Veřejnost by měla vědět, jak závažný stav prezidenta je, myslí si děkan právnické fakulty

Děkan Právnické fakulty UK Jan Kuklík o roli prezidenta v povolebním vyjednávání (zdroj: ČT24)

Je krátce po volbách a prezident Miloš Zeman se nachází v nemocnici. Lidé mají právo vědět, jak vážný zdravotní stav prezidenta je, myslí si děkan Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jan Kuklík. Upozornil na to, jak důležitá role hlavy státu po volbách je kvůli sestavování nové vlády. Povolební vyjednávání o budoucím kabinetu však mohou probíhat podle Kuklíka bez prezidenta. Hlava státu je podle posledních zpráv ve stabilizovaném stavu. Hradní mluvčí uvedl, že Zeman potřebuje klid na léčbu. Hospitalizace ale podle něj neohrožuje povolební vyjednávání.

„Myslím si, že veřejnost má určitě právo vědět, jak závažný zdravotní stav prezidenta je. Samozřejmě nepotřebuje vědět nějaké detaily, možná nemusí vědět ani přesně diagnózu. Myslím si, že právě proto, že ta role prezidenta je klíčová při sestavování vlády, a přesně teď vidíme, co se může stát, pokud by prezident republiky nemohl řádně vykonávat svůj úřad, tak jsou potom otázky na zdravotní stav na místě,“ vysvětlil Kuklík.

Zároveň dodal, že by stačilo, kdyby kancelář prezidenta republiky informovala veřejnost lépe a přesněji. 

Podle Kuklíka povolební jednání mohou samozřejmě probíhat bez účasti hlavy státu, prezident také může pověřit někoho místo sebe. „Může si samozřejmě zvát i politiky do nemocnice, že by zmapoval situaci, aby vyslechl stanoviska jednotlivých politických stran rysující se koalice, a pak se může rozhodnout,“ dodal právník.

Situace ohledně nové vlády je prý po víkendu přehlednější

Kuklík si myslí, že je teď nejrozumnější počkat, jaké bude stanovisko Zemana. Soudí ale, že situace ohledně nové vlády je po víkendu přehlednější vzhledem k prohlášení možné budoucí vládní koalice SPOLU a Pirátů společně se STAN. Na druhou stranu ale uznal, že to, kdy takovou vládu uvidíme, se může oddálit. 

„Bylo by dobré, aby veřejnost věděla, jaké jsou úmysly Zemana, jestli chce pověřit Babiše jako předsedu strany, která má nejsilnější poslanecký klub, nebo vyslyší novou koalici, která má silný mandát,“ řekl.

Pokud by Zeman řádně nevykonával svoji funkci, tak i bez toho se nová sněmovna sejde třicet dnů po volbách. Kuklík vzpomenul, že ústava má mechanismy, jak řešit situaci, pokud by hlava státu nemohla vykonávat funkci ze závažných důvodů.

„Jestli by pak nemuselo být uvedeno v život zvláštní ustanovení článku 66 ústavy, aby přešly pravomoce prezidenta v této věci třeba na předsedu Poslanecké sněmovny. To je složitý proces a rozhodně si myslím, že toto není na pořadu dne,“ zdůraznil Kuklík.