Fiala v novoročním projevu odmítl poraženecký postoj. Krize zvládneme, věří

Novoroční projev premiéra Petra Fialy (zdroj: ČT24)

Premiér Petr Fiala (ODS) v neděli vystoupil s novoročním projevem. Připomněl během něj třicet let existence České republiky a zhodnotil vývoj země. Český národ podle něj na sebe může být hrdý a neměl by se považovat za bezvýznamný. Zdravé sebevědomí i neztrácení naděje podle něj pomůžou zvládnout krize, ve kterých se nejen Česko ocitlo. Fiala také nastínil plán vlády na jejich řešení – škrty ve státních výdajích o 70 miliard korun, investice do obrany nebo pokračování v transformaci energetiky.

„Právě dnes slaví náš stát své třicáté narozeniny,“ uvedl Fiala na začátku novoročního projevu. Česká republika podle něj byla zrozena v obtížných podmínkách devadesátých let a pro řadu Čechů nešlo o „samozřejmou volbu“. „Část občanů neviděla důvod, proč musí zaniknout stát Čechů a Slováků, v němž se většina z nich narodila a který přetrval bezmála tři čtvrtě století těžkých zkoušek a výzev,“ řekl.

Dva národy se však u společného stolu se vzájemným respektem domluvily, že každý bude pokračovat svou cestou, uvedl předseda vlády. Zdůraznil, že dohoda proběhla rychle, ale zejména pokojně a mírovou cestou.

Oba národy spolu však nadále mají „výjimečný vztah“, domnívá se. „Když náhodou na mistrovství světa v hokeji postoupí ten druhý tým, zcela spontánně mu fandí fanoušci obou států.“

A nesamozřejmou blízkost Čechů a Slováků je podle něj dobré připomínat zejména v době, kdy za slovenskými hranicemi probíhá „brutální válečný konflikt, protože jedna východní velmoc se nesmířila s tím, že jiný národ s ní nechce být v jednom státě“.

Ambiciózní cíle se staly skutečností, řekl premiér

Český národ na sebe může být za 30 let existence samostatného státu hrdý, domnívá se premiér. Pro chudou zemi z bývalého komunistického bloku byl hlavním cílem přechod mezi demokraticky a ekonomicky vyspělé země, stát se součástí NATO a EU.

„Tehdy to byl mimořádně lákavý cíl, ale zdál se být také neskutečně daleko. Dnes, na počátku roku 2023, to bereme jako samozřejmost,“ uvedl Fiala. Za současným postavením České republiky stojí podle premiéra „úsilí a odpovědná práce vás všech“. Zdůraznil, že nejde pouze o ekonomické postavení země, ale i projevy solidarity jejích občanů například při ničivých povodních v roce 2002 nebo při předloňském tornádu na Moravě.

„Ochota pomáhat na vlastní úkor je něco, co zásadním způsobem utváří charakter našeho státu, a co je jeho velikou hodnotou,“ uvedl Fiala. Zdůraznil také solidaritu statisíců českých domácností s ukrajinskými uprchlíky a zodpovědnost, se kterou podle něj Češi přistupují k nutnosti šetřit elektřinou a plynem. „Přímo pomáháte naší ekonomice a celé naší republice, aby tuto energetickou krizi přečkala s co nejmenšími škodami,“ řekl.

Řešení energetické krize Česká republika hledala v rámci svého předsednictví Evropské unii i se zahraničními partnery. Podle Fialy „všichni věděli, co představuje Česká republika, oceňovali naši kompetenci“, díky čemuž bylo možné prosadit řadu opatření.

Premiér zdůraznil, že Česko není „malý, slabý a nevýznamný stát kdesi na okraji Evropy, na jehož názoru nezáleží“. Tento poraženecký postoj je podle něj třeba odmítnout a opustit. Z 27 členských zemí je Česko devátá nejlidnatější a ani ekonomicky nepatří na chvost EU, řekl.

„Jsme významná, středně velká evropská země. Jen je třeba, abychom si to uvědomili a naučili se podle toho uvažovat, vystupovat a jednat. Pokorně, přátelsky, ale přiměřeně sebevědomě,“ uvedl. České předsednictví toho podle něj bylo příkladem.

