Vláda v rozpočtu počítá s 50 miliardami za emisní povolenky. Hrozí, že je nezíská

Události: Vláda možná nebude moct použít 50 miliard tak, jak by chtěla (zdroj: ČT24)

Vládě hrozí, že letos nedostane do státního rozpočtu plánovaných 50 miliard korun z emisních povolenek. V rozhovoru pro ČT to připustil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Právě on dostal od kabinetu za úkol platbu dojednat s Evropskou komisí.

Petr Hladík je ministrem životního prostředí teprve něco málo přes měsíc. Krátce po jmenování dostal úkol, jehož vyřešení bude důležité pro letošní hospodaření celé vlády – získat do rozpočtu 50 miliard korun z prodeje emisních povolenek. Ministr ale předem upozorňuje, že je to prakticky nemožné.

„Tak, jak jsem byl já informován, protože jsem nebyl u těch jednání a nebyl jsem u toho, když tyto diskuse vznikaly, tak není možné tyto finanční prostředky použít jiným způsobem než právě na oblast dekarbonizace,“ přiznává Hladík.

Jinými slovy – vláda s desítkami miliard z emisních povolenek zatím do příjmů státního rozpočtu a možná ani jinam počítat nemůže. Před dvěma týdny o problému Hladík jednal s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS). Ten stále věří, že Česko může částku získat.

Brabec vládu tvrdě kritizuje

„To bylo kolektivní rozhodnutí vlády. Já vím, že tehdy pan ministr Hladík nebyl jejím členem, ale rozhodnutí se nemohou měnit tím, že se změní personální obsazení některého ministerstva,“ má jasno Stanjura. „Určitě je to věc, o které se teď musí jednat, což ministerstva mezi sebou opravdu dělají a snaží se najít řešení,“ uklidňuje první vicepremiér Vít Rakušan (STAN).

Hladíkův předchůdce z Babišovy vlády Richard Brabec (ANO) si ovšem nebere servítky. „Ta neuvěřitelná částka 50 miliard korun, která nějakým záhadným způsobem přistála v rozpočtu ministerstva životního prostředí, je prostě vycucaná z prstu. A přistála tam způsobem, ze kterého jsem doteď v šoku. V životě bych si to za osm let mého ministrování nedovolil,“ tepe vládu Brabec.

Vláda do rozpočtu napsala příjem z emisních povolenek loni na konci září. Jde přitom o částku vyšší, než jsou roční výdaje státu na rodičovský příspěvek a podpory v nezaměstnanosti dohromady. Premiér Petr Fiala (ODS) ale ujišťuje, že kabinet plánovaný deficit nepřekročí.

„Není důvod k obavám, že bychom ten deficit, se kterým ale já nejsem spokojen a budeme se snažit na příští rok ho snížit, že bychom ho nedodrželi,“ říká předseda vlády. Místopředsedu hnutí SPD Radima Fialu ovšem premiérovo prohlášení neuklidnilo. „Těch příjmů státního rozpočtu ubývá a výdajů přibývá. A já se bojím, že vláda to bude řešit tím, že začne obrovsky zvedat daně,“ vidí opoziční politik černý scénář.

Vláda o tom, že by do Poslanecké sněmovny předložila novelu státního rozpočtu na letošní rok, zatím neuvažuje. Vývoj hospodaření státu chce vyhodnotit v létě.