Poslanci budou hlasovat o úsporném balíčku v pátek. Pošlapáváte naše práva, míní opozice

Události: Sněmovna o vládních úsporách rozhodne v pátek (zdroj: ČT24)

O podobě sporného konsolidačního balíčku budou poslanci hlasovat v pátek od 11:00. O stanovení termínu rozhodla sněmovna na návrh vládního tábora. Opoziční politici mluvili o omezování práv a stěžovali si, že se na mnoho opozičních řečníků nedostane řada. Sněmovna debatu nedokončila a jednání skončilo v souladu s jednacím řádem. Vystoupit ale chtějí ještě desítky poslanců.

Předseda poslanců ODS Marek Benda zdůvodnil návrh na stanovení pevného termínu hlasování tím, že většina má právo prosadit své stanovisko a menšina tomu nemůže zabránit. „Všechno již zaznělo,“ uvedl.

Podle předsedkyně klubu ANO Aleny Schillerové jde o „obrovský zásah“ do práv opozice. „Poněkolikáté pošlapáváte naše práva,“ zdůraznila. Předseda frakce SPD Radim Fiala upozorňoval na to, že usnesení, na základě kterého koalice prosadila pevný termín hlasování, není součástí zákona o sněmovním jednacím řádu. Zajímal se o to, jak často chce koalice tento nástroj využívat do budoucna. Benda naopak uvedl, že již nejméně dvakrát nabídl opozičním klubům možnost jednat ve třetím čtení o balíčku i po 14. hodině, ale pokaždé se jeho návrh setkal s vetem. 

Návrhy zákonů mohou poslanci schvalovat podle jednacího řádu jen ve středu a v pátek, vždy mezi 09:00 a 14:00. Opoziční kluby ANO a SPD před rozhodováním o stanovení pevného termínu pro hlasování znovu zablokovaly koaliční snahu na prodloužení doby do středeční půlnoci. „Nebudeme pomáhat této vládě, této pětikoalici s největším zvyšováním daní v novodobé historii,“ podotkla Schillerová.

Nedostaneme se ke slovu, reagují opoziční poslanci

Poté si opozice stěžovala na to, že se kvůli koaličnímu rozhodnutí nedostanou v rozpravě ke slovu. Patrik Nacher (ANO) uvedl, že v minulosti použila tehdejší vládní koalice pevné hlasování jen jednou, a to kvůli obstrukcím při schvalování elektronické evidence tržeb. Nynější koalice ho naopak používá poměrně pravidelně, dodal.

„Už poněkolikáté nás vystavují situaci, kdy desítky našich poslanců nemohou vystoupit,“ upozornil místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček. „Opozice měla možnost nás podpořit v tom, že jsme chtěli třikrát prodloužit jednání. Třikrát to zavetovali, nemůžeme už postupovat jinak,“ reagovala šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). 

„Mluvíme tady k prázdným lavicím,“ postěžovala si poslankyně Jana Pastuchová (ANO) na prázdné vládní lavice. Poukazovala na to, že členové vlády na hlasování přišli, ale pak zase hned odešli. Předseda klubu TOP 09 Jan Jakob opozičním poslancům vzkázal, že institut obstrukcí nadužívají.

Předseda SPD Tomio Okamura označil vládní slova o konsolidaci za sprostou lež. Obvinil vládu, že během příštích dvou let zvýší lidem daně o sto miliard korun a že ve všech rovinách zdraží život lidem i firmám. Balíček je podle něj jen soubor návrhů přinášejících nejrozsáhlejší zvýšení daní a odvodů v historii České republiky.

Michálek balíček hájil. Podle Babiše neví, o čem mluví

Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek uvedl, že nynější koalice zvýšila tempo poklesu zadlužování státu. Připomněl zrušení superhrubé mzdy v minulém volebním období, které snížilo rozpočtové příjmy. „Měli jsme možnost upravit daňový mix tak, aby odpovídal daňovým mixům vyspělých států. Je to věc, která se povedla,“ řekl šéf pirátských poslanců. Zdanění práce podle něho vzroste o 0,45 procentního bodu a 91 procent lidí na tom bude příjmově lépe než před zrušením superhrubé mzdy. „Žádná katastrofa se nekoná,“ zdůraznil.

Vyzdvihl například vyšší zdanění takzvaných neřestí, omezení příjmů obcí z hazardu, snížení daňového zatížení výstavby a rušení některých daňových výjimek. Navrhovaným zvýšením daně z nemovitostí se kabinet podle něho vyhnul potřebě více zdanit práci. „Všechny kroky v souhrnu jsou relativně mírné a rozumné,“ poznamenal Michálek.

„Pan Michálek nám tady vykládal věci, o kterých vůbec nic neví. Něco tady četl,“ reagoval lídr opozičního hnutí ANO Andrej Babiš, podle kterého Michálek „říkal nesmysly“. „Všichni občané, když to viděli, tak mají pocit, že jsme v ráji,“ poznamenal předseda ANO, který se pak pustil do vlády i do pirátského ministra zahraničí Jana Lipavského kvůli repatriaci Čechů z Izraele.

„Vláda se vykašlala na naše občany,“ prohlásil Babiš, který také uvedl, že další státy se postaraly o své občany už v pondělí. Lipavský si podle předsedy ANO udělal jen propagaci, když přivezl z Izraele 34 Čechů. „Jak vybírali těch 34 vyvolených? A co ti ostatní?“ ptal se Babiš. „Je to totální chaos a totální neschopnost,“ dodal. Michálek komentoval Babišovo vystoupení jako hrozné a podotkl, že obsahovalo i závist. „Vy jste pravomocně usvědčený lhář, kolikrát jste byl u soudu, prohrál jste to a musel jste se omlouvat,“ vzkázal Michálek předsedovi ANO.

Opozice mimo jiné tvrdí, že balíček není konsolidační, nýbrž daňový. Vláda se brání tím, že další součástí konsolidace jsou úsporná opatření, která se nezavedou prostřednictvím novel zákonů, nýbrž prostřednictvím nového státního rozpočtu. Od celého konsolidačního balíčku si slibuje snížení schodku do roku 2025 celkem o 150 miliard korun.