V neděli přibylo přes tři tisíce případů covidu. Testování ve firmách bylo v souladu se zákonem

V neděli přibylo v Česku nejméně nových případů covidu od začátku roku, testy jich potvrdily 2572. V mezitýdenním srovnání je to asi o 750 nakažených méně. Laboratoře odhalily také 461 případů reinfekcí. Dál ubývá i provedených testů. Setrvale klesá také incidenční číslo, na sto tisíc obyvatel za sedm dní připadá nyní 506 nových případů nákazy. Nemocniční péči na konci víkendu vyžadovalo 2095 nakažených. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Nejvyšší správní soud také rozhodl o tom, že plošné testování ve firmách z přelomu roku bylo v souladu se zákonem.

On-line přenos

Koronavirus - březen

  • 6:00

    Německo zaznamenalo za poslední den 262 593 případů covidu-19. Týdenní incidence stoupla na 1607 případů na sto tisíc obyvatel.

  • 5:04
    Česko

    V úterý přibylo v Česku 10 715 nových případů covidu a 1938 případů s podezřením na reinfekci. Je to znovu více než před týdnem.

  • 4:30

    Americká farmaceutická společnost Pfizer oznámila, že požádala Úřad pro kontrolu potravin a léčiv o povolení aplikace čtvrté dávky své vakcíny proti covidu-19 u osob starších 65 let. Firma tvrdí, že data z Izraele, kde se již nějaký čas čtvrtou dávkou očkuje, naznačují přínosy další posilovací injekce.

Méně nových případů než první březnovou neděli odhalili hygienici naposledy v neděli 2. ledna, kdy přibylo 1931 pozitivně testovaných. Laboratoře zjistily za uplynulý den vedle nových případů také 461 opakovaných nákaz, asi o dvacet méně než před týdnem.

Od začátku epidemie v březnu 2020 se v České republice koronavirem prokazatelně nakazilo přes 3,6 milionu lidí, zemřelo téměř 39 tisíc z nich.

V nemocnicích je nyní s covidem proti minulému týdnu o osm set méně nakažených. Z nynějších 2095 pacientů je v těžkém stavu 163, o týden dříve jich bylo přes 230.

Laboratoře v neděli provedly necelých dvanáct tisíc PCR a antigenních testů, o týden dříve zhruba devatenáct tisíc. Počet testů klesá zhruba od začátku února.

Snižující se počty

Sedmidenní incidence činí k pondělí 506, je nejnižší od 12. ledna. Před týdnem připadalo na sto tisíc obyvatel za předchozích sedm dní 625 nově nakažených. Nejvyšší incidence zůstává v Plzeňském kraji, kde na sto tisíc obyvatel připadá za poslední týden 633 nových případů, nejnižší je na hodnotě 372 v Karlovarském kraji.

V posledních týdnech citelně opadá zájem o očkování. V neděli zdravotníci podali pouhých 189 dávek vakcín, o asi pět set méně než před týdnem. Skoro všichni si přišli pro posilující dávku. Plně naočkováno bylo dosud v Česku 6,85 milionu lidí. Více než čtyři miliony z nich dostaly posilující dávku vakcíny. Od minulého týdne se mohou zájemci očkovat novou vakcínou proti covidu od firmy Novavax.

Varianta koronaviru omikron, která nyní v Česku dominuje, je podle odborníků nakažlivější než dříve převažující delta, ale způsobuje méně závažný průběh nemoci covid-19. Stát kvůli příznivému vývoji epidemie postupně ruší většinu covidových restrikcí.

Šíří se nakažlivější podtyp omikronu

V sekvenovaných vzorcích pozitivních na koronavirus tvoří podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) více než čtvrtinu podvarianta omikronu BA.2, její podíl se zvyšuje. Vyplývá to z pravidelné týdenní zprávy SZÚ o sledování variant koronaviru. Počty testů klesají, za posledních 14 dní jich bylo více než 563 800, z nich 424 700 testů PCR a 139 000 antigenních testů. Pozitivita testů byla v průměru téměř 29 procent a výrazně se neměnila, což stále znamená vysoké šíření v populaci. Za bezpečnou považují odborníci pod deset procent.

