Ruští představitelé říkají mnoho lží, reagoval Pavel na stížnosti Lavrova

Události: Slovní výměna mezi Lavrovem a Pavlem (zdroj: ČT24)

Podle prezidenta Petra Pavla bylo mnoho výroků ruských představitelů z posledních let buďto lži, nebo překroucená fakta či zavádějící informace. Úterní slova ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova na jeho adresu „nemá smysl komentovat“, dodala česká hlava státu. Zmínil to na úvod návštěvy Libereckého kraje. Ruský ministr Lavrov v úterý řekl, že Pavlova věta o tom, že Čína nemá zájem na míru na Ukrajině, neodpovídá činnosti „normálního politického představitele.“

Lavrov reagoval na Pavlův rozhovor pro server Politico, ve kterém prezident řekl, že mír na Ukrajině v tuto chvíli není v zájmu Číny, protože válka jí umožňuje nutit Rusko k ústupkům. Peking podle něj v souvislosti s konfliktem sleduje pouze vlastní zájmy a „každý den“ si z vývoje odnáší ponaučení. 

„Je to výrok takového typu, který nemá nic společného s působením normálního politického činitele,“ řekl v úterý Lavrov. 

Během návštěvy Libereckého kraje český prezident zmínil, že si za svými slovy z rozhovoru stojí. „Zrovna z úst ministra zahraničí Ruské federace, která se posledních několik let vůbec nechová jako normální stát, to zní opravdu zajímavě,“ poznamenal Pavel s tím, že dál nechce výroky šéfa ruské diplomacie komentovat. 

Lipavský se distancoval a označil Lavrova za klauna

„Mnoho z toho, co říkali v posledních letech představitelé ruského státu, byly buďto přímé lži, nebo překroucená fakta anebo zavádějící informace, takže nemá smysl to komentovat,“ dodal Pavel.

Podobně se vyjádřil i předseda zahraničního výboru Senátu Pavel Fischer. „Já mám za to, že Sergej Lavrov se dopustil výroku, za který by bylo lépe, kdyby se omluvil,“ uvedl.

Také místopředseda zahraničního výboru sněmovny Jaroslav Bžoch (ANO) podotkl, že slova Lavrova poté, co Rusko vede válku na Ukrajině už druhým rokem, „se nedají brát úplně vážně“. „Jediný, kdo se nechová normálně, je právě Rusko,“ míní.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) označil v úterý Lavrova za klauna. „Výroky klauna Lavrova na adresu našeho prezidenta Petra Pavla jsou k smíchu. Rusko je teroristický stát a jeho vedení patří před mezinárodní tribunál,“ uvedl na adresu země, která proti Ukrajině vede od roku 2014 válku a před více než rokem proti ní zahájila plnohodnotnou pozemní invazi. 

„Čas od času je třeba použít jasná slova. Lavrov si samozřejmě naběhl tím, že kritizoval našeho pana prezidenta, jinak bych asi neměl potřebu takový tweet psát. Mně třeba psal SMS (exministr zahraničí) Karel Schwarzenberg, že se mnou naprosto souhlasí, ale že Lavrov ani na toho klauna nemá,“ dodal Lipavský v Událostech, komentářích.

„I v kombinaci s tím, že tento měsíc předsedá Rusko Radě bezpečnosti OSN, což je naprosto nepochopitelná věc, si myslím, že bylo namístě mu to takhle vrátit,“ uzavřel ministr. 

Čína s Ruskem udržuje čilé diplomatické vztahy. Ve veřejných prohlášeních se Čína sice k ruské invazi na Ukrajinu staví spíše na ruskou stranu, k přímé vojenské či finanční podpoře zatím ale nesáhla, přestože Moskva ji vykresluje jako svého spojence.

Čínský prezident Si Ťin-pching se od začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu 24. února 2022 setkal s ruským vládcem Vladimirem Putinem dvakrát.

Jan Lipavský hovořil o diplomatické roztržce s Ruskem (zdroj: ČT24)