Stanjura chce zrušit mimořádnou daň o rok dříve, lidovci jsou proti

Události: Jednání o zrušení daně z mimořádných zisků (zdroj: ČT24)

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) zatím nemá koaliční podporu pro svůj plán týkající se daně z mimořádných zisků. Pro rok 2025 by ji rád zrušil, pokud na ni letos stát vybere předpokládaných sedmnáct miliard. Proti jsou lidovci, naopak TOP 09 záměr ministra podporuje.

Vládní koalice v listopadu roku 2022 prosadila ve sněmovně novou daň z neočekávaných zisků, kterou od ledna 2023 platí energetické firmy či banky. Měla platit tři roky, teď ministr prosazuje její zkrácení o rok.

Podmínkou je, že stát na této dani vybere letošních plánovaných sedmnáct miliard. V tom případě by totiž kabinet v součtu s loňskými mimořádnými příjmy ve výši 64 a půl miliardy pokryl energetickou pomoc firmám i domácnostem v roce 2023.

„Ideální je, aby mimořádné výdaje a mimořádné příjmy byly rozpočtově neutrální. Pak bychom mohli přistoupit ke zrušení windfall tax na rok 2025,“ poznamenal Stanjura.

Ještě v roce 2025 přitom chtěla vláda z mimořádných zisků vybrat do rozpočtu deset miliard. A i proto s plánem ministra financí nesouhlasí lidovci. „Je vidět na cenách energií, že firmy stále realizují nadměrné zisky, a pokud jsou tu nadměrné zisky, je tady důvod, aby tato daň existovala,“ upozornil místopředseda poslaneckého klubu lidovců Michael Kohajda.

„Samozřejmě každá daň, kterou zrušíme, tak znamená, že se o ty peníze zadlužíme,“ domnívá se předseda pirátských poslanců Jakub Michálek.

Výnos daně z mimořádných zisků
Zdroj: Ministerstvo financí ČR

Podstatně vstřícnější je naopak ke Stanjurovu plánu hnutí STAN. „Debata na rok 2025, kterou dokončíme ve chvíli, kdy to bude stále předvídatelné, je pro nás určitě otevřená a budeme vycházet z aktuálních čísel,“ poznamenal ministr vnitra a předseda Starostů Vít Rakušan.

Příjmy potřebujete, vzkazuje Schillerová

Opoziční poslanecké kluby při hlasování ve sněmovně zavedení daně z mimořádných zisků pro energetické firmy či banky nepodpořily. Třeba hnutí ANO teď ale vládní koalici radí, aby účinnost daně nezkracovala. „Jestli vybere, tak ať je rád a neruší příjmy. Já si myslím, že je potřebuje,“ reagovala šéfka poslanců ANO Alena Schillerová.

Přesnější odhad letošního výběru daně z mimořádných zisků bude mít ministr financí hotový v létě.