Hygienici kvůli covidu uzavřeli první velkou školu v Praze. Osm tříd je v karanténě i v Opavě

Nejméně deset následujících dní se budou distančně učit děti ze Základní školy Chmelnice v Praze. Hygienici ji totiž kvůli covidu od středy uzavřeli. Osm tříd ze čtyřiadvaceti má v karanténě i Základní škola Edvarda Beneše v Opavě. Onemocněli žáci i někteří učitelé. V pondělí v Česku přibylo 493 nových případů covidu, o čtvrtinu víc než před týdnem.

On-line přenos

Koronavirus – září

  • 14:03

    Jen 14 z 54 afrických zemí splnilo cíl Světové zdravotnické organizace (WHO) naočkovat do konce září alespoň deset procent své populace proti covidu-19. Celkově pak byla na africkém kontinentu zatím plně očkována jen čtyři procenta lidí. Podle stanice BBC to uvedla WHO.

  • 13:30

    Sklon důvěřovat nejznámějším konspiračním teoriím má na Slovensku více než pětina lidí. Každý desátý obyvatel země podle nedávného průzkumu věří tomu, že očkování proti onemocnění covid-19, v němž Slovensko zaostává za EU, slouží k čipování lidí. Informoval o tom veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) s odvoláním na výsledky průzkumu veřejného mínění, který zadal u agentury Median SK.

  • 13:29

    Ve Francii budou muset při návštěvě kina či restaurace předkládat covidové certifikáty i děti od 12 let. Dosud tato povinnost platila pro dospělé od 18 let. Podle úřadů už je možné doklad o očkování, prodělání covidu-19 nebo negativním testu na koronavirus požadovat i od dospívajících, protože vakcinace v této věkové skupině pokročila. Vláda rozhodla také o tom, že v oblastech s nižší mírou rizika nákazy nebudou muset školáci při vyučování nosit roušky.

Podle ředitele školy ZŠ Chmelnice Václava Havelky se u 44 žáků potvrdila nákaza a třetina žáků školy je v karanténě. Nemocných nebo v karanténě je také 13 pedagogů. Škola, která má podle výroční zprávy kapacitu pro 700 žáků, proto přejde na výuku na dálku.

„Jakkoli jsme se snažili udržet školu v chodu, šíření viru bylo silnější. Do karantény padaly v úterý ráno další třídy, každou hodinou přibývají žáci PCR pozitivní a k tomu odpadají další pedagogové,“ uvedl ředitel.

„Lokální třídní karantény v tuto chvíli již nedokáží zabránit šíření, v každé třídě je asi deset sourozenců a než se objeví příznaky, nemoc se dál šíří,“ řekl. Rozhodnutí hygieniků školu uzavřít proto rozumí. Dodal, že za celý uplynulý rok bylo ve škole sedm případů nákazy. Od středy podle ředitele přejde ZŠ Chmelnice na distanční vzdělávání, které by mělo skončit 24. září.

Nákaza na škole v Opavě

Koronavirus komplikuje také chod Základní školy Edvarda Beneše v Opavě. Nemoc už poslala do karantény žáky osmi tříd a sedm učitelů. Celkem se onemocnění ve škole potvrdilo u sedmi dětí a dalších sedmi učitelů. Na situaci upozornil portál idnes.cz. Ve škole, která se specializuje na výuku jazyků a hokej, je celkem 505 dětí ve 24 třídách. 

„V karanténě máme momentálně osm tříd, což je celkem 163 dětí. Nemocných je asi pět z nich,“ řekla ředitelka školy Simona Horáková. Dodala, že nemoc výrazněji zasáhla vyšší stupeň, kde je pět tříd v karanténě. V případě zaměstnanců školy, kterých je šest desítek, je v karanténě sedm učitelů. Nemoc se projevila u dvou z nich. Oba byli očkovaní, uvedla ředitelka.

Dodala, že při posledním plošném testování dětí ve školách antigenní testy odhalily jednoho pozitivního. „Současná situace se projevila v okamžiku, kdy rodiče nechali o víkendu testovat jednoho našeho žáka, u kterého se virus potvrdil,“ řekla. Dodala, že situace je v škole komplikovaná. Souvisí to s tím, že děti jsou do jazykových skupin rozděleny napříč třídami.

Školu zatím ředitelka zavírat nehodlá. „Jsme v kontaktu s hygienou. Situaci konzultujeme. Budeme se snažit udržet provoz co nejdéle, abychom rodiče nevystavovali dalšímu stresu,“ řekla. Děti v karanténě se momentálně učí distančně, ostatní chodí do školy. V případě smíšených jazykových skupin učitelky vyučují hybridně - najednou jak děti doma, tak ty ve třídě.

