Většina Čechů podporuje přijímání uprchlíků a má prozápadní postoje, ukázal průzkum STEM

Většina lidí v Česku podporuje podle průzkumu agentury STEM pomoc ukrajinským uprchlíkům a považuje členství v Evropské unii za záruku bezpečnosti země. Za rok, který v pátek uplyne od začátku plnohodnotné ruské války proti Ukrajině, příliš nepřibylo prorusky smýšlejících lidí v Česku, vyplývá z průzkumu, který agentura uskutečnila v době vrcholící prezidentské kampaně na reprezentativním vzorku 1089 občanů Česka starších 18 let.

Přijímání uprchlíků z Ukrajiny považuje podle lednového průzkumu STEM pro projekt České zájmy v EU za správné 60 procent respondentů. Je to poněkud vyšší podíl než v podobném průzkumu z léta, kdy takto smýšlelo 57 procent dotázaných, a podobný jako koncem loňského května. Ještě větší podíl lidí podporoval přijímání ukrajinských uprchlíků počátkem dubna, tedy zhruba měsíc po začátku ruské agrese. Tehdy bylo k přijímání běženců vstřícných 70 procent oslovených.

K prozápadním postojům se v rámci konfliktu na Ukrajině hlásí 52 procent respondentů. Přitom 28 procent podporuje aktivní kroky NATO, jako jsou přesuny aliančních vojáků k hranicím Ukrajiny a Ruska, dalších 24 procent je proti tomu, aby bylo NATO příliš aktivní. Dalších 34 procent zařadili autoři průzkumu mezi nejisté, kteří si do budoucna přejí především středovou pozici. „Nijak významně nepřibylo lidí, kteří by smýšleli prorusky,“ uvedli autoři průzkumu.

Členství v Evropské unii má příznivý vliv na mezinárodní bezpečnost České republiky podle 56 procent dotázaných, negativně ho vnímá 30 procent. Zbylých 14 procent odpovědělo, že věc nedokáže posoudit. „V reakci na válku lidé víc vnímají bezpečnostní rozměr evropské spolupráce. Unie se tak v jejich očích částečně vrací k původní myšlence svého vzniku, tedy zabránit válkám na evropské půdě,“ uvedl ředitel STEM Martin Buchtík.

Veřejnost podle Buchtíka vnímá reakci EU na ruskou agresi jako dobře zvládnutou, stejně tak s odstupem času pozitivně hodnotí společný nákup vakcín během koronavirové pandemie. „Nejvíc skeptická je teď česká společnost v pohledu na evropské řešení energetické krize. Kdo bude v jejích očích nakonec viníkem vysokých cen, se teprve ukáže,“ dodal.