Rozdělení Československa hodnotí kladně necelá polovina Čechů. Mezi Slováky zastánců přibývá

Rozdělení Československa před třiceti nyní hodnotí pozitivně necelá polovina Čechů. U sousedů je zastánců víc: 62 procent. Ukazuje to nový průzkum pro veřejnoprávní vysílatele v obou zemích.

Ve srovnání s dotazováním před pěti lety vzrostl na Slovensku podíl respondentů, kteří rozpad federace hodnotí kladně.

Většina dotazovaných v obou zemích míní, že rozhodovat se mělo v referendu. Názor má znovu o něco větší podporu na Slovensku. Analytici to přičítají i znechucení tamní společnosti z aktuálního politického vývoje.

V tuzemsku dotázaným nevadí, že zde Slováci pracují nebo studují. Část je dokonce považuje za nepostradatelné. Zdrženlivější jsou jen ti nejmladší z účastníků šetření, u nichž se to dá vysvětlit silnějšími obavami z konkurence.

Naopak více než dvě třetiny lidí v sousední zemi považují odliv krajanů za problematický. Častěji tak odpovídali lidé s vyšším vzděláním a zástupci střední generace.

ZPRÁVA KE STAŽENÍ: Postoje k rozdělení Československa a hodnocení současných vztahů 

Exkluzivní průzkum pro Českou televizi (ČT) a Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS) provedl Median. Dotazování metodou CATI probíhalo v ČR od 3. do 17. prosince 2022 a v SR od 2. do 14. prosince 2022 na reprezentativním vzorku 1025 lidí (v ČR) a 1009 lidí (v SR).