Plán premiéra Fialy seškrtat státní výdaje o 70 miliard překvapil opozici i některé koaliční partnery

Události: Premiér Fiala slíbil úspory (zdroj: ČT24)

Premiér Petr Fiala (ODS) ve svém novoročním projevu nastínil další vládní kroky. Slíbil mimo jiné další pomoc s vysokými cenami energií. Inflace podle něj letos klesne pod deset procent. Předseda vlády taky oznámil, že plánované sedmdesátimiliardové rozpočtové úspory získá kabinet snižováním výdajů.

Premiér ve svém nedělním projevu nejdříve ujistil, že jeho vláda bude i letos jasně podporovat Ukrajinu a chce co nejdřív zabezpečit národní energetickou nezávislost. Hned potom představil klíčovou prioritu pro příští rok. „Ministr financí připravuje návrh, jak snížit výdaje státu o 70 miliard korun. Tyto úspory by ale neměly zasáhnout naši armádu, výstavbu nových silnic a železnic ani vzdělávání našich dětí,“ řekl Fiala. 

Svým záměrem seškrtat státní výdaje o 70 miliard ale předseda vlády překvapil některé své koaliční partnery. „Tomu vyjádření moc nerozumím,“ okomentoval Fialova slova předseda sněmovního rozpočtového výboru Josef Bernard (STAN). „Hledat jen na výdajové stránce 70 miliard korun je velmi ambiciózní cíl, neumím si to představit bez zásahů do sociálního sytému, do systému výsluh,“ dodal.

„Já jsem přesvědčený, že to musí být vzájemný mix příjmů a výdajů státního rozpočtu. To, co za sebe vidím jako naprosto klíčové a zásadní, že se to nesmí dotknout sociální oblasti,“ prohlásil zase místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.   

V pondělí v podvečer premiér potvrdil, že na svém plánu výdajových úspor trvá. „Chceme snížit deficity státního rozpočtu. Chceme dostat veřejné finance do lepší kondice a cesta je určitě především v tom snižovat výdaje státu,“ řekl Fiala.

„Já jsem pevně přesvědčen, že ty úspory i v řádu 70 miliard na výdajové stránce najít musíme,“ souhlasí s premiérem místopředseda TOP 09 Jan Jakob.

Ministerstvo financí zveřejnilo plán snížit v roce 2024 schodek státního rozpočtu o 70 miliard korun 9. listopadu. Ministr Zbyněk Stanjura (ODS) připouštěl, že až 25 miliard z této částky by mohla vláda získat díky zvýšení některých daní. Další miliardy by rád získal do rozpočtu třeba díky přeřazení některých položek do vyšší sazby DPH.

„Ano, je to jedna z věcí, kterou budeme debatovat, a myslím, že u té druhé snížené sazby musí být nesporný sociální dopad, pozitivní sociální dopad takto snížené sazby,“ prohlásil Stanjura.

Prezidentu Miloši Zemanovi se Fialův projev líbil. Opozice ale premiérovo novoroční poselství i v pondělí zkritizovala. Fialovu slibu seškrtat rozpočtové výdaje o 70 miliard nevěří. „Svědčí to o tom, že v tom má vláda opět totální chaos. Buď je to 70 miliard na výdajové stránce, nebo to je 70 miliard na příjmové i výdajové stránce,“ řekl místopředseda ANO Karel Havlíček.

Kritika zněla také z SPD. „Překvapilo mě to proto, že doposud vláda neudělala nic pro to, aby šetřila. Naopak má vlastně nejvíce ministrů, od letošního roku zřídila nový úřad, digitální agenturu s dalšími stovkami nových úředníků,“ prohlásil místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD). 

Podle ekonoma Petra Jánského z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy je plán na snížení státních výdajů reálný. „Někteří odborníci – včetně mě – volají po ještě větší konsolidaci veřejných financí a větších úpravách strukturálního schodku,“ řekl v pořadu Události, komentáře. „Není důvod, abychom si od budoucích generací půjčovali na naše dnešní výdaje,“ dodal.

Do Poslanecké sněmovny chce Fialova vláda předložit úsporný balíček pro rok 2024 během jara. Poslanci by ho mohli definitivně schvalovat na podzim.