Nové technologie dávají světu Hvězdných válek nevídané možnosti, míní Jon Favreau

Rozhovor s Jonem Favreauem (zdroj: ČT24)

Po dvou letech se vrací další příběh ze světa Hvězdných válek. Streamovací platforma společnosti Disney uvádí premiérové díly svého nejsledovanějšího seriálu Mandalorian. Dobrodružství galaktického nájemného lovce a jeho výjimečného adoptivního dítěte je jen jedním z mnoha rozšíření původní filmové ságy.

Poslední roky se diváci do předaleké galaxie před dávnými časy vrací nejen ve filmech. Po filmové Epizodě 9 byl Mandalorian vůbec prvním hraným seriálem, který univerzum rozšířil. Sleduje příběh samotářského lovce odměn, jehož poslání se změní poté, co potká Grogu – dítě se zvláštními schopnostmi.

„Když jsme Mandaloriana poznali v první sérii, tak ho nezajímalo nic jiného než jeho poslání. Teď má díky Groguovi mnohem větší nasazení než dřív. Původně to byl samotář, který křižoval galaxií, aby se uživil, teď už má ale rodinu, o kterou se musí postarat,“ upozorňuje tvůrce seriálu Jon Favreau.

Dodává, že seriál také kousek po kousku odhaluje minulost malého tvora Grogu. „Vidíme věci, které známe z původních filmů jako zničení chrámu Jediů, víme ale, že to Grogu přežil. Jak k tomu došlo, se jako diváci dozvídáme spolu s ním,“ uvedl Favreau. „Je to schéma, které v seriálu celou dobu používáme: postupně odhalujeme minulost postav jejich vlastníma očima.“

V hlavní roli Mandaloriana zůstává i ve třetí sérii Pedro Pascal, který momentálně sklízí pochvalu i v jiném seriálovém hitu – adaptaci postapokalyptické videohry The Last of Us.

Mandalorian se vrací v další sérii (zdroj: ČT24)

Nemusíte koukat na všechno

Fiktivní svět Star Wars se stále rozrůstá o nové seriály, což vyvolává kromě nadšení také rozporuplné reakce. Mimo jiné z řad představitelů některých původních postav. „Ten svět je teď podle mě moc naředěný. Všechno tajemno a kouzlo už opadlo,“ obává se například Liam Neeson.

„Podle mě nám nové technologie a média dávají nevídané příležitosti i náročné výzvy. Zároveň je to také něco, co si určují diváci sami. Marvel například natočil spoustu seriálů a teď zase začíná zpomalovat. Vliv na to má i samotný trh, koneckonců měli jsme tu období, kdy kina nemohla promítat vůbec, myslím, že je to i reakce filmových studií na tuhle situaci, se kterou jsme nikdo nemohli nic dělat,“ říká Favreau.

Sám se prý těší na všechny další projekty, s universem Hvězdných válek souvisí například chystaný seriál Ahsoka. „Skvělé je, že pokud někdo nechce koukat úplně na všechno, tak každý ten seriál funguje i sám o sobě. Uvidíme, co tahle doba přinese. Myslím, že pokud budeme dělat dostatek lákavého obsahu, tak ho lidé budou chtít vidět,“ nepochybuje Favreau.