Sněmovna se opět nedostala ke schvalování úsporného balíčku

Poslanci se ve středu vrátili ke třetímu čtení sporného konsolidačního balíčku, který má podle vlády přispět ke snižování rozpočtových schodků, a ani tentokrát se nedostalo na jeho schvalování. Předloha obdobně jako minulý pátek čelila kritice opozičních poslanců, kteří také hájili své úpravy. Závěrečná sněmovní debata k balíčku bude pokračovat ve středu 11. října. Je možné, že se poslanci k hlasování o podobě předlohy opět nedostanou. Do debaty bylo ještě pár minut před koncem jednacího dne přihlášeno přes pět desítek opozičních poslanců.

Balíček je novelou šesti desítek zákonů o stovkách stran. Má podle vlády úspornými opatřeními snížit deficit státního rozpočtu a zvýšit jeho příjmy. Podle opozice je balíček pouze o zvyšování daní, může navíc způsobit růst inflace. 

Podle místopředsedy ANO Karla Havlíčka by o konsolidačním balíčku bylo možné mluvit v případě, že by vláda předložila strukturu a podrobnosti rozpočtových škrtů. Bez konkrétních úspor je konsolidační plán jen zbožným přáním, uvedl. „Už na rozpočtu (na rok) 2024 je patrné, že jste se dostali do konsolidační smyčky, ze které není úniku. Buď přiznáte, že váš plán nezvládnete, nebo zavedete něco jiného, než jste slibovali,“ dodal Havlíček, jenž dříve vedl ministerstva průmyslu a obchodu a dopravy.

„Ano, já rozumím tomu, že se dá šetřit, to je pochopitelné, nic jiného vám ani nezbývá, ale na druhou stranu musíme šetřit tak, abychom nezničili stav budoucí, protože v určité chvíli prostě nebudeme mít ty příjmy a nevyskládáme to,“ uvedl Havlíček s tím, že vláda šetří na dopravě, šetří na školství a na výzkumu.

Někdejší ministryně financí Alena Schillerová (ANO) poukazovala na rozbory, podle nichž opatření zahrnutá v předloze zbrzdí ekonomiku. „Pravda je taková, že daňový balíček naše hospodářství silně poškodí. A co hůř. Poškodí je v ten nejméně vhodný okamžik,“ řekla. Jde o největší zvýšení daní v novodobé historii, zopakovala. Opatření podle Schillerové navíc „roztočí kola inflace“ a rozšíří šedou ekonomiku. 

„Návrh Fialovy vlády je neuvěřitelný paskvil,“ zopakoval také předseda hnutí SPD Tomio Okamura, podle kterého „obludná změť daní a odvodů bezdůvodně vytáhne z kapes obyvatel sto miliard korun navíc.“ „To není konsolidační balíček, to je likvidační balíček pro Českou republiku a pro naše občany,“ prohlásil Okamura. Hnutí SPD by podle něho zlepšilo hospodaření státu omezením zbytných výdajů, které by prý znamenaly úsporu stovek miliard korun.

Vildumetzová poukázala na primátory, kteří se postavili proti zvyšování daně z nemovitosti

Stínová ministryně vnitra ANO Jana Mračková Vildumetzová ve shodě s Okamurou poukázala na dopis většiny primátorů, kteří se postavili proti zvyšování daně z nemovitosti a omezování obecních příjmů zásahy do rozpočtového určení daní (RUD) a pětiprocentním snížením státního příspěvku na státní správu. Podle poslankyně na ni už nyní města doplácejí deset miliard korun ročně.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) k tomu řekl, že v dopise primátorů jsou „nesmyslné údaje“ a jimi deklarovaný dopad opatření je „přehnaný“. Předseda poslanců TOP 09 Jan Jakob souhlasil s tím, že současný systém RUD je přežitý, jeho systémové změny by ale měly být předmětem jiného zákona.

Poslankyně ANO Berenika Peštová si stěžovala na malý zájem koalice a ministrů o změnách diskutovat. „Vás je tady pět a půl, ministr je tady jeden,“ uvedla k zastoupení vládního tábora Peštová. Jakob k tomu uvedl, že drtivá většina opozičních návrhů „má opravdu negativní vliv na konsolidaci veřejných rozpočtů“ a prohloubila by rozpočtový schodek. Zopakoval, že sada opozičních úprav je „kobercovým náletem na rozpočtovou odpovědnost“. „My jsme na konsolidaci veřejných rozpočtů nekapitulovali,“ dodal.

Také Karel Haas (ODS) pak vytkl ANO, že v dokumentech stínové vlády hnutí podle něho nemá k ucelené konsolidací veřejných financí „ani čárku“. Všechny odborné ekonomické kapacity se shodují, že vládní konsolidační balíček jako celek je krok správným směrem, podotkl poslanec ODS. Jeho vystoupení vyvolalo řadu opozičních reakcí. Například Patrik Nacher (ANO) trval na tom, že alternativu k vládnímu návrhu představují pozměňovací návrhy, Haasův projev označil za demagogický.

Debata o DPH na řezané květiny a menstruační pomůcky

Značnou část debaty zabral poslancům pokračující spor o sazbu daně z přidaného hodnoty (DPH) na řezané květiny a menstruační pomůcky. V jejich případě Stanjura zdůraznil, že vláda nemění balíčkem současný stav, kdy pomůcky patří do 21procentní sazby. Poslancům ANO vzkázal, že hnutí osm let ovládalo ministerstvo financí a nic neudělalo. 

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v zastoupení Stanjury vysvětloval, že řezané květiny mají být v základní 21procentní sazbě DPH kvůli tomu, že rychleji uschnou, zatímco rostliny v květináči, které mají podléhat snížené 15procentní sazbě, mají schopnost reprodukce. Poslankyně Peštová to označila za nelogické. „Opravdu v tom máte hokej,“ přidal se k ní Oldřich Černý (SPD).

Nacher pak navrhoval absenci členů vlády řešit jako parafrázi na scénu s rozkradenou tombolou ve filmu Hoří má panenko. Požadoval zhasnout, aby se ministři mohli jako dary do tomboly do sálu vrátit. 

ANO podalo veto proti prodloužení doby pro schvalování

Předseda poslaneckých frakcí vládních stran KDU-ČSL Aleš Dufek již na začátku jednacího dne podal návrh na prodloužení doby pro schvalování balíčku, což zdůvodnil množstvím poslaneckých přihlášek do debaty. Připomenul, že minulý pátek sněmovna stihla kvůli projevům opozičních předáků schvalování balíčku pouze rozjednat. 

Místopředseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek vzápětí jménem poslaneckých frakcí obou opozičních hnutí vznesl v souladu s jednacím řádem dolní parlamentní komory veto proti prodloužení lhůty na schvalování. Návrhy zákonů mohou poslanci schvalovat podle jednacího řádu jen ve středu a v pátek, vždy mezi 9. a 14. hodinou. Třetí čtení balíčku tak bude pokračovat znovu ve středu 11. října.

Závěrečné kolo debaty o konsolidačním balíčku zahájili poslanci minulý týden v pátek. Většinu času tehdy vyplnila kritická vystoupení lídrů opozičních hnutí ANO a SPD. K samotné předloze se sněmovna dostala na konci jednacího dne v podstatě jen na několik minut.