Ostuda, ztráta přátel i slova o dětském hřišti. Roztržka mezi Českem a Slovenskem vyvolala emoce na obou stranách hranic

Události: Česko-slovenská roztržka (zdroj: ČT24)

Tradice společných jednání vlád Česka a Slovenska nyní nebude pokračovat, oznámil ve středu tuzemský kabinet. Premiér Petr Fiala (ODS) rozhodnutí zdůvodnil rozdílnými postoji k tématům zahraniční politiky, zejména k ruské agresi na Ukrajině. Jedná se o vzácnou roztržku mezi oběma zeměmi, které od rozdělení pojí nadstandardní vztahy. Vyvolala tak reakci politiků a objevila se na stránkách médií.

Budeme pokračovat v bilaterálních vztazích. Nikdo by neměl mluvit o ohrožení česko-slovenských vtahů jenom proto, že česká vláda se rozhodla nepřistoupit k velmi nadstandardní věci, jako je společné jednání vlád. Vše ostatní poběží. Nemůžeme ale zavírat oči nad tím, že v zásadní otázce, která se týká bezpečnosti Evropy, budoucí bezpečnosti architektury Evropy, máme rozdílný pohled.
Petr Fiala
předseda vlády
ČTK
Tohle je mezinárodní politika, ne dětské hřiště. Tam možná platí, že chová-li se někdo špatně, přestanete se s ním bavit. Vláda se ale nemá chovat jako malé dítě. Pokud s kroky slovenské vlády nesouhlasí, o to spíš s ní má jednat a přesvědčovat ji o změně pozice. V případě Slovenska, se kterým nás vždy pojily mimořádně silné a dobré vztahy, to platí dvojnásob.
Andrej Babiš
předseda ANO
Síť X
Naši partneři doslova na druhé straně zeměkoule, na druhém konci světa rozumí tomu, že bezpečnost Evropy ovlivňuje bezpečnost celého světa. Proto mě mrzí, že kolegové na Slovensku to nevidí úplně stejně. (...) Myslím, že přátelé k sobě mají být upřímní a mají si umět sdělit i nepříjemné věci. Pokud se Slovensko snaží o diplomacii na obě strany, tak zkušenost velí tak, že většinou zůstanete na jedné straně.
Jan Lipavský
ministr zahraničí
ČTK
Fialova vláda ničí přátelské vztahy s bratrským Slovenskem a rozbíjí Visegrád. Fialova vláda podporuje válku za každou cenu. (...) Nevím, proč by se kvůli rozdílným pohledům vlád bratrských národů mělo omezovat setkávání a spolupráce. Jen dialogem, setkáváním a argumenty lze obrušovat případné rozpory a hledat společné zájmy. Nekomunikací se nikdy žádný rozpor nepodařilo vyřešit.
Tomio Okamura
předseda SPD
Síť X
Mimořádné vztahy mezi českou a slovenskou vládou nejsou žádný bonus ani bonbónek (jak to nazval ministr české vlády), který česká strana poskytuje té slovenské. Jsou vyjádřením vůle občanů obou zemí, kteří o ně stojí a žijí je. Vláda Petra Fialy nemá žádný mandát rušit společné konzultace, torpédovat visegrádskou spolupráci a vnášet konflikt do vzájemných vztahů – jen proto, že slovenská vláda má jiný názor na řešení konfliktu na Ukrajině.
Lubomír Zaorálek
bývalý ministr zahraničních věcí
Síť X
Nepřerušujeme diplomatické vztahy a hlásíme se i nadále k potřebě komunikovat, ale nechceme legitimizovat vše, co se na Slovensku děje, a tvářit se, že z našeho pohledu je všechno v pořádku. Protože prostě není.
Martin Dvořák
ministr pro evropské záležitosti
Síť X
Pozastavení konzultací mezi českou vládou a slovenským kabinetem premiéra Roberta Fica je silné symbolické gesto, nevzniká tím rozkol mezi Čechy a Slováky.
Ivan Bartoš
ministr pro místní rozvoj
ČTK
Respektuji rozhodnutí naší vlády pozdržet společná jednání se slovenskou vládou. Rozumím i tomu důvodu, kterým jsou opravdu výrazné rozdíly, především v náhledu na hlavní zahraničněpolitická témata především na válku na Ukrajině a postoj k Rusku. Nevidím to jako trvalé přerušení vztahů. Naopak si myslím, že vztahy mezi našimi zeměmi mají určitě hlubší základy a mnohem širší prostor než společná jednání vlády.
Petr Pavel
prezident České republiky
ČT24

