Zemřel James Earl Jones, hlas Dartha Vadera ze Star Wars

Ve věku 93 let zemřel americký herec James Earl Jones. Proslavilo ho namluvení postavy Dartha Vadera z filmové sci-fi série Star Wars nebo propůjčení hlasu postavě Mufasy z animovaného snímku Lví král. Účinkoval také v řadě zpracování Shakespearových her. Držitel ceny Grammy i dvou divadelních cen Tony zemřel doma obklopen svou rodinou, uvedl jeho agent Barry McPherson.

Jones za svůj život ztvárnil desítky filmových, divadelních a televizních rolí. Na plátně se rodák z amerického Mississippi poprvé objevil v roce 1964 jako poručík Lothar Zogg v satiře Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu režiséra Stanleyho Kubricka. Hrál také například spisovatele Terence Manna v Hřišti snů nebo jihoafrického duchovního ve snímku Cry, the Beloved Country.

Ve filmu ale obecně sehrával spíše menší role. Více účinkoval v divadelních představeních, mimo jiné i na newyorské Broadwayi. Za postavu boxera ve hře Velká naděje bílých obdržel divadelní cenu Tony. Poté, co byla hra natočena i jako film, byl Jones za stejnou roli nominován i na Oscara.

Celosvětovou popularitu ale americkému herci přineslo paradoxně jen pár vět, které jeho hlasem pronesl Darth Vader. Jones přitom tuto roli, z níž se stal ikonický filmový padouch, nebral příliš vážně. Herec ji podle svého pozdějšího vyjádření pro BBC vnímal zprvu spíše jako součást speciálních efektů a ani netrval na tom být na konci Star Wars v titulcích. Tvůrci mu pak za pár namluvených vět ani příliš nezaplatili, doplnila agentura Reuters.

James Earl Jones svůj pohled později změnil. V rozhovoru pro BBC uvedl, že je hrdý na to být „součástí celého mýtu, kultu Star Wars“. A zřejmě nebyl sám. „Odpočívej v pokoji, tati,“ reagoval na jeho odchod jeho herecký kolega a filmový syn z proslulé sci-fi série Mark Hamill.