Děti se ve školách po návratu z letních prázdnin třikrát preventivně testovali na covid-19, poslední termín testování byl minulý čtvrtek. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) minulý týden uvedl, že data z prvních dvou termínů testování na začátku září naznačují, že situace se ve školách zatím nezhoršuje.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška se v celém Česku v prvním kole testování zachytilo a potvrdilo PCR testem sedm případů na 100 tisíc testů v základních školách a téměř 20 případů na středních školách. Celkové výsledky za všechny tři termíny zatím ministerstvo zdravotnictví nezveřejnilo.

Při podezření na covid by měl od podzimu udělat test praktik

Lidem s podezřením na nákazu koronavirem by měl od podzimu antigenní test udělat jejich praktický lékař. Vyplývá to z doporučeného postupu, na kterém se dohodlo ministerstvo zdravotnictví s praktickými lékaři. Nový postup má zrychlit stanovení diagnózy a umožnit zahájení správné léčby. Včasná léčba podáním monoklonálních protilátek totiž může předejít těžkému průběhu nemoci u rizikových pacientů.

„Vyšetření pacienta a rychlé provedení testu je pro správné a rychlé stanovení diagnózy zásadní a umožní to včasné zahájení správné léčby. Čas je totiž při podání monoklonálních protilátek klíčovým faktorem ovlivňujícím úspěšnost terapie, proto tento krok považujeme za správný,“ uvedl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Ke změně mohou ordinace podle něj přistoupit díky tomu, že většina praktiků a jejich sester už je očkovaná a očkování nebo prodělání nemoci má za sebou i velká část populace.

Doporučený postup léčby pacientů s podezřením na covid-19 proberou praktici se zástupci ministerstva na dvoudenním kongresu primární péče, který začne v pátek v Praze. Podle Sdružení praktických lékařů se tak ke covidu bude nově přistupovat jako k chorobě, s kterou se lidé běžně potýkají. V předchozích vlnách epidemie praktici lidem s podezřením na covid často vystavili na dálku žádanku na test a pacienta osobně nevyšetřili.

Pacienti s podezřením na covid se ale budou muset do ordinace objednat, aby se v čekárně nepotkávali s jinými pacienty. Na dálku mohou praktici podle nového doporučení poskytovat péči lidem, kterým nehrozí, že by kvůli covidu skončili v nemocnici.

Rizikové pacienty mohou praktici odeslat do nemocnice na podání monoklonálních protilátek. Těžký průběh hrozí například starším lidem, onkologickým pacientům, lidem s obezitou, cukrovkou, vysokým krevním tlakem, plicním onemocněním a dalšími chronickými chorobami.  

Přibylo o čtvrtinu více případů než před týdnem

V pondělí v Česku přibylo 493 nově potvrzených případů covidu, o čtvrtinu víc než před týdnem. Je to druhý nejvyšší denní počet od začátku června. Více případů nákazy testy odhalily minulý týden v úterý, a to 582.

Průměrná týdenní incidence covidu v Česku v pondělí vzrostla z čtyřiadvaceti na pětadvacet potvrzených případů na sto tisíc obyvatel. Je to o sedm více než o týden dřív.

Nejvýrazněji se koronavirová infekce šíří v Karlovarském kraji, kde připadá sedmačtyřicet nových případů na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní, v Praze je to dvaačtyřicet a v Moravskoslezském kraji pak třicet. Naopak v Libereckém kraji, jako v jediném regionu, je incidenční číslo těsně pod deseti. Na úrovni okresů se infekce nejvíc šíří na Karlovarsku a Písecku. 

Reprodukční číslo udávající počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného zůstává druhý den těsně pod 1,2. Nad zlomovou hodnotou jedna se reprodukční číslo drží od 26. srpna. Pokud je větší než jedna, epidemie zrychluje, pod touto hodnotou zpomaluje.

V nemocnicích je v souvislosti s covidem 139 lidí, z toho 21 v těžkém stavu. Hospitalizovaných je nejvíc od poloviny června. V mezitýdenním srovnání přibylo 48 pacientů.

Laboratoře v pondělí provedly podle předběžné statistiky téměř pětašedesát tisíc testů na nový typ koronaviru. O týden dřív prověřily o jednatřicet tisíc vzorků více.

Podle předběžných údajů zdravotníci v pondělí aplikovali třináct tisíc dávek očkování proti covidu, zhruba o čtyři tisíce méně než před týdnem. Pokud by se číslo již nezměnilo, byl by to nejnižší počet ve všední den od 2. února. Plně naočkovaných je aktuálně 5 852 221 lidí.