K poslechu: Česká filharmonie zahájila sezonu bez Mahlera, ale ne bez chuti hrát

Záznam: Zahajovací koncert 125. sezony (lze přehrát do 24. 10. 2020) (zdroj: ČT24)

Česká filharmonie vstoupila do 125. sezony zahajovacím koncertem, který odehrála v polovičním obsazení a před nezaplněným hledištěm. Chuť hrát ale přednímu tuzemskému orchestru stále zůstává. Záznam večera se skladbami Šostakoviče a Dvořáka pod taktovkou šéfdirigenta Semjona Byčkova si lze do 24. října poslechnout i v iVysílání.

Zahajovací koncert uvedla Česká filharmonie (ČF) dva večery za sebou, oba věnovala dirigentu Václavu Neumannovi, od jehož narození uplyne 29. září sto let. Ruský klavírista Daniil Trifonov bez not odehrál Šostakovičův První klavírní koncert, spolu s ním vystoupila i německá trumpetistka Selina Ottová. Pro druhou část filharmonie vybrala optimisticky laděnou Dvořákovu Osmou symfonii, takzvanou Anglickou.

Málo hudebníků na Mahlera

Původně měla být na programu Pátá symfonie Gustava Mahlera. Nakonec ji ale nebylo možno provést kvůli menšímu obsazení. „Z preventivních důvodů se Česká filharmonie rozhodla dlouhodobě rozdělit orchestr na dvě skupiny bez vzájemného kontaktu, aby byla schopna zachovat koncertní činnost i v případě, že by část orchestru zasáhla karanténa,“ vysvětlil mluvčí ČF Luděk Březina.

Obavy z pandemie se projevily při zahajovacích koncertech i v hledišti, kde zůstala řada volných míst. Generální ředitel orchestru David Mareček při zahájení poděkoval hudebníkům, že mají i v současné situaci chuť hrát. „Když je člověk zoufalý, znamená to, že ještě stále v něco věří,“ připomněl ve svém projevu citát Šostakoviče.

Světové premiéry a svoboda v hudbě

V jubilejní sezoně se ČF chystá uvést pod vedením Byčkova ve světové premiéře díla Bryce Dessnera, Detleva Glanerta a Thomase Larchera a zahájí tradici koncertů k výročí sametové revoluce. „Program bude vždy spojen s tématem svobody vyjádřeným v hudbě. V letošním roce Semjon Byčkov uvede Mysterium času Miloslava Kabeláče a Leningradskou symfonii Dmitrije Šostakoviče, která ztělesňuje největší vítězství lidského ducha a nezlomné touhy po svobodě v celé hudební historii,“ upřesnil Mareček.

K orchestru se také vrátí oba hlavní hostující dirigenti Jakub Hrůša a Tomáš Netopil stejně jako Petr Altrichter, Manfred Honeck, Sakari Oramo či David Robertson. John Eliot Gardiner koncertně nastuduje Příhody lišky Bystroušky.