Současná doba je podle Fialy ale i dobou nejistot a „pochopitelných obav z toho, co přinese blízká budoucnost“. Také vojenský útok Ruska na Ukrajinu ukázal, že bezpečnost Česka může být ohrožena. Je proto nutné věnovat více pozornosti obraně a české armádě, domnívá se premiér. „Musíme mít silnou, moderní armádu, která nám zajistí ochranu,“ uvedl. Do jejího budování by se podle něj měly zapojit i české firmy.

Fiala: Přeměna energetiky bude dlouhá, první výsledky se však už dostavily

Fiala také věří v překonání obtížné doby. Český národ podle něj prokázal, že „máme velikou šanci vše dobře a úspěšně zvládnout,“ uvedl předseda vlády. Zdolání problémů však může trvat delší dobu a stát velké množství peněz, upozornil.

Vláda podle něj v současné době intenzivně pracuje na „komplexní přeměně naší energetiky“. Je podle něj nutné zbavit se závislosti na východních dodávkách, které Česko činí ekonomicky vydíratelným. Cíl je podle něj opačný – zajistit více dodavatelů, které lze v případě problémů vzájemně nahradit.

„Je to cesta dlouhá a náročná, protože energetiku nelze změnit z měsíce na měsíc. Najít nové dodavatele, nové způsoby dopravy, postavit ropovody, plynovody, nové zdroje elektřiny, navýšit kapacitu rozvodných sítí, to vše bude trvat několik let,“ vyjmenoval.

První výsledky snažení se však podle něj už dostavily, Česko má například dostatek plynu na letošní zimu, pracuje na navýšení dodávek z demokratických zemí nebo rozvíjí jadernou energetiku.

Naopak zastropování cen podle něj v některých zemích vedlo například k nedostatku pohonných hmot a k zavádění přídělového systému. Připravovaný vládní strop podle jeho slov nemá vést k zajištění nízkých cen elektřiny a plynu, má být pojistkou pro případ, že by se jejich ceny vymkly kontrole.

Fiala v roce 2023 čeká pokles inflace pod 10 procent

Předseda vlády také věří, že se letos začnou projevovat dopady opatření, která přijala vláda a v boji s inflací i Česká národní banka. Inflace by podle měl neměla dosahovat dvouciferných čísel a ceny by měly klesnout, předpověděl.

Vláda se podle něj bude k pozitivnímu vývoji snažit přispět, ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) například připravuje návrh na snížení výdajů státu o 70 miliard korun. „Tyto úspory by ale neměly zasáhnout naši armádu, výstavbu nových silnic a železnic ani vzdělávání našich dětí,“ prohlásil.

Fiala také v projevu obhajoval „nepopulární, ale nutné“ opatření zavedené jeho kabinetem – válečnou daň pro firmy z energetického a finančního sektoru. Peníze podle něj půjdou na plošné zastropování cen plynu a elektřiny i podporu pro ty, kteří náročnou situaci nebudou zvládat.

„Žádám všechny, kterých se to může týkat, aby se neostýchali využít cílené vládní podpory prostřednictvím našeho Deštníku proti drahotě. Stát je připraven vám pomoci,“ uvedl.

V nadcházejícím roce neztrácejme naději, apeloval premiér

Podle premiéra se Česko ocitá ve složité době plné nejistot a nových výzev. „Přesto není důvod ztrácet naději a nedívat se do budoucnosti s pozitivním očekáváním. Každý problém má svoje řešení,“ uvedl.

V nalezení těchto řešení však podle něj nepomůže „netrpělivost ani líbivá populistická hesla, která v praxi nikdy nefungují“. „Naší cestou je systematická promyšlená politika s jasnými cíli, každodenní drobná práce, která provede naši zemi dnešními krizemi a učiní ji silnější, odolnější, bezpečnější a více prosperující,“ uvedl.

„Nebude to jednoduchý rok, ale zvládneme ho. Tak jako jsme společně úspěšně zvládli těch předchozích třicet let,“ zakončil premiér.