Festival Zlatá Praha přivítá Dagmar Peckovou a zavlní se v latinskoamerických rytmech

Tomáš Motl a Dagmar Pecková zvou na festival Zlatá Praha (zdroj: ČT24)

Televizní festival Zlatá Praha zahájí letos pěvkyně Dagmar Pecková. Nový dokument o její pěvecké kariéře je také součástí programu devětapadesátého ročníku. Mezinárodní soutěžní přehlídka veřejnosti představí opět snímky a pořady o hudbě, tanci a divadle z celého světa. Hlavním dějištěm bude Nová scéna Národního divadla, kterou promítání, ale i další program zaplní od 21. do 24. září. Chystá se také setkání s účastníky show StarDance či večer s latinskoamerickými tanci.

Zlatá Praha letos uvede devadesát uměleckých snímků, většina z nich je soutěžních. „Svědčí to minimálně o dvou věcech. Jednak že i v době pandemie i v dnešní složité situaci vznikají skvělé filmy. A druhou věcí je, že Zlatá Praha má ve světě velkou prestiž. O tom svědčí, že předsedou poroty je výkonný šéf francouzsko-německé televizní stanice Arte Wolfgang Bergmann,“ podotýká ředitel festivalu a zároveň výkonný ředitel ČT Art Tomáš Motl.

Pandemie se podle něho navíc promítla i do podoby snímků a pořadů z hudebního, tanečního a divadelního prostředí, na něž se festival zaměřuje. „V okamžiku, kdy nemůžete točit v koncertních sálech či divadlech, protože jsou zavřené, tak tvůrci hledají způsoby, jak filmy převádět do jiných prostředí a jak je točit jinak,“ upřesnil.

Vznikl tak například záznam Schubertova písňového cyklu Zimní cesta ze švýcarských Alp či Vivaldiho Čtvera ročních období na neobydleném řeckém ostrově Delos.

Plakát festivalu Zlatá Praha 2022
Zdroj: ČT

Devětapadesátý ročník zahájí operní pěvkyně Dagmar Pecková a její hosté. O slavné Mozartovy árie, operetní repertoár či písně Gustava Mahlera nepřijdou ani televizní diváci, kterým zahajovací večer nabídne v přímém přenosu ČT art. O významné mezzosopranistce také pojednává dokument Stoptime Dagmar Peckové, který bude mít na festivalu premiéru. „Je to výpověď od doby, kdy mi bylo dvacet a objevila jsem se poprvé na jevišti,“ prozradila pěvkyně.

Mucha, Dalibor i StarDance

Tvorbu České televize v programu zastupují také dokumenty Můj život s Bohuslavem Martinů, koncertní záznam multimediální iMucha show, která propojila hudbu a rozpohybované obrazy Alfonse Muchy, či záznam opery Dalibor v nastudování Národního divadla. Zlatá Praha také ve světové premiéře uvede dokument Divadelní tajemství natočený k poctě choreografa Jiřího Kyliána.

„Všechny soutěžní filmy jsou veřejnosti k dispozici v kioscích ve foyer Nové scény, každý  může kdykoliv přijít a kterýkoliv snímek si pustit,“ připomněl Motl. Během čtyř festivalových dní nabídne Zlatá Praha i doprovodný program. Například rodinný Zlatý den Zlaté Prahy, kde se mohou lidé setkat mimo jiné s účastníky taneční show StarDance. Sami se mohou dostat na parket v Tančírně, která se ponese v latinskoamerických rytmech.