V části Družby byla opět kontaminovaná ropa, do Česka teče zatím čistá surovina

V části ropovodu Družba vedoucí z Běloruska do Polska byla ve středu zjištěna nová kontaminace ropy organickými chloridy. Oznámil to podle zpravodajského serveru RBC ruský provozovatel ropovodů Transněfť. Dodávky suroviny byly v tomto úseku ve středu večer přerušeny, k jejich obnovení došlo ve čtvrtek ráno, píše RBC.

Podle serveru vzorek odebraný ve středu odpoledne ukázal překročení normy na úrovni 60 ppm (částic na milion), a proto byla přerušena přeprava ropy polským úsekem ropovodu. Obnovena byla ve čtvrtek ráno okolo osmé hodiny, protože další vzorek vykazoval již jen 4 ppm. Server RBC dodal, že ruská norma připouští koncentraci sloučenin organických chloridů v ropě do 10 ppm, zatímco většina evropských a amerických rafinérií za normální považuje úroveň 1–1,5 ppm.

Pravděpodobnou příčinou krátkodobého zvýšení koncentrace organických chloridů bylo podle serveru RBC automatické spuštění systému ředění na běloruské přečerpávací stanici. Polský provozovatel ropovodu PERN ujistil, že dodávky ropy pro jeho klienty nejsou ohroženy. Incident podle běloruské strany vznikl v důsledku přepojování dalších částí infrastruktury.

Znečištění by se však nemělo týkat ropy mířící do Česka. „Aktuálně nemáme žádnou informaci o tom, že by do České republiky proudila kontaminovaná ropa. Na ukrajinsko-slovenských a česko-slovenských hranicích probíhají kontroly,“ uvedl pro Českou televizi předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr. Průběžné analýzy podle něj potvrzují, že do rafinerie v Litvínově a do státních rezerv stále proudí ropovodem Družba kvalitní surovina.

V poslední době nejde o první incident na ropovodu Družba. Koncem dubna musely být zastaveny dodávky tímto produktovodem, protože se zjistilo, že ropa v potrubí obsahuje nadlimitní množství organického chloridu. Ten se využívá při těžbě, než se ale ropa dostane do potrubí, musí se z ní tato příměs odstranit, protože by mohla poškodit zařízení rafinerií. Znečištěná ropa se objevila také v přístavu Usť-Luga, který je s Družbou propojen ropovodem BPS-2. Celkem bylo kontaminováno zhruba pět milionů tun ropy. 

Země napojené na Družbu proto dovoz prostřednictvím tohoto ropovodu dočasně zastavily. Do České republiky byly dodávky obnoveny koncem května.

Kvůli znečištění ropy jsou čtyři lidé v domácím vězení

V souvislosti s tímto incidentem jsou vyšetřovány desítky lidí. Čtyři muži jsou od 7. června v domácím vězení. Už dříve bylo v souvislosti s případem obviněno šest podezřelých, upozornil Interfax. 

Mezi obviněnými jsou zaměstnanci firmy Něftěperevalka, Petroněfť Aktiv, Magistral, Samaratransněfť-Terminal a Petroněft Group. Čtyři osoby byly zatčeny, na dvě byl vydán mezinárodní zatykač. Všichni jsou obviněni z krádeže ropy za nejméně jeden milion rublů (351 tisíc korun).

Vyšetřovatelé se domnívají, že v březnu a dubnu 2019 byla do potrubí v uzlu v Samarské oblasti poblíž vesnice Nikolajevka přidána znečištěná ropa, aby se skryly krádeže suroviny.

Ropovod vedoucí z Ruska se v Bělorusku rozděluje na dvě větve. Severní vede do Polska a Německa, jižní míří přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky. Kapacita ropovodu Družba činí až jeden milion barelů ropy denně, což je zhruba jedno procento globální poptávky.