ČT ví, jak na dlouhou chvíli: ostříhat keř či ovci, uvařit vichyssoise a pařit AZ-kvíz

Pokud byste si chtěli pustit všechna videa v iVysílání, potřebovali byste si na jejich sledování vyhradit 3918 dní. Zorientovat se v rozsáhlém videoarchivu pomůžou tipy webu ČT24. Tentokrát vybíráme inspiraci pro dospělé kutily, dětské šikuly, amatérské kuchaře i příznivce vědomostních kvízů. Zkrátka pro ty, kdo mají chuť tvořit nebo si lámat hlavu.

Inspirace k plotně i životu

Peče celá země.  V televizi peče dvanáct soutěžících, ale doma si pekařské a cukrářské recepty může s nimi vyzkoušet každý. Přijít soutěži na chuť máte v iVysílání čas jen do 13. dubna.

Kluci v akci. Filip Sajler a Ondřej Slanina divákům už od roku 2005 zábavnou formou ukazují kouzlo vaření a přípravy jídel. O recepty se navíc dělí i na webu pořadu.

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli. Dovednosti předků se můžou hodit i v přetechnizovaném jednadvacátém století. Zkuste se zakousnout do doma upečeného chleba nebo se naučte prastaré metody, jak využít sílu potoka či správně pokácet strom.

Herbář. Moderní bylinková show o jídle, kvalitních surovinách a přírodě. Průvodkyní je Kateřina Winterová (v prvních dílech spolu s Lindou Rybovou).

Kouzelné bylinky. Při sledování čtyř sérií se dozvíte, jak bylinky pěstovat, sklízet i s nimi vařit a také potkáte zajímavé lidi, kteří se léčivkami zabývají. Přiložené recepty a návody také přijdou vhod. 

Zlaté české ručičky

Polopatě. Moderní hobby magazín, v němž se Filip Čapka podělil o užitečné informace o zahradách, bydlení a stavebních úpravách všeho druhu. 

Hobby naší doby. Jiřina Bohdalová a její hosté nabízí objevy, postřehy a rady pro všechny, kteří „mají čas, věnují se zájmové činnosti, nacházejí relaxaci a životní sílu na zahrádce nebo ve sběratelství, něco pěstují, objevují, vytvářejí, uplatňují svou fantazii, která pak potěší tvůrce i obdivovatele“.

Všechno, co mám ráda. Lifestylový hobby magazín pro moderní a sebevědomé ženy. Najdou v něm inspiraci, jak se vypořádat se zkouškami a výzvami, které přináší rodinný život, dům, zahrada, cestování. 

Šikulové. I malé ruce dokážou velké věci! Pořad pro všechny zvídavé a šikovné děti hravým způsobem ukazuje návody na zhotovení nenáročných předmětů, které poslouží pro pobavení, jako dekorace i dárky. 

Hry a interaktivní obsahy

Akce svoboda. V této hře musíte projít rokem 1989 od ledna do prosince a vyhnout se při tom všem nástrahám. Pozor hlavně na střet se Státní bezpečností.

Duch minulosti. Jak se žilo v Československu před rokem 1989, mohou zjistit i děti prostřednictvím komiksu.

Dukla 61. Interaktivní dokument o největší důlní katastrofě v poválečných dějinách. Projděte si detailní rekonstrukci osudového dne hodinu po hodině.

AZ-kvíz. Pokud si chcete zahrát tuto tradiční vědomostní soutěž, nemusíte se hlásit do televizního vysílání, má totiž i on-line verzi. Sestavit pyramidu v ní můžete sami, anebo vyzvěte soupeře.

Kde domov můj? On-line si snadno prověříte, co víte, i v kvízové hře zaměřené na znalosti, které se týkají Česka. A to ze všech možných oborů, od historie a geografie přes sport či kulturu až po politiku. 

Hry na webu Déčka. K výběru je spousta her: trefovaná, večerníčkové pexeso, kvízy, minigolf, malí hráči můžou zachránit princeznu i rybařit.