, které takto vzniknou, nebudou mít klasickou oběžnou dráhu v rovině, jak ji známe ze Sluneční soustavy, ale budou připomínat spíše něco, co známe ze sci-fi filmů.

Tento výzkum je důležitý zejména proto, že asi polovina hvězd na obloze existuje ve dvojicích nebo ještě větším počtu. A to naznačuje, že může existovat i množství planet kolem nich, které obíhají po podobně neočekávaných oběžných drahách.