Reakce ze Slovenska

Snad nebudeme ohrožovat vztahy mezi Slováky a Čechy kvůli ješitnosti nebo kvůli nějakým cílům, které nemají nic společného s česko-slovenským spolužitím (...) Nadále budeme pokračovat v naší suverénní slovenské zahraniční politice. Konečně se Slovensko nadechlo.
Robert Fico
předseda vlády Slovenska
Facebook
Je to obrovská ostuda a poškození vzájemných vztahů. (...) Chápeme nepříjemný, ale důležitý signál, který nám česká vláda vyslala. I proto jsou tu nejbližší partneři. Ale Slovensko je naštěstí mnohem krásnější a zodpovědnější než nenávistná rétorika Roberta Fica.
Michal Šimečka
předseda Progresívneho Slovenska
ČTK, Facebook
Když hodnotově oslabíme zahraniční politiku, můžeme ztrácet přátele. Je mi líto, že se to děje. Ze své pozice se nadále budu snažit naše vztahy upevňovat.
Zuzana Čaputová
prezidentka Slovenska
ČTK
Osobně to plně podporuji, protože sám v tomto formátu nevidím žádný smysl. Naše národy jsou natolik propojené, že žádná společná jednání vlád nepotřebují. (...) Je to spíše debatní kroužek, který má ukázat privilegovanou blízkost.
Tomáš Taraba
ministr životního prostředí Slovenska
Facebook
Jedině diskuze přinese nějaká diplomatická řešení. A diplomatická řešení jsou jediná, která můžou jakýkoliv konflikt vést k mírovému řešení.
Juraj Blanár
ministr zahraničí Slovenska
ČT24
(Robert) Fico ví, že se svými totalitními názory a mafiánskými praktikami ho bude obdivovat ve světě tak možná (ruský lídr Vladimir) Putin a jemu podobní. Ví, že jím ostatní lídři v Evropské unii pohrdají, a on tím pádem rozvrací naše zahraniční vztahy.
Igor Matovič
předseda hnutí Slovensko
Facebook
Potom, co slovenský a český národ si prošly v historii kus strastiplné cesty a 28. února 1918 vytvořily společný Československý stát, tak mě mrzí, že pro rozdílný pohled na řešení situace na Ukrajině český předseda vlády zruší společné jednání vlád České a Slovenské republiky. Slovenská republika je členským státem EU i NATO a víme, co jsou naše práva a povinnosti. Ale když jsme roky bojovali proti moskevskému diktátu, tak teď nemůžeme jen tak na vědomí vzít něco, co je přijato v Bruselu, takže Slovenská republika pod vedením předsedy vlády Roberta Fica bude dělat suverénní slovenskou politiku.
Marián Kéry
předseda zahraničního výboru, Národní rada SR
ČT24
Dostali jsme facku. Facka vždycky bolí, ale facka od bratra bolí dvakrát tolik. Je to varování zpoza Moravy, že se na Slovensku děje něco nepříjemného, že jsme se dostali na šikmou plochu, ze které bude těžké se dostat.
Mikuláš Dzurinda
bývalý slovenský premiér
SME
Takto daleko to nedotáhl ani Mečiar. Fico izoluje Slovensko od všech, kteří Slovensku v posledních desetiletích pomáhali.
Richard Sulík
předseda SaS
ČT24

Reakce médií

Není důvod, aby naši partneři a spojenci ve strukturách EU či NATO poslouchali, jak je nějaký z řetězu utržený premiér jedné malé země odkázané na jejich podporu urážel a jednal v rozporu s jejich bezpečnostními zájmy.
Denník N
ČTK
Česko-slovenské vztahy jsou na nejhorší úrovni, jakou pamatujeme od rozdělení Československa. Proruská politika vlády Roberta Fica a diletantismus Ministerstva zahraničních věcí a evropských záležitostí Slovenské republiky z nás činí nedůvěryhodného, nespolehlivého partnera a špatného souseda.
Aktuality.sk
Aktuality.sk