Testy ve školách odhalily 438 pozitivních případů. Pokračovat budou možná na podzim, prohlásil Vojtěch

Tisková konference k výsledkům plošného testování ve školách (zdroj: ČT24)

Výsledky testování na covid-19 ve školách na začátku září ukázaly, že záchyty případů nákazy koronavirem nerostou, naopak někde klesaly. Tři kola testování potvrdila 438 případů covidu, z toho 290 na základních školách a 148 na středních školách. Celkově bylo provedeno 3,2 milionu testů. Ministerstvo zdravotnictví proto zatím nebude v plošném testování ve školách pokračovat. Uvažuje ale o tom, že by se na podzim ve školách testování zopakovalo. Šlo by zřejmě o dva termíny, zatím to ale není zcela jasné, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Počet potvrzených případů ve školách podle ministra odpovídá trendu šíření nákazy v celé populaci. Záchyt podle něj není dramatický.

„Pokud jde o strukturu zátěže ve školách podle pozitivních záchytů, tak vyšší zátěž byla identifikována na středních školách, potažmo vyšších odborných školách, což opět odpovídá tomu celkovému stavu v populaci, kdy víte, že nákaza se nejvíc šíří zejména mezi lidmi plus 16 až 29 let,“ prohlásil Vojtěch. 

Incidence, tedy počet pozitivních případů na 100 tisíc testů, je 13,8. Za rizikovou, při níž by testování mohlo pokračovat, ministerstvo už dříve označilo 25 případů. Z testů na základních školách byla incidence 11,8 případu a na středních 20,6. Například v Karlovarském kraji ale byla na středních školách více než 200. Podle Vojtěcha se tam ale situace lepší, navíc jde o „hru malých čísel“, protože absolutní počet nákaz je nízký.

Celkově přibylo od začátku září do úterý 4312 nových případů, záchyty ve školách tvoří asi desetinu. Ve školním věku pět až 19 let je ale více než 34 procent nově odhalených případů. Nejhorší epidemická situace je od začátku září podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška v Praze a Karlovarském kraji, zejména v okrese Karlovy Vary. Tam ale nových případů už ubývá. 

Kvůli nákaze se zavírají třídy, škola nechá znovu otestovat žáky na vlastní náklady

V některých školách jsou ale po dvou týdnech školy již prázdné třídy. Jejich uzavření a přechod na distanční výuku nařídili hygienici kvůli nákaze jednotlivých žáků. Například v základní škole ve Zruči nad Sázavou byly případy koronaviru v pěti třídách.

„Máme dvanáct nakažených dětí. Zdroje jsou dva. Je to návrat z dovolených z Chorvatska a návrat dětí z táborů,“ ozřejmila ředitelka Ivana Stará. Vedení školy se rozhodlo, že na vlastní náklady nechá ještě jednou otestovat celou školu.

Hygienici podle informací, které poskytli ČT, zcela uzavřeli zatím dvě školy, jednu v Praze a jednu na Mělnicku.

UDÁLOSTI: Z víc než tří milionů testů provedených na začátku září ve školách vyšlo pozitivně 438 (zdroj: ČT24)

Testování v regionech

Případné další testování ve školách je nyní iniciativou ředitelů. Ministerstvo zdravotnictví podle Vojtěcha nepočítá s pokračováním plošného testování. „Panuje shoda, že se může přistoupit na lokální úrovni, tam, kde to tak vyhodnotí krajská hygiena,“ upřesnil Vojtěch.

Testování by se ale podle něj na podzim mělo zopakovat tak, aby se s časovým odstupem prověřilo, jak se šíření nákazy dál vyvíjí. Asi by to byla dvě kola během podzimu, ale ještě se o tom diskutuje, dodal.

To se nelíbí opozici. Místopředseda sněmovního zdravotnického výboru Petr Třešňák (Piráti) si myslí, že je chyba netestovat teď vůbec. „V regionech se zvýšenou incidencí by se mělo pokračovat,“ uvedl. Zcela z opačného úhlu kritizuje Vojtěchovy plány členka výboru Karla Maříková (SPD). „Testovat by se nejen ve školách, ale plošně mělo přestat,“ vyzvala. Za jediný podstatný ukazatel považuje počet hospitalizovaných.

Resort zdravotnictví chce pro případné testování žáků objednat dalších 1,6 milionu antigenních testů. S požadavkem osloví ministerstvo školství, které může testy doobjednat prostřednictvím Státní správy hmotných rezerv jako součást předchozí zakázky na testy do škol. 

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) nakoupila v létě pro tři termíny testování žáků na začátku školního roku 4,2 milionu antigenních testů. Součástí zakázky byla i možnost doobjednat dalších 1,6 milionů testů pro případné dodatečné testování.

Podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) jsou nyní ve skladech SSHR zhruba dva miliony testů. „Takže v tuto chvíli po uplatnění opce tam budeme někde okolo čtyř milionů kusů, které budeme mít k dispozici k rozvozu do škol,“ doplnil.

Plošné screeningové testování ve školách stanovilo ministerstvo zdravotnictví na 1. nebo 2. září, a dále na 6. a 9. září. V celé zemi je podle statistik ministerstva školství asi 4200 základních a 1280 středních škol, 1. září do nich nastoupilo na 1,4 milionu dětí.