Toy Story a mnohem víc. Studio Pixar odhaluje svoje kouzla na pražském Výstavišti

Hledá se Nemo, Příběh hraček nebo Úžasňákovi jsou jen některé z úspěšných titulů studia Pixar. Za více než třicet let vyrobilo na dvě desítky celovečerních filmů a získalo za ně v součtu 24 Oscarů, šest Zlatých glóbů a tři ceny Grammy. Pohled do dílny mistrů animace nyní nabízí výstava v prostorách Křižíkových pavilonů pražského Výstaviště.

Když v roce 1995 vtrhly do kin oživlé hračky, ani jejich tvůrci asi neočekávali takový úspěch. Toy Story: Příběh hraček si získal nejen diváky, ale také pozornost Americké filmové akademie. Ta ho jako první animovaný film v historii nominovala v kategorii nejlepší původní scénář. 

„Byl to první kompletně počítačově animovaný film. Pracovalo na něm hodně lidí, kteří spoustu věcí zkoušeli úplně poprvé. Nevěděli, jestli to bude fungovat. Ale změnili všechno,“ říká manažerka výstavy Maren Jonesová. 

O dva roky později si pro Oscara došel režisér Jan Pinkava, česká stopa v Pixaru. Jeho krátký film Geriho hra byl současně prvním snímkem studia s lidským hrdinou v hlavní roli.

Studio Pixar odhaluje svoje kouzla na pražském Výstavišti (zdroj: ČT24)

„Ta 3D animace se vyznačuje tím, že na začátku není opravdu nic. A vy musíte vymyslet svět, který vypadá, že existuje a všechno v něm funguje harmonicky společně,“ naznačuje náročnost své práce animátor Jan Bubeníček. Výstava zachycuje komplexní proces vzniku animovaného filmu od prvních skic až po definitivní dílo.

Expozice na Výstavišti potrvá do 26. května. Putovní expozici zhlédly již miliony diváků po celém světě, do Prahy ji tvůrci přivezli z Říma.

„Trvalo celkem čtyři roky vyjednat možnost uspořádání výstavy slavného studia v České republice. Jsme rádi, že můžeme veřejnosti nabídnout pohled na animaci z dílny těch nejlepších tvůrců světa,“ řekla k výstavě producentka Markéta Matoušková, která do Prahy přivezla v minulosti také výstavu filmového tvůrce Tima Burtona.