Carrie Fisherová má hvězdu na chodníku slávy. Ceremonii přihlíželi i droidi ze Star Wars

Herečka Carrie Fisherová byla in memoriam poctěna hvězdou na hollywoodském chodníku slávy. Slavnostní odhalení se konalo 4. května, tedy na Den Hvězdných válek. Ve filmové sáze ztvárnila Fisherová roli, kterou se nejvíce zapsala do povědomí fanoušků – princeznu Leiu.

Hvězda na hollywoodském chodníku slávy pro princeznu Leiu je výsledkem výzvy, která vzešla v roce 2018 od Marka Hamilla. Když bylo minulý měsíc potvrzeno, že se Carrie Fisherové této pocty skutečně dostane, označil filmový představitel Luka Skywalkera takovou zprávu za „dlouho očekávanou a zaslouženou“.

„Je smutné, že tu dnes není s námi, bylo by to dokonalé, ale ona by nechtěla, abychom byli smutní. Chtěla by, abychom měli radost,“ řekl Hamill při odhalování hvězdy. 

K připomínce Carrie Fisherové, která zemřela v roce 2016, se připojili také režisér dvou epizod ságy J. J. Abrams a prezidentka společnosti Lucasfilm Kathleen Kennedyová. Spolu s početnou skupinou fanoušků ceremoniálu přihlížely rovněž populární postavy z Hvězdných válek, jako droidi R2-D2 a C-3PO a stormtroopeři, vojáci impéria.

Hvězda Carrie Fisherové na hollywoodském chodníku slávy
Zdroj: Reuters/Mario Anzuoni

Carrie Fisherovou zastoupila při ceremoniálu její dcera, rovněž herečka Billie Lourdová. I ta se objevila ve filmech slavné ságy, konkrétně v sequelové trilogii Síla se probouzí, Poslední z Jediů a Vzestup Skywalkera.

Slavnostní okamžik ale trochu zastínily rodinné spory, psala BBC. Sourozenci Carrie Fisherové hereččinu dceru kritizovali za to, že je na odhalení hvězdy nepozvala. Ta v reakci své příbuzné obvinila, že „se snaží vydělat na smrti mé matky“.

Mark Hamill při ceremoniálu k odhalení hvězdy na chodníku slávy pro Carrie Fisherovou
Zdroj: Reuters/Mario Anzuoni

Princezna Leia je slavná, ne Carrie Fisherová

Neohroženou princeznu Leiu ztvárnila Carrie Fisherová poprvé v blockbusteru z roku 1977 a jeho pokračováních. Svou roli si zopakovala i o tři desetiletí později, kdy společnost Disney sérii vrátila na plátna. Ve Vzestupu Skywalkera, jenž měl premiéru už po její smrti, se objevila díky použití archivních záběrů.

Princezna Leia byla teprve druhou rolí Fisherové, podle týdeníku Variety si herečka dobře od začátku uvědomovala gravitační sílu takové postavy. „Ve skutečnosti jsem nechtěla být herečkou. Ale když jsou váš druhý film Hvězdné války, tak jste skončili. Budete se za tím hnát, protože jinak to bude pronásledovat vás,“ svěřil se časopisu Rolling Stone. 

Mark Hamill jako Luke Skywalker, Carrie Fisherová jako princezna Leia a Harrison Ford jako Han Solo
Zdroj: DPA/ČTK

Billie Lourdová na hollywoodském chodníku připomněla vtipkování své matky, která prý říkala, že nikdo není opravdu slavný, dokud se nestane dávkovačem na bonbony PEZ. Svou sérii pod hlavičkou této značky mají i postavy z Hvězdných válek, včetně princezny Leii.

Fascinaci smyšlenou postavou a popularitu své vlastní osoby Fisherová oddělovala. „Princezna Leia byla slavná, a ne Carrie Fisherová. Jen jsem s jí náhodou podobala,“ napsala herečka ve svých pamětech. 

Podle Variety se Fisherové i přes „seismický dopad Hvězdných válek“ podařilo najít i další role, které jí umožňovaly předvést smysl pro komiku. Třeba v oceňovaných snímcích Když Harry potkal Sally nebo Hana a její sestry. A našla se také v psaní knih a scénářů. Ve svém prozaickém, částečně autobiografickým debutu zpracovala svou zkušenost s pobytem v léčebně pro drogově závislé. Podle knihy vznikl film Pohlednice z Hollywoodu s Meryl Streepovou a Shirley MacLaineovou.