Víc reflexních vest než jindy. Policisté zahájili tradiční velikonoční kontroly na silnicích

Události ČT: Policisté zahájili velikonoční kontroly řidičů (zdroj: ČT24)

Na silnicích v Česku opět hlídkují stovky policistů. Velikonoční období považují za jedno z rizikových. Například ve čtvrtek se stalo přes 270 nehod, při kterých zemřeli dva lidé a více než padesát lidí se zranilo. Právě na Zelený čtvrtek odstartovala celorepubliková policejní akce, která potrvá až do Velikonočního pondělí. Posílené hlídky jsou na dálnicích i na silnicích nižších tříd.

Policisté budou tradičně kontrolovat dodržování rychlosti, používání bezpečnostních pásů nebo věnování se řízení auta. K tomu jim pomáhají i kamery, které jsou umístěné v přední i zadní části policejního vozidla. Díky nim dokáží bezpečně určit, že řidič například za volantem telefonuje nebo není připoutaný.  

Na řadě míst ale mají policisté i statické dalekohledy nebo měřicí techniku. „Máme k dispozici laserové měřiče rychlosti, které používáme zejména v místech, kde nelze vykonávat dohled s těmito vozidly,“ sdělil ředitel dopravní policie Jiří Zlý. 

I přesto, že velikonoční kontroly probíhají každý rok, řada řidičů je nepoučitelná. Za volant si sedají i pod vlivem alkoholu. „Spousta řidičů si stále neuvědomuje, že do jednoho promile se jedná o přestupek, nad jedno promile je to trestný čin,“ vysvětluje vedoucí Odboru služby dopravní policie Jihomoravského kraje Jindřich Rybka. 

Pásy jsou nutnost, a to i pro dítě

Pokutu mohou řidiči dostat například i za to, že nemají připoutané své dítě. To řešili policisté třeba na Pardubicku, kde matka měla své dítě na klíně. Pásy údajně nepoužili proto, že jeli jenom na krátkou vzdálenost. To ale policistům jako vysvětlení nestačí, podle nich je nutné připoutat se vždy. 

Právě případy, kdy se řidiči nepřipoutají, často končí tragicky. Například loni na velikonoční pondělí se u Citonic na Znojemsku čelně srazila dvě auta. Výsledkem kolize byl jeden mrtvý a šest zraněných. „Při havárii vypadl z vozidla spolucestující vzadu na sedačce, který nebyl připoután, na místě zemřel,“ připomněl Rybka. 

Dalším problémem na silnicích je zbytečné riskování, například při předjíždění. To se často stává třeba na silnici z Brna na Svitavy. „Je to silnice, která je přetížená, někteří řidiči předjíždějí tam, kde nemají, a vznikají z toho dopravní nehody,“ uvedl mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb. Také proto v tomto úseku policisté nasazují i drony. I přesto, že se tam změnilo dopravní značení, řada řidičů se stále řídí heslem „čára není zeď“. 

Kromě pokut za přestupky mohou nově policisté po řidiči požadovat i vyrovnání starých dluhů – tedy splacení nevyřešených pokut z minulosti. „V případě, že řidič dluží na nedoplatcích, je vyzván k tomu, aby uhradil na místě nedoplatek, může učinit hotově nebo platební kartou,“ uvedl Pavel Kulhavý ze speciálního oddělení dohledu Policejního prezidia.  

Motorkáři se probouzejí ze „zimního spánku“

Během Velikonoc se na silnice často poprvé v roce vracejí motorkáři. Jeden z nich ve čtvrtek po střetu s autem zemřel v pražských Kbelích. Policisté proto doporučují zvýšenou opatrnost, nejenom motorkářům, ale úplně všem řidičům. Jízdě na motorce totiž zatím do karet příliš nehraje ani počasí. Na zpětná zrcátka zase nesmí zapomínat řidiči osobních aut. 

Je třeba myslet také na to, že motorkáři několik měsíců nejezdili a nemusí se v sedle cítit úplně jistě. „Je to trošku nezvyk, člověk než si prostě zase najede to řízení, vlastně ty zvyky, co má dělat, tak to chvilku trvá,“ potvrdil motorkář Ondřej Martinec. Důležité tak podle něj je jezdit opatrně a počítat i s kontrolami policistů.  

„Policisté budou řidiče kontrolovat nejenom na pevných stanovištích, ale budou i pohyblivé hlídky. Takže řidiči s nimi musí počítat i v běžném provozu,“ uvedla mluvčí pardubické krajské policie Andrea Muzikantová.

Osm stovek nehod o loňských Velikonocích

Loni Policie České republiky zaznamenala o Velikonočních svátcích téměř osm set dopravních nehod. Toto číslo zhruba odpovídá dlouhodobému průměru posledních let. Jinak tomu bylo pouze v roce 2021, kdy platila výrazná covidová opatření a jezdilo se méně. 

Na začátku tisíciletí ale čísla běžně převyšovala i tisíc dopravních nehod v rámci Velikonoc. Klesající trend je patrný i v počtech zraněných osob při nehodách. Přesto loni o prodlouženém dubnovém víkendu utrpělo zranění na silnicích více než 170 lidí, čtyři lidé nehody nepřežili.