Resort práce má nový plán na další zpomalení růstu penzí. Jednou z variant je i zrušení mimořádné valorizace

Události: Resort práce má nový plán na další zpomalení růstu penzí (zdroj: ČT24)

Ministerstvo práce dokončilo nový návrh na další zpomalení růstu důchodů. Plán počítá s pomalejším zvyšováním penzí jak v řádném, tak i mimořádném termínu. Česká televize také zjistila, že vláda chystá limit na zvyšování penzí v případě vysoké inflace. Nově by tak průměrné důchody nemohly růst podstatně rychleji než průměrný výdělek. Stát by také při řádné valorizaci penzí nepočítal do růstu penzí polovinu růstu reálných mezd jako nyní, ale jen třetinu. Celkem by takové omezení přineslo úspory v řádech desítek miliard ročně.

Stát nyní při řádných valorizacích zvyšuje každý rok v lednu důchody o inflaci a polovinu růstu reálných mezd. V případě překročení pětiprocentní hranice dostávali všichni důchodci při mimořádné valorizaci stejnou jednorázovou částku pět tisíc korun.

Vláda chce kvůli úsporám v případě vysokého růstu cen omezit mimořádnou valorizaci penzí natrvalo. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) minulý týden předložil koaliční radě tři varianty.

První varianta připouští, že by stát mimořádné valorizace důchodů zrušil. Inflaci by penzistům pak vynahradil až při řádné lednové valorizaci. Druhá možnost počítá s jednorázovou výplatou pěti tisíc korun, a podle třetí varianty by pak vláda při mimořádné valorizaci vynahradila důchodcům jen polovinu inflace.

Mimořádná valorizace důchodů
Zdroj: ČT24/Interní materiál MPSV

Změna je nutná, hlásí koalice. Opozice má výhrady

„Změna je na místě a je nutná, protože potřebujeme udržet penzijní systém v takové kondici, aby byly důchody i pro další generace,“ odůvodnila předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

„Pokud necháme důchodový účet jít do brutálního deficitu, tak moje generace už jednou zmíněných Husákových dětí prostě nebude důchody mít,“ upozornil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Ministr práce prosazuje jak další zpomalení růstu důchodů, tak i jejich rovnoměrnější zvyšování. „Kdyby tady ještě někdy náhodou nastala situace takto vysokých inflací, tak abychom už neopakovali tu chybu, že potom během daného roku ta situace opravdu bude znamenat rozevírání nůžek životní úrovně,“ prohlásil Jurečka.  

Před týdnem opozice ve sněmovně rozpoutala kvůli zpomalení růstu důchodů největší obstrukce od začátku volebního období. Výhrady má i k novému návrhu. „Absolutně nerozumím, proč vláda začíná s úsporami u důchodců, proč sahá na příjmy těch nejzranitelnějších,“ okomentovala předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

„Je to špatně, protože pokud by se zvyšovaly důchody méně než o inflaci, tak samozřejmě to výrazně dopadne na seniory,“ vyjádřil se k návrhu místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD).

Omezení by přineslo úspory v řádech desítek miliard ročně

Co se týče změn v pravidlech pro každoroční lednové zvyšování penzí, největší novinkou je návrh zpomalení růstu důchodů vždy, když inflace bude růst rychleji než mzdy. Právě tuto situaci Česko zažívá od minulého ledna. Resort práce chce, aby důchody při vysokém zvyšování cen rostly maximálně o polovinu inflace a o polovinu růstu mezd.

To by například v kombinaci se zrušením mimořádné valorizace mezd znamenalo, že by v lednu 2023 za období předchozích jedenácti měsíců průměrná penze vzrostla o 1697 korun měsíčně. To je téměř o devět set méně, než je současný průměrný důchod. Stát by zároveň jen v roce 2022 ušetřil 27 miliard korun.

V případě, že by stát zároveň penzistům dle další navrhované varianty vyplatil mimořádný důchod pět tisíc korun, tak by během loňského roku ušetřil na penzích třináct miliard korun.