Nejlepší od „starých“ Star Wars? První ohlasy Posledního z Jediů chválí

Dvě a půl hodiny trvá nejnovější film ze série Star Wars – Poslední z Jediů. Zajistil si tak prvenství v délce stopáže mezi všemi snímky Hvězdných válek. Podle prvních ohlasů možná přidá i další „nej“ – nejlepší film Star Wars. Čeští fanoušci si názor budou moci udělat od 14. prosince, kdy nový příběh začnou promítat tuzemská kina.

Pro recenze platí embargo do úterního večera, ti, kdo Posledního z Jediů viděli 10. prosince na premiéře v Los Angeles, tak své první dojmy alespoň tweetují a snaží se přitom vyhnout spoilerům. Chválou při tom nešetří.

Jen Yamatoová z Los Angeles Times popisuje novinku jako zábavnou a překvapivou. Podle ní patří k filmům, které se otisknou do paměti celé generace.

Podle Germaina Lussiera z blogu io9 posunul Rian Johnson, pro něhož byl Poslední z Jediů prvním režisérským i scenáristickým setkáním s kultovní sérií, hranice Star Wars. I on předpokládá, že se o tomto „úžasném filmu“ bude ještě dlouho mluvit.

Kristopher Tapley z týdeníku Variety připouští, že je film možná příliš dlouhý a všeho je v něm příliš, ale stejně jde prý o jedinečný zážitek. V jiném tweetu pak fanoušky napíná, že se toho v novém příběhu „hodně stane“. 

A Anthony Breznican z Entertainment Weekly navíc dodává, že se ale nestane nic tak, jak si diváci myslí. Poslední z Jediů je prý nejprve rozloží, ale pak se jim zase vše poskládá dohromady.

Americký kritik Erik Davis se domnívá, že novinka je nejlepším filmem Star Wars od Imperium vrací úder z roku 1980. Označuje ho za naprosto fantastický, chytlavý a zábavný, vyzdvihuje především bitvy.

Tim Molloy z webu The Wrap má podobný pocit. I podle jeho názoru dosahuje pokračování laťky původních Star Wars.

Nic konkrétnější se zatím fanoušci o pokračování ságy rodu Skywalkerů nedozvídají. Distributor obecně slibuje, že hrdinové galaxie prožijí strhující dobrodružství, při nichž se odhalí prastará tajemství a události z minulosti. 

Jisté je, že do příběhu se vrací Luke Skywalker (Mark Hamill), který se v předchozím díle jen mihl. V roli princezny Leii se objeví herečka Carrie Fisherová, pokračování dotočila nedlouho před svou smrtí v prosinci loňského roku.

Stejnou postavu ztvárnila už v původní trilogii, od jejíhož prvního dílu – Nová naděje – uplynulo letos čtyřicet let. Natáčela se do roku 1983, poté na přelomu milénia vznikly ještě prequely už tehdy kultovní série. Fenomén Star Wars pak v roce 2015 opět oživilo pokračování s podtitulem Síla se probouzí. Premiéra další epizody je plánována na rok 2019, režie se opět ujme J. J. Abrams, který Hvězdné války s úspěchem na plátna vrátil.