Piráti vyzvali své ministry a poslance, aby navrhli odvolání Blažka z vlády

Piráti ve stranickém hlasování vyzvali své zákonodárce, aby navrhli okamžité odvolání ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) z čela resortu. Podnětem k hlasování bylo Blažkovo srpnové setkání s proruským lobbistou a někdejším poradcem prezidenta Martinem Nejedlým. Piráti navíc vyzvali svého předsedu Ivana Bartoše, aby ohledně Blažkova setrvání ve vládě zjistil i názor poslanců a ministrů STAN, s nimiž Piráti kandidovali v koalici. Premiér a Blažkův stranický šéf Petr Fiala (ODS) uvedl, že personální obsazení resortů mají v ruce jednotlivé koaliční strany. Celkem hlasovalo 545 členů pirátské strany, pro vítězný návrh hlasovalo 331.

„Mnohahodinové setkání ministra spravedlnosti s lobbistou tohoto typu, které nebylo veřejnosti dostatečně hodnověrně vysvětleno, skutečně podrývá důvěru ve vládu a vzbuzuje u občanů mnoho otázek. V případě Pavla Blažka se navíc bohužel dlouhodobě objevuje kontroverzí celá řada. Kritika vůči některým jeho krokům nejde jen od Pirátů, ale hlavně veřejnosti, investigativních médií, protikorupčních organizací,“ uvedl v tiskové zprávě Bartoš.

„Nebudu komentovat vnitrostranické procesy jiných stran do doby, než mě s výsledky hlasování seznámí pan předseda Bartoš. Je ale důležité říct, že personální obsazení jednotlivých resortů je podle koaliční smlouvy v rukou jednotlivých stran,“ reagoval předseda vlády.

Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová takový výsledek hlasování očekávala. „Členská základna poměrně jasně rozhodla, že chce rovnou i úkolovat STAN, což je dobře,“ míní. Podle ní z toho jasně vyplývá, že ostatní strany koalice nereagují tak nahlas, jak by měly, anebo o tom pouze mluví, ale nikoliv veřejně. Předpokládá, že šéf Starostů Vít Rakušan se nakonec k odvolání Blažka vyjádří po schůzce s Bartošem. „Nemůžou se donekonečna tvářit, že se jich to netýká, když ve vládě sedí,“ upozornila.

Podle europoslance Mikuláše Peksy (Piráti) jde o relevantní požadavek koaličního partnera. Další působení Blažka je podle něj v rozporu s principy, na kterých má vláda fungovat. „Je dost jednoznačně zjevné, že vláda chce stát za fungováním právního státu v Česku. Takže by to všechny strany včetně ODS, která je za to zodpovědná, měly dodržovat,“ řekl v Událostech, komentářích.

Kupka: Kvalita Blažkovy práce převyšuje schůzku s Nejedlým

Už v druhé polovině června se Piráti v on-line hlasování usnesli, že Blažek ve funkci ministra spravedlnosti ohrožuje důvěru ve spravedlnost a právní stát i plnění cílů programového prohlášení vlády.

Usnesení tehdy reagovalo na možný střet zájmů Blažka ve vztahu k vyšetřování bytové kauzy v Brně a některé jeho kontroverzní kroky, o kterých informovaly protikorupční organizace. Premiér následně situaci probral s Bartošem a Blažka podpořil.

Ve druhé polovině srpna pak informoval server Seznam Zprávy o několikahodinovém setkání Blažka s Nejedlým v restauraci v Praze. Ministr na sociální síti popsal setkání jako náhodné. Blažek tvrdil, že se v restauraci jen schovával před bouřkou.

Po kritice koaličních partnerů i výzvách k odstoupení musel Blažek okolnosti setkání vysvětlovat na koaličním jednání. I v tomto případě se premiér postavil za svého spolustraníka. Podle Fialy odpověděl Blažek na otázky, které mu účastníci jednání pokládali. Blažek dostal od vedení ODS „žlutou kartu“ a ví, co toto varování ve sportovní terminologii pro něj znamená, dodal premiér a šéf ODS.

Místopředseda ODS a ministr dopravy Martin Kupka považuje Blažkovo setkání s Nejedlým za „nešťastné symbolicky“. „Ale chci říct zásadně, že Pavel Blažek významně přispívá k tomu, že se vládní program v oblasti spravedlnosti naplňuje,“ řekl ČT24. „Na velmi dobrém hodnocení jeho práce ministra se shoduje velká část odborné veřejnosti,“ poznamenal.

„Pokládám také za součást základní koaliční spolupráce tímto způsobem nevstupovat do konkrétního obsazení resortů,“ řekl Kupka k pirátskému hlasování.

Piráti jsou nejmenší stranou ve vládě a sněmovně. Ze dvou stovek poslaneckých mandátů mají čtyři. Ve vládě, která má osmnáct členů, mají tři místa.

Je to spíš problém Pirátů, myslí si Vondráček

Místopředseda opozičího hnutí ANO Radek Vondráček věří, že se Blažek v restauraci zdržel kvůli počasí. „Fakt se zakecal. Vzhledem k osobě Pavla Blažka, kterého znám už deset let, jeho vysvětlení přijímám,“ uvedl Vondráček v 90' ČT24.

Upozornil na to, že Piráti už působení Blažka jednou řešili. „Co se stane, když znova rozhodne v referendu pirátská strana, že není spokojená s ministrem Blažkem? Já myslím, že potom už to bude trochu fraška. A vnímám i nějakou vnitřní debatu uvnitř Pirátů, kdy je nespokojená část, a pak je část, řekl bych ministerská, náměstkovská a poslanecká, kde lidi mají dobře placená místa a nechtějí z vlády odejít, takže je to spíš problém Pirátů,“ řekl Vondráček.

Je přesvědčený o tom, že Blažek je komunikativní ministr a oceňuje jeho legislativní práci na resortu spravedlnosti.

„Kdybych měl dát na misku vah ‚klukovinu‘ pana Blažka versus Dozimetr, který prosakuje na vládu i vedení Prahy, tak bych asi, být Piráty, hlasoval o něčem jiném,“ poznamenal europoslanec ANO Ondřej Knotek. Piráti dle něj vytvořili tlak především sami na sebe. „Pokud se teď nic nestane, všechno zůstane při starém, tak se navenek zesměšní a dovnitř to nebude pro členskou základnu dobrá zpráva.“

90’ ČT24 – Rozkolísá hlasování Pirátů o ministru Blažkovi vládní koalici? (zdroj: ČT24)