„Varianta delta a její podvarianty byly tedy téměř vytlačeny variantou omikron, která je nakažlivější,“ uvedl SZÚ. Omikron převážil v ČR zhruba devět dní po začátku roku, nyní je její podíl v dál testovaných vzorcích 99,8 procenta. Její subvarianta BA.2, která se začala šířit z Dánska, se stává postupně dominantní i ve světě. Běžné PCR testy umí odhalit pozitivitu nakažených s variantou BA.2, většina souprav ji ale neumí rozlišit od BA.1.

Podle SZÚ má varianta BA.2 větší schopnost se šířit. „BA.2 vyvolává v experimentálním modelu na laboratorních zvířatech závažnější onemocnění, ale v praxi tento nález není doposud jednoznačně zdokumentován,“ uvedl SZÚ.

NSS: Testování ve firmách z přelomu roku neodporovalo zákonu

Plošné testování ve firmách na přelomu loňského a letošního roku neodporovalo zákonu, naopak šlo o přiměřené a náležitě odůvodněné opatření. Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl návrh zaměstnavatele z Prahy, který měl k nařízení spoustu výhrad. 

„Opatření sleduje legitimní cíl, kterého lze preventivním testováním zaměstnanců dosáhnout; takové opatření je vhodné, není nepřiměřené ani nadbytečné,“ stojí v rozsudku NSS. Opatření platilo od konce loňského listopadu do začátku letošního ledna. Očkovaní tehdy měli výjimku z povinnosti. Později ministerstvo opatření aktualizovalo a upravovalo.

Muž z Prahy tvrdil, že opatření zasahuje do pracovně právního vztahu mezi zaměstnavatelem a jeho zaměstnanci. Ukládá jim povinnosti nad rámec zákoníku práce a jiných předpisů. Poukazoval také na údajný zásah do vlastnického práva – testování ve firmách s sebou neslo náklady, například na pořízení testů. Jeho argumentace mířila také proti diskriminačním dopadům opatření, které stanovilo rozdílné podmínky pro očkované a neočkované, a to údajně bez vědeckého opodstatnění.

NSS však už dříve dospěl k závěru, že neočkovaní lidé, kteří onemocnění neprodělali, jsou z hlediska účelu ministerských opatření v jiném postavení než očkovaní a ti, kteří prokazatelně covid měli. „Tento rozdíl spočívá v připravenosti imunitního systému na onemocnění covid-19. Přestože očkování slouží především k individuální ochraně každého jedince, jeho přínos pro společnost je širší, protože pomáhá při snižování cirkulace viru v populaci,“ stojí v rozhodnutí. Nešlo tedy o bezdůvodnou diskriminaci.

„Z širšího úhlu pohledu mělo preventivní testování v zaměstnání potenciál zabránit šíření onemocnění covid-19 obecně ve společnosti, jelikož osoba, která byla pozitivně testována rychlým antigenním testem, musela podstoupit konfirmační RT-PCR test a v případě potvrzení onemocnění covid-19 byla povinna podstoupit izolaci,“ pokračuje rozsudek. Ministerstvo tak podle soudu sledovalo legitimní cíl. 

Incidence v Německu mírně stoupá. Na Slovensku je stále přes dva a půl tisíce lidí v nemocnicích

Za neděli laboratoře v Německu evidují 78 428 nových případů covidu-19. To je zhruba o 14 tisíc víc než před týdnem. Pátý den za sebou roste také incidence. S odvoláním na statistiky Institutu Roberta Kocha o tom informovala agentura DPA. 

Nakažených na sto tisíc obyvatel je v Německu v průměru za posledních sedm dní 1259,2. Za neděli německé úřady zaznamenaly čtyřiadvacet úmrtí. 

Ve slovenských nemocnicích bylo v závěru minulého týdne hospitalizováno nadále přes dva a půl tisíce lidí s covidem-19, menší počet pacientů ale potřebuje umělou plicní ventilaci.

Podle hlavního hygienika Slovenska Jána Mikase je koronavirová vlna způsobená omikronem v zemi na ústupu. Zhruba poloviční podíl pozitivních výsledků u provedených testů podle něj ale ukazuje, že počet případů nákazy je ve skutečnosti vyšší, než dokáže zachytit testování.