Armádě loni rekordně ubylo techniky, zřejmě kvůli dodávkám zbraní Ukrajině

Události ČT: Armádě loni rekordně ubylo techniky (zdroj: ČT24)

Česká armáda loni přišla o rekordní množství techniky. U hlavních strojů pozemních sil se za rok původní počty snížily skoro o dvanáct procent, zjistila Česká televize z dat, která vojsko každoročně zveřejňuje. Vyřazená technika typově odpovídá dodávkám pro bránící se Ukrajinu. Armáda souvislost připustila.

Před Vánoci převzala česká armáda od Německa první tank Leopard verze 2A4, zbylých třináct by měla dostat během letoška, oficiálně darem za pomoc Ukrajině. Teprve teď se ale ukazuje, co tato podpora zahrnovala.

I s prvním převzatým Leopardem má česká armáda ve výzbroji 82 tanků. Ještě loni, a několik předchozích let v řadě, to přitom bylo 116. Část českých tanků zamířila na Ukrajinu.

„Ve chvíli, kdy budeme moci zveřejnit seznamy té techniky, tak je samozřejmě zveřejníme. V tuto chvíli není žádoucí, aby se to dělo,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). 

Česko je signatářem Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě, a na konci roku proto musí armáda zveřejňovat stavy vojenské techniky. Tři předchozí roky vykazovala stále stejné počty tanků, obrněnců, děl i bitevních vrtulníků. Teď nastala změna: kromě 35 tanků T-72 zmizelo i 45 obrněnců, sedm systémů těžkého dělostřelectva a čtyři bitevní vrtulníky Mi-35.

Počty kusů techniky k 1. 1. 2023
Zdroj: ČT24

Za úbytkem jsou dodávky Ukrajině i opravy

„Nelze říct, že by rozdíl byl dán jenom tímto faktorem (války), jsou tam i jiné faktory – předání jiným stranám nebo využití techniky na opravy,“ komentuje vedoucí komunikace armády Ivo Zelinka souvislost s dodávkami zbraní Ukrajině.

Na Ukrajině nejspíš skončila i část techniky, kterou armáda vyřadila už dřív, třeba raketomety RM-70, které stejně jako české tanky nebo děla zřejmě stále ve větších počtech bojují proti ruským okupantům.

„Armáda České republiky podporuje Ukrajinu vojensky, včetně dodávek těžkých zbraní. To ale znamená, že nedáváme detaily ohledně dodání zbraní. Necháváme to plně na ukrajinské straně,“ dodává Zelinka. Kyjev už třeba české tanky i vrtulníky oficiálně potvrdil.