TÉMA

Gustav Mahler

Kokoschkův obraz za vyvolávací cenu 200 milionů kupce nenašel

Obraz Oskara Kokoschky Žena a Otrok (Frau mit dem Sklaven) vyvolávaný za rekordní sumu 200 milionů korun se na nedělní aukci v Praze neprodal. Tuzemský aukční rekord tak nadále patří obrazu Staropražský motiv od Bohumila Kubišty, který se loni prodal za 123,6 milionu korun. Kokoschkův obraz nabízela aukční síň Adolf Loos Apartment & Gallery. V jejich aukci se prodalo několik děl za milionové částky.
19. 3. 2023|

Festival Zlatá Praha přivítá Dagmar Peckovou a zavlní se v latinskoamerických rytmech

Televizní festival Zlatá Praha zahájí letos pěvkyně Dagmar Pecková. Nový dokument o její pěvecké kariéře je také součástí programu devětapadesátého ročníku. Mezinárodní soutěžní přehlídka veřejnosti představí opět snímky a pořady o hudbě, tanci a divadle z celého světa. Hlavním dějištěm bude Nová scéna Národního divadla, kterou promítání, ale i další program zaplní od 21. do 24. září. Chystá se také setkání s účastníky show StarDance či večer s latinskoamerickými tanci.
14. 9. 2022|

Věčná milenka Alma: Učiň mě šťastným, žádal Mahler. Kokoschka z ní chtěl mít loutku

Měla umělecký talent, proslavila se ale spíše jako umělecká múza. Alma Mahlerová se stala femme fatale pro v mnohém geniální i složité muže, nejen svého prvního manžela, hudebního skladatele Gustava Mahlera. Její vztahy rozmotává novinka pražského Divadla v Řeznické, která Almu Mahlerovou v názvu jednoznačně charakterizuje: Věčná milenka.
14. 10. 2021|

K poslechu: Česká filharmonie zahájila sezonu bez Mahlera, ale ne bez chuti hrát

Česká filharmonie vstoupila do 125. sezony zahajovacím koncertem, který odehrála v polovičním obsazení a před nezaplněným hledištěm. Chuť hrát ale přednímu tuzemskému orchestru stále zůstává. Záznam večera se skladbami Šostakoviče a Dvořáka pod taktovkou šéfdirigenta Semjona Byčkova si lze do 24. října poslechnout i v iVysílání.
25. 9. 2020|

Před sto lety začali hrát na prknech olomouckého Moravského divadla česky

Moravské divadlo v Olomouci slaví sté výročí vzniku stálé české divadelní scény. Divadlo bylo poprvé otevřeno jako české 1. září 1920 slavnostní premiérou Smetanovy Libuše. Do té doby se na jevišti hovořilo výhradně německy. Divadlo má kapacitu čtyři sta diváků a jeho empírová budova na Horním náměstí je od roku 1958 kulturní památkou České republiky.
1. 9. 2020|

Nemůžeme hrát, ale můžeme snít. Česká filharmonie představuje 125. sezonu

Skladbami Dmitrije Šostakoviče a Gustava Mahlera se chystá Česká filharmonie začít svou 125. sezonu. V ní filharmoniky čekají mimo jiné rezidence v San Sebastianu a Edinburghu, cesta do Číny či koncerty k výročí sametové revoluce. S ohledem na opatření proti šíření nemoci COVID-19 nepředstavil přední tuzemský orchestr připravované novinky ve svém sídle v pražském Rudolfinu, ale ve videu.
26. 3. 2020|

Všechno nejlepší, popřeje festival Pražské jaro sobě i Beethovenovi

Padesát tři koncertů nabídne program mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro v roce 2020. Jubilejní 75. ročník chce podle ředitele přehlídky Romana Bělora ukázat to nejlepší z tradice a zároveň naznačit budoucí dramaturgii. Za „dárek k narozeninám“ pak považuje hostování Berlínských filharmoniků. Prestižní orchestr zahraje na mimořádném zahajovacím koncertě.
12. 11. 2019|