Pomoc Ukrajincům je šance i pro české firmy, říká Fiala. Dvě procenta na obranu by mohla jít už příští rok

Česko může pokračovat ve vojenské pomoci Ukrajině prostřednictvím licencí, spolupráce se zahraničními partnery či soukromými subjekty, naopak na samou hranu možností se dostává v případě pomoci formou poskytování nepotřebných zdrojů české armády. ČTK to v rozhovoru řekl premiér Petr Fiala (ODS). Předseda vlády vyzdvihl pravidelné diskuse s ukrajinskými představiteli o tom, co potřebují, ale i spolupráci s dalšími zeměmi v pomoci Ukrajině.

Fiala připomněl, že Česko patří mezi země, které Ukrajině pomáhaly od samého počátku ruské vojenské invaze. „Díky statečnému boji a obraně, kterou Ukrajinci ukazují, ale i díky tomu, že existuje vojenská pomoc ze západních zemí, jsou Ukrajinci schopni čelit té obrovské ruské přesile. V tom je potřeba pokračovat a to chceme dál dělat,“ konstatoval.

V případě dodávek nepotřebného materiálu ze zdrojů české armády se Česko podle Fialy již dostává na hranici možností. „Protože v žádném případě nikdy nesmíme, a nikdy jsme to neudělali, oslabit obranyschopnost České republiky,“ řekl. V případě dodávek na základě licencí, ve spolupráci s partnery či soukromými subjekty, je cesta otevřená, doplnil. „Tam si myslím, že to funguje dobře, a tam je možné pokračovat dál.“

Fiala v pondělí telefonicky mluvil s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, který poděkoval Česku za vojenskou podporu a předeslal, že očekává její další posílení. Fiala ocenil pravidelný kontakt se Zelenským i ukrajinským premiérem Denysem Šmyhalem. „Jsme potom schopni pomáhat Ukrajině takovým způsobem, jakým to oni skutečně potřebují,“ vysvětlil.

Modernizace armády a šance pro české firmy

Poukázal i na dobrou spolupráci s dalšími zeměmi. Jako příklad zmínil dohodu s Německem, díky které Česko za vojenskou pomoc Ukrajině získá 14 starších bojových tanků Leopard 2A4 a jedno vyprošťovací vozidlo. „Projektů podobného typu je víc, takže i pro nás je to dlouhodobě výhodné, protože si tím vytváříme podmínky pro modernizaci naší armády,“ zaznělo od premiéra.

Nynější česká pomoc Ukrajině podle Fialy funguje díky tomu, jak se k ní Česko od počátku staví a jak je aktivní. „Dříve či později se ta současná podpora, která probíhá na základě mezinárodních sítí, přemění v poválečnou rekonstrukci Ukrajiny. Je důležité, abychom v tom byli aktivní,“ zdůraznil předseda vlády. Považuje to za velkou šanci pro české firmy a podnikatele, kteří mohou dobré jméno Česka na Ukrajině zúročit.

Kabinet má ve středu na programu zřízení vládního zmocněnce pro rekonstrukci Ukrajiny. „Potřebuje to někoho, kdo bude různé aktivity z různých resortů koordinovat, bude jednat s ukrajinskou stranou. K tomu by měl sloužit vládní zmocněnec,“ konstatoval.

Na dvou procentech na obranu panuje shoda

Vládní koalice se podle Fialy rovněž shoduje na tom, že Česko by mělo vydávat dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP) na obranu už v příštím roce. Česká republika by v takovém případě dle předsedy vlády neměla problém využít všechny peníze v obranném rozpočtu.

Pokud by plán platil už příští rok, oproti střednědobému rozpočtovému výhledu by ministerstvu obrany stouply příjmy asi o 21,5 miliardy korun, plány dosud počítaly s výdaji ve výši 130 miliard.

Kabinet před týdnem schválil vojenskou legislativu, která má zákonem ukotvit povinnost vydávat ročně dvě procenta HDP na obranu. K tomu se Česko v NATO opakovaně zavázalo. Vládní koalice chce slib naplnit nejpozději do roku 2025. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) minulý týden řekla, že koalice o posunu závazku na rok 2024 bude hovořit při jednání o revizi programového prohlášení, na které se aktuálně pracuje.

Fiala řekl, že předpis může začít platit od příštího roku i beze změny programového prohlášení. „Pokud máme závazek do roku 2025 a dokážeme to v roce 2024, tak je to v pořádku,“ konstatoval.

„Všichni si uvědomujeme, jak je důležité dávat dostatek finančních prostředků na obranu a bezpečnost,“ dodal. Vláda o to neusiluje jen kvůli závazku v NATO, ale kvůli vlastní bezpečnosti. Spojenci podle něj navíc raději pomáhají ve chvíli, když vidí, že se jejich partner sám snaží a nespoléhá jen na ostatní.

F-35 jsou momentálně rozjednané

Podle důvodové zprávy by norma mohla začít platit od 1. července. Vztahovala by se tak již na rozpočet na příští rok. Podle premiéra by nebyl problém peníze využít. „Připravujeme se na to. Je potřeba už teď chystat budoucí akvizice a využití prostředků,“ avizoval.

Ocenil Černochovou za činnost v loňském roce, rozpočet se podle něj podařilo prakticky úplně využít, což nebylo v minulosti pravidlem. Připomněl, že nová legislativa má zajistit také přesuny peněz mezi jednotlivými roky a tím jejich efektivnější využívání.

K jednáním o pořízení amerických letounů F-35 Lightning či bojových vozidel pěchoty od švédského výrobce stroje CV90 BAE Systems se nechtěl vyjadřovat. „Z pochopitelných důvodů ty probíhající tendry a vyjednávání nebudu komentovat. Myslím, že máme velmi dobře rozjednané ty věci, které se týkají modernizace naší armády,“ řekl. Dokud jednání trvají, nemůže komentovat ani cenu, ani podmínky tendrů, doplnil.

Stát bude chtít větší kontrolu nad energiemi

Český velvyslanec v USA Miloslav Stašek koncem loňského roku zmínil, že by Fiala v prvním čtvrtletí tohoto roku mohl navštívit USA. „Určitě je zájem, až pro to budou podmínky, navštívit Spojené státy a vést jednání na různých úrovních. Je to jeden ze zamýšlených cílů, na kterých pracujeme,“ poznamenal nyní Fiala.

Premiér v rozhovoru pro ČTK potvrdil i úmysl vlády získat větší kontrolu státu nad energetickou infrastrukturou. Předpokládá, že už v letošním roce se některé kroky projeví. Na dotaz ohledně diskutované restrukturalizace energetické společnosti ČEZ odpověděl, že kabinet má zájem provést určitou transformaci české energetiky a její součástí je získání větší kontroly nad energetickou infrastrukturou.

Zdůraznil, že víc nemůže ani naznačit vzhledem k tomu, že akcie ČEZu jsou obchodovány na burze.